Προς πάσα κατεύθυνση ήταν τα μηνύματα που έστειλε ο γενικός πρόξενος της Ρωσίας στην Ελλάδα, Αλεξέι Ποπόφ, που ζήτησε η ιδιωτικοποίηση των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ να γίνει με οικονομικά κριτήρια, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ρωσική πλευρά δεν επιθυμεί αμερικανική παρέμβαση.
Προς πάσα κατεύθυνση ήταν τα μηνύματα που έστειλε ο γενικός πρόξενος της Ρωσίας στην Ελλάδα, Αλεξέι Ποπόφ, που μίλησε σήμερα στο Ελληνο-ρωσικό Φόρουμ στη Θεσσαλονίκη.
Αναφερόμενος στο θέμα της αποκρατικοποίησης των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, ο κ. Ποπόφ τόνισε πως εάν επικρατήσουν επιχειρηματικά κριτήρια τότε είναι πολύ πιθανό οι δύο επιχειρήσεις να καταλήξουν στις ρωσικές Gazprom και Sintez.
"Συμμετέχουν γνωστές ρωσικές επιχειρήσεις η Gazprom και η Sintez και αν τελικά επικρατήσουν τα οικονομικά κριτήρια υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πάρει η Ρωσία αυτές τις επιχειρήσεις", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ποπόφ αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι Ρώσοι δεν επιθυμούν αμερικανικές παρεμβάσεις σε διπλωματικό επίπεδο.
Οι διαβουλεύσεις μεταξύ της ρωσικής πλευράς και του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων συνεχίζονται πυρετωδώς προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή σε όλα τα ζητήματα που κατά καιρούς έχουν θέσει οι υποψήφιοι επενδυτές.
Η προθεσμία για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για τις δυο εταιρείες λήγει στις 29 Μαΐου, ενώ δίδεται η δυνατότητα κατάθεσης ξεχωριστών προσφορών για τη ΔΕΠΑ και τον ΔΕΣΦΑ ακόμη και στην περίπτωση που κάποιο σχήμα είχε καταθέσει ενιαία προσφορά στην πρώτη φάση.
Από την ελληνική πλευρά ο γ.γ. Δημοσίων Έργων, Στράτος Σιμόπουλος, επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης ότι η αποκρατικοποίηση των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ θα γίνει με διαφανείς διαδικασίες και θα είναι προς όφελος του ελληνικού Δημοσίου αλλά και των επενδυτών.
Με αυτόν τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος της διεκδίκησης της ΔΕΠΑ από την Gazprom, ενώ η Ρωσική Sintez αναμένεται να μπει δυναμικά στη διεκδίκηση του ΔΕΣΦΑ. Ο Ρώσος πρόξενος επαναβεβαίωσε το ρωσικό ενδιαφέρον και για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, κάτι που είχε πει και στον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη πριν από περίπου ένα μήνα ο Ρώσος ομόλογός του.
Ο κ. Ποπόφ επεσήμανε στην ομιλία του ότι για πρώτη φορά η Ρωσία ξεπέρασε τη Γερμανία και το 2012 ήταν ο πρώτος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας με τον όγκο του διμερούς εμπορίου να φτάνει τα 6,58 δισ. ευρώ – αυξημένο κατά 25% -, ενώ και η τουριστική κίνηση από τη Ρωσία αυξήθηκε κατά 13% το ίδιο έτος με τις αφίξεις να φτάνουν τις 700.000.
Ρωσικό ενδιαφέρον υπάρχει και για της μαρίνες. Το ΤΑΙΠΕΔ έδωσε παράταση μέχρι τις 23 Μαΐου για την υποβολή αιτήσεων που αφορούν σε διευκρινίσεις και μέχρι τις 30 Μαΐου για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για τις μαρίνες του Αλίμου, της Νέας Επιδαύρου, της Ύδρας και του Πόρου μέχρι τις 23 Μαΐου.
Μιλώντας σε ημερίδα του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων οι βουλευτές όλων των κομμάτων εξέφρασαν τη στήριξή τους για την ολοκλήρωση του σχεδίου κατασκευής του αγωγού TAP, λέγοντας πως πρόκειται για εθνική υπόθεση.