Για αποφυγή πληρωμής φόρων σε όλο τον κόσμο κατηγόρησε το Κονγκρέσο την εταιρεία Apple, καθώς σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του χρησιμοποίησε παράθυρα της νομοθεσίας και θυγατρικές εταιρείες στην Ιρλανδία ώστε να ελαχιστοποιήσει τους φόρους της προς το αμερικανικό κράτος.
Για αποφυγή πληρωμής φόρων σε όλο τον κόσμο κατηγόρησε το Κονγκρέσο την εταιρεία Apple, καθώς σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του χρησιμοποίησε παράθυρα της νομοθεσίας και θυγατρικές εταιρείες στην Ιρλανδία ώστε να ελαχιστοποιήσει τους φόρους της προς το αμερικανικό κράτος.
Αυτό δημοσιεύεται στους Financial Times οι οποίοι επικαλούνται έκθεση μιας υποεπιτροπής της Γερουσίας σχετικά με την διεθνή φορολογική διάρθρωση της Apple.
Σύμφωνα με τον γερουσιαστή Καρλ Λιβάιν του Δημοκρατικού κόμματος, η Apple αποσκοπούσε στην φοροαποφυγή και γι' αυτό τον λόγο δημιούργησε offshore εταιρείες που κατείχαν δεκάδες δισ. δολάρια ενώ υποστήριζε ότι δεν ήταν φορολογικοί κάτοικοι πουθενά.
Υπό αυτό το πρίσμα, θεωρείται ότι η εταιρεία γλίτωσε φορολογία που θα αντιστοιχούσε στην Αμερική και για τα τέσσερα τελευταία χρόνια σε κέρδη 44 δισ. δολαρίων.
Σημείωσε η Επιτροπή ότι δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι η Apple παρανομούσε στην προσπάθειά της να ελαχιστοποιήσει την φορολόγησή της.
Όπως λέει ο κ. Λιβάιν, τεχνικά η μέθοδος αυτή συμβαδίζει με το νόμο, ωστόσο παραβιάζει το πνεύμα του.
Τα ταμειακά διαθέσιμα της τεχνολογικής εταιρείας ανέρχονται σε 145 δισ. δολάρια, τα 102 από τα οποία βρίσκονται σε εξωχώριες εταιρείες.
Η ερμηνεία της φοροαποφυγής για την οποία κατηγορείται η Apple έγκειται στο γεγονός του διαφορετικού κανονιστικού πλαισίου σχετικά με την φορολογική έδρα σε μια χώρα. Με βάση την έκθεση, από τις πέντε θυγατρικές της Apple στην Ιρλανδία, μόνο οι δυο έχουν φορολογική κατοικία αλλά και διοίκηση στην Ιρλανδία και άρα σύμφωνα με την ιρλανδική φορολογική απαίτηση υποχρεούνται να καταβάλλουν φόρο στο κράτος. Οι άλλες τρεις, έχουν έδρα, όχι όμως και διοίκηση στην Ιρλανδία και άρα δεν καταβάλλουν φόρο, κάτι όμως που οι συγκεκριμένες δεν υποχρεούνται να κάνουν ούτε στις ΗΠΑ.
Και αυτό γιατί η αμερικανική νομοθεσία συνδέει την φορολογική υπόσταση και υποχρέωση μιας εταιρείας με την ίδρυσή της στο ίδιο έδαφος, κάτι που για τις θυγατρικές στην Ιρλανδία δεν ισχύει.
Φέρεται ότι πλήρωσε 6 δισ. δολάρια καθ' όλη τη διάρκεια του 2012, ποσό που εκτιμητές θεωρούν χαμηλό.
Αρνήθηκε τις κατηγορίες
Κατηγορηματικά αρνήθηκε τις κατηγορίες για φοροδιαφυγή ο Τιμ Κουκ, διευθύνων σύμβουλος της κολοσσιαίας αμερικανικής τεχνολογικής εταιρείας Apple, ο οποίος κατέθεσε ενώπιον του Κογκρέσου.
Όπως είπε ο Τιμ Κουκ, "πληρώνουμε όλους τους φόρους που οφείλουμε, κάθε δολάριο. Όχι μόνο συμμορφωνόμαστε με τους νόμους αλλά και με το πνεύμα του νόμου".
Σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες ότι η Apple χρησιμοποίησε "παραθυράκια" του νόμου για να αποφύγει την φορολογία ο κ. Κουκ είπε: "Δεν βασιζόμαστε σε 'παραθυράκια' ούτε μεταφέρουμε δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας σε υπεράκτιες εταιρείες για να πουλάμε μετά τα προϊόντα μας στις ΗΠΑ και έτσι να αποφεύγουμε την φορολογία. Δεν κρύβουμε χρήματα σε νησί της Καραϊβικής".
Πέρυσι γίναμε ο μεγαλύτερος φορολογούμενος στις Ηνωμένες Πολιτείες, απάντησε ο Τιμ Κουκ και τόνισε ότι "πληρώσαμε σχεδόν 6 δισ. δολάρια μετρητά στο υπουργείο Οικονομικών. Δηλαδή πάνω από 16 εκατ. δολάρια κάθε μέρα και αναμένεται να πληρώσουμε ακόμη περισσότερα φέτος".
Τα ταμειακά διαθέσιμα της τεχνολογικής εταιρείας ανέρχονται σε 145 δισ. δολάρια, εκ των οποίων τα 102 σε εξωχώριες εταιρείες.