Με την ιδέα τους για ένα ιδιότυπο θερμοκήπιο, που μπορει να προσφέρει τροφή αλλά και οξυγόνο σε μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές στον πλανήτη Άρη, μια ομάδα Ελλήνων κατέκτησε την πρώτη θέση στην κατηγορία "Best Mission Concept", του διεθνούς διαγωνισμού καινοτομίας της NASA.
Την πρώτη θέση στην κατηγορία "Best Mission Concept", του διεθνούς διαγωνισμού καινοτομίας της NASA, κατέκτησε μια ομάδα Ελλήνων, κυρίως νεαρών φυσικών, με την ιδέα τους για ένα αεροπονικό θερμοκήπιο στο οποίο αναπτύσσεται σπανάκι.
Ο λόγος για το project… "Popeye on Mars", ένα ιδιότυπο θερμοκήπιο για την καλλιέργεια φυτών χωρίς χώμα, με ενεργειακή αυτονομία, που μπορει να προσφέρει τροφή αλλά και οξυγόνο σε μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές στον πλανήτη Αρη!
Όπως αναφέρει η ομάδα hackerspace.gr, που κέρδισε τον διαγωνισμό, μέσω του αεροπονικού συστήματος αναπτύσσεται σπανάκι, το οποίο παράγει οξυγόνο που συλλέγεται σε ειδική φιάλη. Είναι ενεργειακά αυτόνομο, χρησιμοποιώντας ως πηγή ενέργειας το ηλιακό φως και έχει κύκλο ζωής 45 ημέρες περίπου, με δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης του μετά από βασικές εργασίες συντήρησης.
"Είναι ένα θερμοκήπιο με διάμετρο περίπου ένα μέτρο και ύψος 60 εκατοστά με ένα μέτρο, στο οποίο έχουμε μέσα ελεγχόμενες συνθήκες πίεσης, θερμοκρασίας και προστασία από την ακτινοβολία του ήλιου στον Άρη" δηλώνει στο MEGA και τη δημοσιογράφο Κωνσταντίνα Καζαντζή ο Βαγγέλης Χλιάρας, μέλος της ομάδας hackerspace.gr.
Πώς ξεκίνησε το project; Όπως λέει ο Βαγγέλης Χλιάρας, "γνωριστήκαμε, είδαμε ότι το συγκεκριμένο project ήταν γύρω από το τεχνολογικό μας ενδιαφέρον και καταφέραμε να το αναπτύξουμε!".
Η διάκριση στον διαγωνισμό της NASA "International Space App Challenge 2013" για την ομάδα του hackerspace.gr, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας, ήρθε ανάμεσα σε 770 προτάσεις που υποβλήθηκαν από 9.000 άτομα απ' όλο τον κόσμο!
H πρώτη θέση στον διαγωνισμό δεν έχει χρηματικό έπαθλο. Δίνει, ωστόσο, τη δυνατότητα στην ομάδα να παραστεί στην εκτόξευση διαστημοπλοίου τον ερχόμενο Νοέμβριο στην Αμερική και την ευκαιρία σε έναν από τους νικητές να παρακολουθήσει πρόγραμμα εκπαίδευσης αστροναυτών!
Ποιος θα είναι ο τυχερός; "Ακόμα δεν σκεφτόμαστε ποιος. Μάλλον θα γίνει κλήρωση" δηλώνει στο MEGA ο Αλφρέδος Δαμκαλής, επίσης μέλος της ομάδας hackerspace.gr.
Το hackerspace.gr είναι ένας χώρος αφιερωμένος στον δημιουργικό hacking κώδικα και κατασκευών, που λειτουργεί με βάση τη φιλοσοφία του Ανοιχτού Λογισμικού προάγοντας την έρευνα και την ανάπτυξη.
Ο σχεδιασμός του "Popeye on Mars" διατίθεται ως ανοικτός κώδικας στο GitHub. "Οτιδήποτε φτιάξαμε σε κώδικα, ηλεκτρονικά ή σε σχέδια, είναι όλα διαθέσιμα ώστε να μπορέσει κάποιος να αναπαράξει αυτό το project" σημειώνει μιλώντας στο MEGA ο Αλφρέδος Δαμκαλής.
Δείτε το βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA