Με αιχμές για το κατηγορητήριο και τονίζοντας πως θα βρεθεί στην αίθουσα του δικαστηρίου όταν στη δίκη θα συζητηθούν θέματα ουσίας, ο Άκης Τσοχατζόπουλος αποχώρησε σήμερα από τη δίκη του. Για τις ύποπτες διαδρομές των εμβασμάτων κατέθεσε ειδικός συνεργάτης του ανακριτή.
Με αιχμές για το κατηγορητήριο και τονίζοντας πως θα βρεθεί στην αίθουσα του δικαστηρίου όταν στη δίκη θα συζητηθούν θέματα ουσίας, ο Άκης Τσοχατζόπουλος αποχώρησε σήμερα από τη δίκη του μόλις ο πρόεδρος είπε "όχι" στην άμεση κλήση του Κώστα Σημίτη για κατάθεση, όπως είχε ζητήσει η υπεράσπιση του πρώην υπουργού.
"Κανείς δεν έχει δικαίωμα να κουκουλώσει αυτήν την υπόθεση. Εζησα στο κοινοβούλιο μία μεθοδευμένη συμπαιγνία των δύο μεγάλων κομμάτων, να μην αφήσουν να βγει η αλήθεια. Ζούμε με ένα πλαστό κατηγορητήριο, που κάποιοι το κατασκεύασαν, οι εισαγγελείς το μετάλλαξαν και το έφτιαξαν σε ένα κατηγορητήριο εναντίον μου με μοναδικό σκοπό την στοχοποίηση και την φυλάκισή μου. Ξέρω ότι δεν θα επηρεαστείτε από κανέναν. Οπως ούτε εγώ επηρεάστηκα, ούτε δωροδοκήθηκα. Η παρουσία μου, εάν είναι μόνο ως θεατή, δεν είναι αναγκαία. Εάν ασχοληθούμε με θέματα ουσίας, θα είμαι εδώ. Στο μεταξύ θα απόσχω", είπε λίγο πριν αποχωρήση ο Άκης Τσοχατζόπουλος.
Ανακοινώνοντας την απόφαση του δικαστηρίου σχετικά με την κλήτευση του πρώην πρωθυπουργού, ο πρόεδρος Χρ. Καστιάνης, αφού τόνισε πως η δίκη είναι καθαρά ποινική και αφορά μίζες για εξοπλιστικά προγράμματα και όχι τις επίμαχες συμβάσεις, είπε: "Επισημαίνω ότι αυτό είναι ένα ποινικό δικαστήριο και εδώ μας ενδιαφέρουν μόνο τα ποινικά στοιχεία αυτής της υπόθεσης. Αφήστε να γίνει η διαδικασία και θα τα δούμε όλα. Εδώ δεν υπάρχουν σκιές. Όποιος είναι αθώος θα πάει στο καλό και όποιος είναι ένοχος θα πληρώσει το τίμημα".
Μετά την αποχώρηση Τσοχατζόπουλου οι εισαγγελείς της έδρας υποστήριξαν ότι σε μία δίκη διαφθοράς η παρουσία του κατηγορουμένου είναι απαραίτητη, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν μπορούν να τον αναγκάσουν να παραμείνει.
"Εδώ δικάζουμε ένα σκάνδαλο διαφθοράς. Ωστόσο δεν αξιώνουμε ό,τι θα αξίωνε το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Να στηθεί δηλαδή απέναντι στο δικαστήριο, να αντικρούσει τις κατηγορίες και να πείσει ότι είναι αθώος", είπε χαρακτηριστικά η εισαγγελέας Γεωργία Αδειλίνη.
Από την πλευρά του ο έτερος των εισαγγελέων, Π. Παναγιωτόπουλος, τόνισε: "Εάν και είναι δικαίωμά του να αποχωρήσει, ο κατηγορούμενος υποχρεούται να παραμείνει και να ακούσει τους μάρτυρες, την πολιτική αγωγή, τους δικηγόρους, ακόμη και αν φοράει ωτοασπίδες και λύνει σταυρόλεξα".
"Οι συνήγοροι του πρώην υπουργού κ. Αθανάσιου – Απόστολου Τσοχατζόπουλου αποφάσισαν από κοινού και σε συμφωνία με τον πρώην υπουργό να παραμείνουν εκπληρώνοντας στο ακέραιο τα καθήκοντά τους", δήλωσε ο συνήγορος υπεράσπισης του πρώην υπουργού, Λεωνίδας Κοτσαλής.
Η αποχώρηση του πρώην υπουργού προκάλεσε αμηχανία στους παράγοντες της δίκης, και δεν ήταν λίγες οι φορές που προκλήθηκαν εντάσεις μεταξύ της έδρας και των συνηγόρων υπεράσπισης, ενώ δεν έλειψαν και οι διαφωνίες μεταξύ του προέδρου της εισαγγελέως της έδρας.
Λίγα λεπτά μετά την αποχώρηση του Άκη Τσοχατζόπουλου, ο ειδικός σύμβουλος των ανακριτικών Αρχών, Παναγιώτης Βλάχος, άρχισε να περιγράφει στην κατάθεσή του τις ύποπτες διαδρομές των εμβασμάτων από την ενδιάμεση εταιρεία ΜΙΕ στα χέρια του Νίκου Ζήγρα.
"Η ρωσική εταιρία ΑΝΤΕΥ έκανε δύο εμβάσματα. Στην εταιρία Drumilan offset, ύψους 21.081.000 δολαρίων και στην Drumilan International ύψους 4.000.000 δολαρίων. Τα χρήματα αυτά εμβάστηκαν στις εταιρίες Bluebell και P&A Investments. Από εκεί πέρασαν στα χέρια του Νίκου Ζήγρα. Από αυτόν τον λογαριασμό μπήκαν 6.700.000 δολάρια στην εταιρία Τorcaso. Με αυτά αγοράστηκε το ακίνητο στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου, τρία ακίνητα στην Κηφισίας και το ακίνητο στην Κομνα Τράκα", είπε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας.
Οι συνήγοροι υπεράσπισης αντέδρασαν καταθέτοντας μάλιστα ένσταση, υποστηρίζοντας ότι είναι αντιδικονομική η παρουσία του μάρτυρα στο ακροατήριο.