Μετά το 2014 τοποθετεί την έξοδο από το τούνελ της ύφεσης για την Ελλάδα ο ΟΟΣΑ και προειδοποιεί την τρόικα να είναι έτοιμη για νέο δάνειο ή "κούρεμα" . Ο Γ.Στουρνάρας επανέλαβε τις εκτιμήσεις τρόικας και ελληνικής κυβέρνησης για ανάπτυξη από του χρόνου, υποστηρίζοντας ότι η πρόβλεψη του ΟΟΣΑ θα διαψευστεί. Η Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρει ότι το 2013 θα είναι το τελευταίο έτος ύφεσης.
Μετά το 2014 τοποθετεί την έξοδο από το τούνελ της ύφεσης για την Ελλάδα ο ΟΟΣΑ. Στις προβλέψεις που παρουσίασε την Τετάρτη στο Παρίσι, ο Οργανισμός βλέπει μεγαλύτερη ύφεση 4,8% για φέτος και νέα μείωση του ΑΕΠ κατά 1,2% το 2014 και την ανεργία στο 27,8% εφέτος και στο 28,4% για το 2014.
Μάλιστα, οι αναλυτές του ΟΟΣΑ υποστηρίζουν ότι εξαιτίας της βαθύτερης ύφεσης θα απαιτηθεί νέα χρηματοδότηση από την τρόικα ή κούρεμα του ελληνικού χρέους.
Ο Γιάννης Στουρνάρας, πάντως, που ρωτήθηκε από δημοσιογράφους στο Παρίσι, επανέλαβε τις εκτιμήσεις της τρόικας, αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης για ανάπτυξη από το 2014, υποστηρίζοντας ότι η πρόβλεψη του ΟΟΣΑ θα διαψευστεί.
"Εμείς διαφωνούμε με το νούμερο αυτό. Διαφωνεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς και το ΔΝΤ. Πιστεύω ότι το νούμερο θα βγει λάθος και εμείς θα βγούμε σωστοί. Εγώ πιστεύω ότι το ΑΕΠ θα είναι λίγο πιο κάτω από ένα θετικό +1%" σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών. Ο ίδιος τόνισε πως η τάση στην Ελλάδα είναι θετική καθώς "φαίνεται να σταθεροποιείται η βιομηχανική παραγωγή, αν και είναι ακόμα αρνητική, αλλά πολύ λιγότερο απ' ότι ήταν όλα τα προηγούμενα τρίμηνα".
Ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε πως η χώρα περιμένει φέτος 17 εκατ. τουρίστες και υπογράμμισε ότι οι πρόδρομοι δείκτες δείχνουν ότι "τουλάχιστον θα πάμε καλά φέτος και θα είναι μια καλή βάση για του χρόνου".
Απαισιόδοξη είναι η προοπτική του ΟΟΣΑ και συνολικά για την Ευρωζώνη. Στην έκθεσή του, ο Οργανισμός αναθεωρεί επί τα χείρω την πρόβλεψη για την ύφεση και προειδοποιεί πως αυτή απειλεί την παγκόσμια οικονομική ανακαμψη, ενώ προτρεπει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τραπεζα να λάβει μέτρα πέραν της μείωσης των επιτοκίων, καλώντας την εμμέσως να ρίξει χρήμα στην αγορά.
Περισσότερο αισιόδοξες οι εκτιμήσεις της ΤτΕ
Σε άλλο μήκος είναι, ωστόσο, οι εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία αναφέρει ότι το 2013 θα είναι το τελευταίο έτος ύφεσης.
Ειδικότερα, η Έκθεση της ΤτΕ για τη νομισματική πολιτική καταγράφει αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και θετικές ενδείξεις για εξισορρόπηση της οικονομίας, με πρόβλεψη για ύφεση 4,6% για εφέτος και θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2014.
Η εκτίμηση της ΤτΕ για την ανεργία είναι ότι αναμένεται να σταθεροποιηθεί στο 28% και να αρχίσει να αποκλιμακώνεται από το 2015.
Πάντως, η Τράπεζα της Ελλάδος τονίζει ότι παρά τις ενθαρρυντικές εξελίξεις, υπάρχουν ακόμη κίνδυνοι και αβεβαιότητες, που μπορεί να υπονομεύσουν την ανάκαμψη, με βασικότερους:
Την προβληματική λειτουργία του κράτους, που δεν εφαρμόζει τα μέτρα που ψηφίζονται από την Βουλή
Τον στραγγαλισμό της ρευστότητας, που μπορεί να οδηγήσει υγιείς επιχειρήσεις σε λουκέτα, αλλά και
Τον συγκρουσιακό χαρακτήρα της πολιτικής αντιπαράθεσης που οδηγεί σε έλλειψη συνεννόησης για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων.
Ο διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος τονίζει στον πρόλογο της έκθεσης ότι η ανάκαμψη θα έρθει υπό προϋποθέσεις στις οποίες περιλαμβάνονται:
Η συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής με στόχο την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος από φέτος
Η βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού
Η επίσπευση των απολύσεων 15.000 επίορκων και η αντικατάστασή τους με αξιοκρατικές προσλήψεις σε καίριους τομείς όπως η υγεία και η φορολογία
Η επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων
Η υιοθέτηση ενεργών πολιτικών για την απασχόληση
Η αξιοποίηση της επαγγελματικής και της ιδιωτικής ασφάλισης
Η ενίσχυση της ρευστότητας με την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες και η αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ και της ΕΤΕπ, καθώς και
Οι εναλλακτικοί τρόποι χρηματοδότησης, όπως η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, αλλά και η έκδοση εταιρικών ομολόγων.