Συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 4,6%, θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από του χρόνου και αποκλιμάκωση ανεργίας από το 2015 "βλέπει" η έκθεση για τη νομισματική πολιτική 2012-13 που υπέβαλε σήμερα στον Πρόεδρος της Βουλής ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος.
Συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 4,6%, θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από του χρόνου και αποκλιμάκωση ανεργίας από το 2015 "βλέπει" η έκθεση για τη νομισματική πολιτική 2012-13 που υπέβαλε σήμερα στον Πρόεδρος της Βουλής ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος.
Σύμφωνα με την έκθεση, η ανεργία θα ανέλθει φέτος στο 28% ενώ ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο -0,3% το 2013.
Παράλληλα, εκτιμάται ότι φέτος θα υπάρξει υπερανάκτηση της χαμένης ανταγωνιστικότητας την περίοδο 2001-2009.
Επίσης, επισημαίνεται ότι οι υπάρχουσες ενδείξεις για την εξέλιξη του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών κατά το 2013 "δείχνουν" περαιτέρω περιορισμό του σε ποσοστό χαμηλότερο του 3% του ΑΕΠ, ενώ το 2014 το ποσοστό αυτό θα κυμανθεί περί το 2%.
Ο κ. Προβόπουλος επισημαίνει στην έκθεση ότι η εμπιστοσύνη αποκαθίσταται και ότι ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ έχει απομακρυνθεί.
Σύμφωνα με την έκθεση, το τραπεζικό σύστημα παραμένει σταθερό και ενισχύθηκε με την ανακεφαλαιοποίηση η οποία ολοκληρώνεται αυτή την περίοδο.
Υπογραμμίζονται, ωστόσο, αβεβαιότητες και κίνδυνοι που θα μπορούσαν να απειλήσουν την παγίωση της εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία.
Πιο συγκεκριμένα, γίνεται αναφορά σε αδυναμία λειτουργίας του κράτους καθώς δεν εφαρμόζονται μέτρα που έχουν ψηφιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο ενώ αναφέρεται ότι η αυξημένη ύφεση και η έλλειψη ρευστότητας απειλεί με διακοπή λειτουργίας υγιείς κατά βάση επιχειρήσεις.
Για να έρθει πιο γρήγορα η ανάκαμψη, η ΤτΕ προτείνει την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που έχουν τεθεί με το πρόγραμμα χωρίς υστερήσεις και αναβολές και την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013.
Για την διοικητική μεταρρύθμιση και το Δημόσιο, προτείνεται η ολοκλήρωση της διοικητικής μεταρρύθμισης με ενίσχυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, η επιτάχυνση των απολύσεων των επίορκων υπαλλήλων που θα αντικατασταθούν με νέα στελέχη σε καίριες θέσεις όπως η υγεία και η φορολογία, η επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων, η υιοθέτηση ενεργών πολιτικών αντιμετώπισης της ανεργίας, η αξιοποίηση της ιδιωτικής και επαγγελματικής ασφάλισης, η ενίσχυση της ρευστότητας με εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και της ΕΤΕπ και η αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων χρηματοδότησης μέσα από άμεσες ξένες επενδύσεις και έκδοση εταιρικών ομολόγων.
Διαφορετικές, πάντως, είναι οι προβλέψεις τους ΟΟΣΑ που δημιοποιήθηκαν σήμερα στο Παρίσι καθώς ο οργανισμός δεν "βλέπει" έξοδο από την ύφεση ούτε τον επόμενο χρόνο ενώ περιμένει ότι η ανεργία θα κορυφωθεί το 2014 στα επίπεδα του 28,4%.