Πρωτοβουλία τεσσάρων σημείων προκειμένου "να βγει η Ευρώπη από τον μαρασμό" ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Μίλησε για ανάγκη να ενισχυθεί η οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρωζώνη, να υπάρξουν επενδύσεις, ανάπτυξη και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Πρωτοβουλία τεσσάρων σημείων προκειμένου "να βγει η Ευρώπη από τον μαρασμό" και να μπει φρένο στην "αποξένωση των λαών που θέτει σε κίνδυνο το μέλλον της ΕΕ", ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ένα χρόνο μετά την εκλογή του στην προεδρία της Γαλλίας κι ενώ η χώρα πέφτει σε νέα ύφεση, ο Φρανσουά Ολάντ μίλησε για ανάγκη να ενισχυθεί η οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρωζώνη, να υπάρξουν επενδύσεις, ανάπτυξη και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Ειδικότερα, ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε να υπάρξει μια οικονομική κυβέρνηση στην Ευρωζώνη, που θα έχει τον δικό της πρόεδρο, τον δικό της προϋπολογισμό, το δικαίωμα να εκδίδει ομόλογα και ενιαίο φορολογικό σύστημα.
Η κυβέρνηση αυτή, κατά τον Ολάντ, θα πρέπει να συνέρχεται κάθε μήνα υπό την προεδρία ενός επικεφαλής που θα είναι διορισμένος για μακρό χρονικό διάστημα, με βασικά καθήκοντα να συζητά τις κυριότερες αποφάσεις, πολιτικές και οικονομικές, που λαμβάνουν οι χώρες-μέλη, να μεριμνά για την εναρμόνιση της φορολογίας και για τη σύγκλιση των κοινωνικών πολιτικών και να δώσει μάχη για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Οι άλλοι τρεις άξονες της πρωτοβουλίας του Γάλλου προέδρου αφορούν σε:
Πρωτοβουλία για άμεση αποδέσμευση κοινοτικών πόρων για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, ειδικά στις χώρες του νότου όπου καταγράφονται ποσοστά-ρεκόρ
Συντονισμό ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής με στόχο τη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Νέα φάση δημοσιονομικής σύγκλισης στην Ευρωζώνη, με χρηματοδοτική επάρκεια ώστε να αποτρέπεται αύξηση χρέους.
Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ο Γάλλος Πρόεδρος δήλωσε ότι από την κρίση έχουν πληγεί όλες οι χώρες της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας, και τόνισε ότι Παρίσι και Βερολίνο πρέπει να συμβιβαστούν, καθώς η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει αν οι δύο χώρες δεν είναι ενωμένες.
"Αυτό που χτυπά την Ευρώπη -είπε- δεν είναι η οικονομική κρίση, είναι η ύφεση. Η ύφεση που προκλήθηκε από τις πολιτικές λιτότητας. Η ύφεση που αγγίζει όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. Κάποιες λιγότερο από άλλες".
"Εάν η Ευρώπη δεν προχωρήσει, θα αποτύχει, θα σβηστεί από το χάρτη (…). Καθήκον μου είναι να βγάλω την Ευρώπη από το μαρασμό και να περιορίσω την αποξένωση των λαών που θέτει σε κίνδυνο το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης", ανέφερε ο Ολάντ.