Μετά από σχεδόν τρία χρόνια σκληρής λιτότητας, η Κομισιόν αποφάσισε να δώσει παράταση σε ορισμένες χώρες για να περιορίσουν τα ελλειμματά τους, ζητώντας όμως παράλληλα επιτάχυνση των διαρθωτικών μεταρρυθμίσεων. Έμφαση δίνεται και στη δανειοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Μετά από σχεδόν τρία χρόνια σκληρής λιτότητας, η Κομισιόν ανακοίνωσε την Τετάρτη μια μικρή στροφή στην πολιτική που βύθισε στην ύφεση ακόμη και τις πλούσιες χώρες του ευρωπαϊκού βορρά και εκτόξευσε την ανεργία, κυρίως των νέων, σε ποσοστά που απειλούν μία ολόκληρη γενιά.
Έτσι, ένα χρόνο πριν τις ευρωεκλογές και τρεις μήνες πριν τις εκλογές στη Γερμανία, η Κομισιόν αποφάσισε να δώσει παράταση σε ορισμένες χώρες για να περιορίσουν τα ελλειμματά τους, ζητώντας όμως παράλληλα επιτάχυνση των διαρθωτικών μεταρρυθμίσεων. Έμφαση δίνεται και στη δανειοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Όπως ανακοινώθηκε:
Παράταση δύο ετων για τη μείωση των ελλειμμάτων τους παίρνουν η Γαλλία, η Ισπανία, η Πολωνία και η Σλοβενία
Παράταση ενός ετους παίρνουν η Ολλανδία και η Πορτογαλία
Βγαίνουν από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος η Ιταλία, η Ρουμανία, η Λιθουανία, η Ουγγαρία και η Λετονία.
"Το γεγονός ότι πάνω από 120.000.000 άνθρωποι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού στην Ευρώπη είναι λόγος ανησυχίας. Έχω μιλήσει για κατάσταση έκτακτης κοινωνικής ανάγκης σε μερικά απ' τα κράτη-μέλη" τόνισε ο Ζοζέ Μπαρόζο ανακοινώνοντας τις αποφάσεις της Επιτροπής.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν κάλεσε τη Γαλλία να προχωρήσει σε μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και τη Γερμανία να αυξήσει τους μισθούς ώστε να ενισχυθεί η εσωτερική κατανάλωση. Είπε χαρακτηριστικά:
"Το μήνυμά μας προς τη Γαλλία είναι πολύ απαιτητικό. Πρέπει να δώσει έμφαση στις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις(…). Η Γερμανία πρέπει, και το κάνει ήδη, να ευθυγραμμίσει τους μισθούς με την παραγωγικότητα, δηλαδή να αυξήσει τους μισθούς".
Παρότι η έκθεση της Κομισιόν δεν αφορά τις χώρες που βρίσκονται ήδη σε πρόγραμμα, όπως η Ελλάδα, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κυρίως του Νότου, οι οποίες αναγκάζονται να πληρώσουν πολύ υψηλότερα επιτόκια από εκείνες του Βορρά.
Αναφερόμενος στο θέμα αυτό, ο Όλι Ρεν είπε:
"Πρέπει να αποκαταστήσουμε τη ροή της πίστωσης στη Νότια Ευρώπη. Γι' αυτό, είναι πολύ σημαντικό η Κομισιόν μαζί με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την ΕΚΤ να σχεδιάσουν μια τέτοια πολιτική το συντομότερο δυνατόν".
Το δικό του μήνυμα έστειλε ο επίτροπος Εργασίας Λάζλο Άντορ, λέγοντας:
"Δυστυχώς, μερικοί εξ αυτών που εκφράζουν ανησυχίες για μια 'χαμένη γενιά' είναι αυτοί που επέμεναν για περικοπές στους προϋπολογισμούς".
Απαισιόδοξη είναι πάντως η προοπτική του ΟΟΣΑ για την Ευρωζώνη. Στην έκθεσή του, ο Οργανισμός αναθεωρεί επί τα χείρω την πρόβλεψη για την ύφεση και προειδοποιεί πως αυτή απειλεί την παγκόσμια οικονομική ανακαμψη, ενώ προτρεπει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τραπεζα να λάβει μετρα περαν της μείωσης των επιτοκίων, καλώντας την εμμεσως να ριξει χρημα στην αγορα.
Στο πεδίο της κινητικότητας που καταγράφεται για την αντιμετώπιση της ανεργίας, κυρίως των νέων, ο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, ζήτησε να απελευθερωθούν πόροι για την ενίσχυση των επιχειρήσεων ώστε να προχωρήσουν σε προσλήψεις.