Εντός του επόμενου μήνα θα κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τα αυθαίρετα, το οποίο θα αντικαταστήσει τον ισχύοντα νόμο, ο οποίος κρίθηκε αντισυνταγματικός από το ΣτΕ.
Εντός του επόμενου μήνα θα κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τα αυθαίρετα, το οποίο θα αντικαταστήσει τον ισχύοντα νόμο, ο οποίος κρίθηκε αντισυνταγματικός από το ΣτΕ.
Το μόνο σίγουρο είναι πως οι πολίτες που είχαν δηλώσει τα αυθαίρετά τους, πρέπει να μπουν στο νέο νόμο, χωρίς όμως καμία οικονομική επιβάρυνση, όπως ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος.
Ο Σταύρος Καλαφάτης μιλώντας σε διεθνές συνέδριο που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών, τόνισε: "Όσοι πολίτες έκαναν χρήση των διατάξεων των προηγούμενων νόμων τόσο του 4014 για τα αυθαίρετα, όσο και του 3843 για τους ημιυπαίθριους θα μπορούν να ενταχθούν στις διατάξεις του νέου νόμου μόλις ψηφιστεί χωρίς επιπλέον παράβολα και με συνυπολογισμό των ποσών, που έχουν καταβάλει".
Σύμφωνα με πληροφορίες ο νέος νόμος θα προβλέπει τη δυνατότητα οριστικής εξαίρεσης από την κατεδάφιση για σπίτια με αυθαιρεσίες, τα οποία οικοδομήθηκαν πριν από το 1975 με την καταβολή παράβολου 500 ευρώ. Ως προς τα κτίσματα που ανεγέρθηκαν πριν το 1983 οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να καταβάλουν το παράβολο των 500 ευρώ και θα έχουν σημαντική έκπτωση στο πρόστιμο, που ισχύει σήμερα. Επίσης με τον νέο νόμο θα μπορούν να νομιμοποιηθούν μικρές πολεοδομικές παραβάσεις, όπως οι αλλαγές στη διάταξη των δωματίων.
Για την τακτοποίηση πιο πρόσφατων αυθαιρέτων θα παίξει ρόλο το μέγεθος της αυθαιρεσίας καθώς δεν θα πρέπει να ξεπερνά σε υπέρβαση το 40% του ακινήτου. Παράλληλα, θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο περιβαλλοντικό ισοζύγιο. Σημαντικό ρόλο σε όλη τη διαδικασία θα παίξει η ηλεκτρονική ταυτότητα, που θα αποκτήσουν όλα τα κτίρια, με όλα τα χαρακτηριστικά τους, ενώ το πρόβλημα της αυθαίρετης δόμησης συνδέεται άμεσα με τη σύνταξη του Κτηματολογίου και των δασικών χαρτών αλλα και την επιτάχυνση του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού.
Στο υπουργείο Περιβάλλοντος δίνουν μεγάλη βαρύτητα και στην Τράπεζα Γης, ένα αναπτυξιακό εργαλείο μέσω του οποίου θα μπορεί να γίνεται η μεταφορά του συντελεστή δόμησης και που αναμένεται να διευκολύνει οικοδομικούς συνεταιρισμού αλλα και πολίτες.