Το μέλλον στη... γραμμή παραγωγής βάζουν μερικά από τα κορυφαία ερευνητικά κέντρα στον κόσμο, δημιουργώντας ακόμη και... ιπτάμενα αυτοκίνητα που θα βρίσκονται στην αγορά της Αμερικής σε μόλις δύο χρόνια!
Το μέλλον στη… γραμμή παραγωγής βάζουν μερικά από τα κορυφαία ερευνητικά κέντρα στον κόσμο, δημιουργώντας ακόμη και… ιπτάμενα αυτοκίνητα που θα βρίσκονται στην αγορά της Αμερικής σε μόλις δύο χρόνια!
Η κατασκευάστρια εταιρεία Terrafugia θα διαθέσει το πρώτο της μοντέλο, το “Transition”, σε τιμή που θα αγγίζει τα 300.000 δολάρια, ενώ οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές θα πρέπει υποχρεωτικά να διαθέτουν δίπλωμα πιλότου.
Περιγράφοντας το σύστημα ελέγχου του αυτοκινήτου, ο αντιπρόεδρος πωλήσεων της εταιρίας, Κλιφ Άλεν, λέει:
“Είναι αρκετά απλό. Είναι ένας συνδυασμός των συστημάτων ελέγχου ενός αυτοκινήτου και ενός αεροπλάνου. Αν θες να το οδηγήσεις στο δρόμο έχεις τιμόνι, γκάζι και φρένο. Όταν θες να απογειωθείς έχεις λεβιέ, ρυθμιστική βαλβίδα και έχεις δυο πεντάλ για να ελέγχεις τα πηδάλια”.
Μάλιστα, πριν ακόμη διαθέσει στην αγορά το πρώτο της ιπτάμενο αυτοκίνητο, η Terrafugia έχει ήδη ανακοινώσει το δεύτερο, πιο εξελιγμένο μοντέλο, που θα κυκλοφορήσει 10 χρόνια αργότερα.
Ο λόγος για το τετραθέσιο “TF-X”, το οποίο θα μπορεί να απογειώνεται κάθετα από οποιοδήποτε σημείο, όπως ένα ελικόπτερο, θα έχει αναδιπλούμενα φτερά, θα χωράει μέσα σε γκαράζ και θα διαθέτει 4 τροχούς για να χρησιμοποιείται όπως ένα κανονικό αυτοκίνητο. Όσο για την ταχύτητά του, αυτή θα φτάνει τα 320 χλμ την ώρα στον αέρα.
Ο Έλληνας καθηγητής Τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο George Washington Ηλίας Καραγιάννης, πάντως, διαβλέπει… κομφούζιο στον αέρα όταν κυκλοφορήσει το ιπτάμενο αυτοκίνητο. Μιλώντας στο MEGA και τη Βίκυ Κατεχάκη εξηγεί:
“Ένα είναι η ανάπτυξη της τεχνολογίας και η δυνατότητα να υπάρξει κάτι τέτοιο, αλλά το επόμενο είναι οι υποδομές και τα μέτρα και οι μέθοδοι διαχείρισης του εναέριου πλέον κυκλοφοριακού προβλήματος. Υπάρχει ήδη πρόβλημα, τεράστιο με τα αεροπλάνα. Φανταστείτε το αυτό σε χαμηλότερο ύψος και με πολύ μεγαλύτερους αριθμούς”.
Η τεχνολογία όμως μάς επιφυλάσσει πολλές ακόμη εκπλήξεις για το άμεσο μέλλον, όπως ένα πλήρες κέντρο επικοινωνιών με κάμερα, οθόνη, e-mail, βίντεο και οδηγό κατεύθυνσης, που “χωράει” μόνο σε ένα ζευγάρι γυαλιά, αλλά και μια μικρή φορητή συσκευή-ανιχνευτή που μας αναλύει αυτό που πρόκειται να γευθούμε. Τη συσκευή, μάλιστα, δημιουργούν ελληνικά χέρια, στο “Δημόκριτο” (ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ).