Ξεκίνησαν την προεργασία στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικα για τις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν. Αρνητικός σε μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη φορολογία. Ανοιχτό αφήνει το θέμα η Λαγκάρντ. Χρόνο προσπαθεί να κερδίσει η κυβέρνηση για τις 2.000 απολύσεις.
Ξεκίνησαν την προεργασία στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικα για τις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν μεταξύ των επικεφαλής και της κυβέρνησης, επί της πορείας του ελληνικού προγράμματος.
Στις διαβουλεύσεις αναμένεται να τεθεί επί τάπητος το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, για το οποίο ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη φορολογία Αλγκίρντας Σεμέτα, που βρίσκεται στην Αθήνα, εμφανίσθηκε αντίθετος και γενικά αρνητικός στη μείωση φορολογικών συντελεστών.
Αν και η τελική απόφαση, σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα είναι πολιτική, ο Ευρωπαίος επίτροπος κάλεσε εμμέσως πλην σαφώς κυβέρνηση και κόμματα να το ξανασκεφτούν, συμπληρώνοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε δύσκολη δημοσιονομική θέση και δεν υπάρχει χώρος για μείωση του επιπέδου φορολόγησης.
Ωστόσο, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, που είχε πει προ τεσσάρων ημερών κι εκείνη "οχι" σε μείωση φόρων, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση άφησε ανοιχτό το θέμα μείωσης του ΦΠΑ, προσθέτοντας πάντως ότι δεν πρέπει να χαλαρώσουν οι προσπάθειες για την είσπραξη των φόρων.
"Οι μειώσεις στον ΦΠΑ δεν είναι στην πραγματικότητα ασήμαντο θέμα, αλλά είναι ένα θέμα που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υπονομεύσει συνολικά την είσπραξη των φόρων και τις δεσμεύσεις που έχουν γίνει διότι τώρα δεν είναι η ώρα να χαλαρώσουν οι προσπάθειες που έχουν γίνει από τον ελληνικό λαό" δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Λαγκάρντ.
Στις επικείμενες διαπραγματεύσεις με την τρόικα "αγκάθι" παραμένει το θέμα του Δημοσίου, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη έτοιμα τα σχέδια για τις απολύσεις, ούτε για το κλείσιμο κάποιων οργανισμών.
Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να κερδίσει χρόνο μέχρι τον Αύγουστο, οπότε και λήγει τυπικά η προθεσμία για τις 2.000 απολύσεις. Όμως, με βάση τις μέχρι τώρα προειδοποιήσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων της τρόικας, οι ελεγκτές θα απαιτήσουν να δουν τα 12.500 ονόματα, που μπαίνουν σε κινητικότητα από την 1η Ιουλίου.
Στο μεταξύ, σε ανακοινώσεις τους με αφορμή την έλευση της τρόικας, τα κόμματα της αντιπολίτευσης ασκούν κριτική.
Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι "ενώ η κυβέρνηση παίζει με τις αντοχές των επιχειρήσεων και των καταναλωτών, αναβάλλοντας διαρκώς το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ, συνδέοντάς το με την πορεία εφαρμογής του μνημονιακού προγράμματος, απεργάζεται μέτρα διάλυσης και συρρίκνωσης του Δημοσίου".
Ο Νότης Μαριάς από τους ΑΝΕΛ σημειώνει ότι "τη στιγμή που η κυβερνητική πλειοψηφία διαγράφει χρέη του Ιράκ προς την πατρίδα μας ύψους 133 εκατομμυρίων δολαρίων, η κυβέρνηση κατ' εντολή της τρόικας ετοιμάζεται να μονιμοποιήσει το χαράτσι και την εισφορά αλληλεγγύης, να μειώσει κι άλλο το ΕΚΑΣ και τα επιδόματα ανεργίας και να απολύσει δημοσίους υπαλλήλους".
Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι "η νέα επίσκεψη της τρόικα αποσκοπεί στην επιτάχυνση των αντιλαϊκών μέτρων, που έχουν ήδη συναποφασιστεί με την ελληνική κυβέρνηση και προβλέπουν απολύσεις υπαλλήλων μέσω της κατάργησης οργανισμών και φορέων του Δημοσίου, ιδιωτικοποιήσεις, περικοπές σε επιδόματα, επέκταση και μονιμοποίηση των χαρατσιών με φορολόγηση και των αγροτεμαχίων".