Τέσσερα άρθρα για βελτίωση του υπάρχοντος νόμου από την Νέα Δημοκρατία. Στη Βουλή το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. "Βολές" κατά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ. Απαντητική επιστολή στον ποιητή Νάνο Βαλαωρίτη από τον πρωθυπουργό.
Τέσσερα άρθρα για την τροποποίηση του υπάρχοντος νόμου 927/1979 για τον ρατσισμό και την ξενοφοβία προτείνει η Νέα Δημοκρατία περνώντας στον αντίποδα του ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατικής Αριστεράς, που κατέθεσαν σήμερα το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη.
Στις τροποποιήσεις που θα φέρει προς ψήφιση η ΝΔ, προβλέπεται η ποινικοποίηση της άρνησης της γενοκτονίας των Ποντίων, των Αρμενίων και των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Σήμερα ο ποιητής Νάνος Βαλαωρίτης έδωσε στη δημοσιότητα μέσω της εφημερίδα "Τα Νέα" την επιστολή – σήμα κινδύνου, που έστειλε στον πρωθυπουργό για τη δράση της Χρυσής Αυγής.
Ο Αντώνης Σαμαράς στην απαντητική του επιστολή παρουσιάζει την νομοθετική πρωτοβουλία της ΝΔ και αναφέρει: "Επειδή αυτά που λέμε τα κάνουμε και πράξη, βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας υπέβαλαν σήμερα πρόταση που βελτιώνει και επικαιροποιεί το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο. Και με τέτοιο τρόπο, ώστε να καταδικάζει και να θέτει εκτός νόμου το Ναζισμό, τα εγκλήματα του Ναζισμού γενικότερα και μάλιστα με ρητή αναφορά στο Ολοκαύτωμα! Το κάνουμε, μάλιστα, με τρόπο που ενώνει τον πολιτικό κόσμο της χώρας μας εναντίον των νεοναζί – χωρίς να μπλέκεται σε άλλα ζητήματα και χωρίς να δημιουργεί συνταγματικά προβλήματα. Κι αυτό είναι ουσιώδες: Πρέπει να ενώσουμε τον πολιτικό κόσμο και το λαό εναντίον των ναζί! Όχι με αφορμή τον κίνδυνο των νεοναζί, να διχαστούμε μεταξύ μας".
Ωστόσο ο πρωθυπουργός στην ίδια επιστολή θέτει και το θέμα της παράνομης μετανάστευσης αναφέροντας: "Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα τη Ευρώπης που αντιμετωπίζει ένα ιδιαίτερο πρόβλημα: τη μαζική λαθρομετανάστευση! Αυτό δημιούργησε πολύ ευνοϊκό έδαφος για να εμφανιστεί ο εφιάλτης των νεοναζί. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα αυτό. Όχι να το αποσιωπούμε. Πρέπει να αφαιρέσουμε από τους νεοναζί, το βασικό τους όπλο. Όχι να τους οπλίσουμε ακόμα περισσότερο".
Η Νέα Δημοκρατία ζητά από όλα τα κόμματα εκτός της Χρυσής Αυγής να υπερψηφίσουν τις προτεινόμενες αλλαγές και αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση: "Απαιτούνται μόνον ορισμένες προσθήκες σ' αυτό το νομοθετικό πλαίσιο με σκοπό τη συμπλήρωση και επικαιροποίησή του. Αυτές τις προσθήκες εισάγουμε σήμερα. Προσδοκούμε ότι όλα τα κόμματα – πλην βεβαίως της Χ.Α. – θα τις ψηφίσουν, αφού κανένας δεν μπορεί να έχει την οποιανδήποτε αναστολή για τις προσθήκες αυτές και την καταδίκη του ναζισμού".
Στη Νέα Δημοκρατία απάντησε με ανακοίνωσή της η Φώφη Γεννηματά στην οποία τονίζει: "Ας ελπίσουμε ότι η Νέα Δημοκρατία έχει αρχίσει να καταλαβαίνει – μετά και από τις αντιδράσεις – ότι είναι μεγάλο πολιτικό και θεσμικό λάθος να μην προωθηθεί το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Ελπίζουμε να καταλάβει σύντομα ότι στο ζήτημα της αντιμετώπισης του ναζισμού και της ξενοφοβίας δεν αρκούν οι προσθήκες".
"Οι προσθήκες που κατέθεσε η Ν.Δ. στο νόμο του 1979 για τη ρατσιστική βία επιβεβαιώνουν ότι το σχέδιο νόμου για την 'καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας' ήταν και είναι αναγκαίο και επιβεβλημένο. Από το 'δε χρειάζεται νέος νόμος', η Ν.Δ. μετακινήθηκε στην κατάθεση 'προσθηκών'. Καλούμε τη Ν.Δ. και όλες τις δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου, από υπεύθυνη δημοκρατική θέση, να ψηφίσουν την πρόταση νόμου που έχουμε καταθέσει στη Βουλή", αναφέρει σε δική της ανακοίνωση η ΔΗΜΑΡ.
Ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης ενημέρωσε ότι η πρόταση νόμου του κόμματος και της ΔΗΜΑΡ ανακοινώθηκε στην Ολομέλεια και μεταφέρεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, κάτι που δείχνει ότι γίνεται αγώνας δρόμου για το ποια πρόταση θα συζητηθεί πρώτη.
"Πρώτα θα συζητηθεί η δική μας πρόταση νόμου, η πρόταση που έχουν καταθέσει από κοινού ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ άρα το ερώτημα είναι πως θα σταθούν τα υπόλοιπα κόμματα στην πρώτη συζήτηση που θα γίνει έναντι της πρότασης που από κοινού έχουμε υποβάλλει", είπε ο κ. Μανιάτης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα καταθέσει δική του πρόταση νόμου για την αντιμετώπιση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας κατηγορεί τη ΝΔ ότι επιδίδεται σε επικοινωνιακούς αντιπερισπασμούς και αναφέρει: "Η ΝΔ επιδίδεται σε επικοινωνιακός αντιπερισπασμούς ερασιτεχνικής φύσης. Η υιοθέτηση εκ μέρους του κυβερνητικού κόμματος της ατζέντας και των θέσεων της Χρυσής Αυγής, που εκθέτουν και διεθνώς τη χώρα, δεν κρύβεται πίσω από προσθήκες στο υπάρχουν νομικό πλαίσιο, στις οποίες σύρθηκε μεν η ΝΔ, αλλά κάθε άλλο παρά επαρκείς είναι στη σημερινή συγκυρία για να απαντήσουν στην άνοδο της ρατσιστικής βίας".
Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης σε δηλώσεις του είπε: "Η Χρυσή Αυγή έχει καταθέσει εδώ και ένα χρόνο πρόταση νόμου για την κατάργηση της χρηματοδότησης στα κόμματα και τη θάψανε στα συρτάρια τους. Τώρα διαγωνίζονται ποιος θα φέρει τον αυστηρότερο αντιρατσιστικό νόμο. Δυστυχώς ο μόνος ρατσισμός που υπάρχει στη χώρα είναι ο ρατσισμός κατά των Ελλήνων".
Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του τονίζει: "Επιβεβαιώνεται ότι η στάση των άλλων κομμάτων, γύρω από το λεγόμενο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, υπηρετεί κομματικές και εκλογικές σκοπιμότητες και όχι την πραγματική ανάγκη αντιμετώπισης του ρατσισμού, του ναζισμού και της οργανωμένης έκφρασης αυτών των ιδεολογιών, που στην Ελλάδα είναι κυρίως η Χρυσή Αυγή".