Στο μέγαρο Μαξίμου συναντώνται οι Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης προκειμένου να γίνει προσπάθεια γεφυρώσουν τις διαφορές στο θέμα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου.
Με κυριότερο θέμα στην ατζέντα τους το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο προσήλθαν στο μέγαρο Μαξίμου, οι τρεις αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση έχοντας ως στόχο να γεφυρωθούν οι διαφορές και να προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα θέσει υπόψη των άλλων δύο κυβερνητικών εταίρων και το πρακτικό της συνεδρίασης της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής της Βουλής (ΚΕΝΕ), το οποίο αναφέρει πως το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο είναι επαρκές, ενώ κάνει λόγο και αντισυνταγματικές διατάξεις. Ωστόσο το ΠΑΣΟΚ αργά το μεσημέρι με ανακοίνωσή του τονίζει πως η ΚΕΝΕ παρείχε "κακή υπηρεσία" λίγες ώρες πριν τη σύσκεψη των αρχηγών.
Ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να επισημάνει στους κυρίους Βενιζέλο και Κουβέλη ότι αν δεν υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στο νομοσχέδιο είναι δύσκολο να ψηφιστεί από τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ. Το Μαξίμου δείχνει απρόθυμο στο να υπάρξει αύξηση των κυρώσεων και να φωτογραφίζεται συγκεκριμένος πολιτικός χώρος, καθώς έτσι υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί ένας αντισυστημικός πόλος την ώρα που δοκιμάζεται το πολιτικό σύστημα.
Ο πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να ζητήσει να μην προχωρήσει άμεσα η κατάθεση του νομοσχεδίου, αλλά αυτή να γίνει εντός των επόμενων δύο – τριών μηνών. Από την πλευρά του ο Ευ. Βενιζέλος θα ζητήσει την άμεση κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή και θα αναφέρει πως η δημιουργία ενός μετώπου κατά του ρατσισμού αποτελεί κυρίαρχο ζήτημα στην κοινωνία.
Σημαντική θεωρείται και η συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Αντώνη Ρουπακιώτη που πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες πριν τη συνάντηση των αρχηγών.
Ο Φώτης Κουβέλης προσέρχεται στη σύσκεψη με στόχο να διατηρηθεί η φιλοσοφία του νομοσχεδίου Ρουπακιώτη – ο οποίος χαίρει της εμπιστοσύνης της ΔΗΜΑΡ – που είναι η ποινικοποίηση του ρατσισμού.
Μάλιστα στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς φέρνουν ως παράδειγμα τον αντιτρομοκρατικό νόμο, ο οποίος αν και υπήρχαν και τότε απόψεις περί επαρκούς νομικού πλαισίου, ψηφίστηκε και αποτέλεσε τείχος κατά της τρομοκρατίας.
Οι βουλευτές για τη συνάντηση
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης υποστήριξε μιλώντας στην πρωινή εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA" ότι δεν χρειάζεται νέος νόμος γιατί το υπάρχον πλαίσιο είναι επαρκές. Τόνισε ότι θέση της ΝΔ είναι πως υπάρχει αντιρατσιστικός νόμος απ' το 1979. Χαρακτηριστικά είπε: "Yπάρχει αντιρατσιστικός νόμος. Ο νόμος αυτός ισχύει απ' το 1979, και έχει τροποποιηθεί μία φορά ακόμα και επιπροσθέτως τελευταία έχουμε ψηφίσει περαιτέρω διάταξη πάλι για τα θέματα αντιμετώπισης του ρατσισμού. Βεβαίως αυτή η κυβέρνηση είναι τρικομματική, αλλά το τρικομματική σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος το οποίο στηρίζει αυτή την κυβέρνηση είνια η σχετική κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ".
Για έλλειψη συντονισμού της κυβέρνησης έκανε λόγο ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Βίτσας και ανέφερε ότι "εμφανίζεται λες και ο κ. Ρουπακιώτης από μόνος του πήρε μια πρωτοβουλία να καταθέσει ένα νομοσχέδιο. Υπάρχει και έλλειψη συμφωνίας επί του συγκεκριμένου. Αν κανείς θέλει να το κρίνει θα πρέπει να απαντήσει σε δύο ερωτήματα. Το πρώτο ερώτημα χρειάζεται ένας τέτοιος νόμος αυτή τη στιγμή στη χώρα; Η γνώμη μας είναι ότι χρειάζεται".
Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο είχε συμφωνηθεί πριν από καιρό μεταξύ των τριών αρχηγών, δήλωσε στην ίδια εκπομπή η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά. Και τόνισε: "Υπάρχει έντονος συμβολισμός σε αυτή την απόφαση γι' αυτό και είχε παρθεί από τους αρχηγούς. Άρα εμένα κατ' αρχήν με εντυπωσιάζει το γεγονός ότι ένα ολόκληρο κόμμα ενώ βλέπει ότι υπάρχει πολιτικό ζήτημα ενώ υπήρχε η συμφωνία ξαφνικά κάνει πίσω και κρύβεται πίσω από δήθεν νομοτεχνικά ζητήματα, τα οποία αν τα πιάσει κανείς και ένα – ένα θα δούμε ότι ούτε αυτά στέκονται".
Για την πρώτη αντιπαράθεση της τρικομματικής κυβέρνησης μίλησε ο Παναγιώτης Μελάς, από την πλευρά των Ανεξάρτητων Ελλήνων, και σημείωσε ότι "είναι μια αντιπαράθεση που αφορά τον ρατσισμό ενώ θα έπρεπε να είχαν μια διαφορετική άποψη στην οικονομία. Εάν χρειάζονται κάποιες βελτιώσεις να μελετηθούν όμως, και αν χρειάζονται ώστε όμως να μην φτάσουμε σε υπερβολές, αυτό θα το συζητήσουμε".
Για απίστευτη διγλωσσία της ΝΔ για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, έκανε λόγο η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Μ. Ρεπούση. "Η κουλτούρα της συγκυβέρνησης και γενικά η κατάσταση που έχει φθάσει η χώρα απαιτεί να βάλουμε τελεία σε κάποιες παλιές πρακτικές κομματικές. Δεν είναι το θέμα για κομματική εκμετάλλευση. Η δημοκρατία έχει παρά πολύ σοβαρότερο πρόβλημα με τον ρατσισμό. Και γω να δεχθώ ότι αυτός ο τρόπος δεν είναι ο καλύτερος και ότι υπάρχει καλύτερος. Να τον δούμε, ποιος είναι. Έχουμε σοβαρό πρόβλημα με την ρατσιστική βία; Έχουμε ένα δίκτυο καταγραφής περιστατικών ρατσιστικής βίας που μας εκθέτει σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο" τόνισε.
Τα εκτός αντιρατσιστικού θέματα
Οι τρεις αρχηγοί αναμένεται πάντως να συζητήσουν και θέματα που αφορούν τα προαπαιτούμενα τα οποία πρέπει να εκπληρώσει η χώρα μας, όμως αυτό τον άμεσων απομακρύνσεων από το Δημόσιο καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν εκκρεμότητες στην ανεύρεση των προσώπων. Παρόντες στη συνάντηση των αρχηγών είναι οι υπουργοί Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας και Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.
Την ίδια στιγμή η διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω της φορολόγησης των αγροτεμαχίων προκαλεί τις αντιδράσεις βουλευτών της ΝΔ αλλά και του ΠΑΣΟΚ. Ο Ευ. Βενιζέλος αναμένεται να ζητήσει σήμερα να μην ισχύσει το μέτρο της φορολόγησης αγροτεμαχίων για τους κατ' επάγγελμα αγρότες.
"Φωτιές" όμως δεν αποκλείεται να ανάψει και το θέμα του προγράμματος που είχε καταρτίσει το ΠΑΣΟΚ για τις οικογένειες χωρίς τουλάχιστον έναν εργαζόμενο και το οποίο απερρίφθη από την ΕΕ. Ο κ. Βενιζέλος αναμένεται να εκφράσει τη βαθιά του ενόχληση για την στάση του Γ. Βρούτση, ο οποίος σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, δεν στήριξε όσο έπρεπε το πρόγραμμα. Στη σύσκεψη ενδέχεται να τεθεί και το θέμα της λειτουργίας της κυβέρνησης με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να ζητά μεγαλύτερη προσοχή από τους υπουργούς στις προτάσεις του κόμματός του.