Σε 4,2 δισ. ευρώ και όχι 8 δισ. ανέρχεται το δημοσιονομικό κενό για το 2015-16, όπως το προβλέπει η έκθεση της Κομισιόν, διευκρινίζουν από το υπ. Οικονομικών, αφού το 2,2% που προβλέπεται για το 2016 είναι σωρευτικό για τη διετία. Επισημαίνεται ακόμη πως η προσαρμογή των 4,2 δισ. ευρώ δεν απαιτεί νέα μέτρα, αλλά μπορεί να καλυφθεί με βελτίωση ρευστότητας και απόδοση φοροεισπρακτικού μηχανισμού.
Σε 4,2 δισ. ευρώ και όχι 8 δισ. ανέρχεται το δημοσιονομικό κενό, όπως το προβλέπει για το διάστημα 2015-16 η έκθεση της Κομισιόν που δημοσιοποιήθηκε χθες, διευκρινίζουν από το υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το "κενό" για το 2015 υπολογίζεται στο 1,8% του ΑΕΠ και για το 2016 στο 2,2% του ΑΕΠ.
Όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Οικονομικών, ακόμη κι αν υπάρχει δημοσιονομικό κενό κατά την Κομισιόν, αυτό δεν είναι 1,8% το 2015 και επιπλέον 2,2% το 2016, καθώς το 2,2% του 2016 είναι σωρευτικό.
Συνεπώς, όπως διευκρινίζεται, εφόσον ληφθούν μέτρα ύψους 1,8% το 2015, δηλαδή περίπου 3,6 δισ. ευρώ, τότε τα επιπλέον μέτρα για το 2016 θα αντιστοιχούν στο 0,4% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 0,6 δισ.
Από το υπουργείο Οικονομικών, πάντως, συμπληρώνουν πως η προσαρμογή αυτή των 4,2 δισ. ευρώ που προβλέπει η Κομισιόν δεν απαιτεί νέα μέτρα και πως μπορεί να καλυφθεί τόσο με τη βελτίωση της ρευστότητας στην οικονομία, που αναμένεται με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και θα φέρει περίπου 5% αύξηση στα έσοδα της γενικής κυβέρνησης τη διετία 2015-16, όσο και με την απόδοση των προσπαθειών αναδιάρθρωσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.
Ότι το δημοσιονομικό κενό θα καλυφθεί χωρίς πρόσθετα μέτρα διευκρίνισε χθες σε δηλώσεις του, μετά το πέρας του Eurogroup, ο Γιάννης Στουρνάρας.
Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι τα μέτρα αυτά δεν θα έχουν τη μορφή μείωσης μισθών και συντάξεων και πως η όλη προσπάθεια θα επικεντρωθεί στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Σημείωσε, δε, ότι τα μέτρα για τη διετία 2015-2016 θα εξαρτηθούν από το ύψος της ανάπτυξης, το οποίο δεν είναι προβλέψιμο.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Όλι Ρεν, ο οποίος τόνισε πως είναι πολύ νωρίς για να πει εάν η Ελλάδα θα χρειαστεί πρόσθετα μέτρα για το 2015-2016, καθώς υπάρχουν πιθανότητες η ανάπτυξη να είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη.
"Η Κομισιόν εκτιμά πλέον ότι το μέγεθος του δημοσιονομικού κενού θα είναι ελαφρώς μεγαλύτερο το 2015 και 2016 απ' αυτό που αρχικώς προβλεπόταν. Παρ' όλα αυτά, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι υπάρχουν επίσης ανοδικές παράμετροι στις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προοπτικές αυτών των ετών, 2015 και 2016" σημείωσε ο Όλι Ρεν.
Και πρόσθεσε: "Επομένως, το δημοσιονομικό κενό γι' αυτά τα δυο χρόνια μπορεί να μειωθεί. Ως συνήθως, είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε ποια θα είναι η προοπτική ανάπτυξης κι επομένως η δημοσιονομική προοπτική για την Ελλάδα. Είναι πιθανό η ανάπτυξη να είναι υψηλότερη απ' την αναμενόμενη με αυτό το σενάριο. Είναι πολύ νωρίς να πούμε εάν θα απαιτηθούν περαιτέρω μέτρα διότι η ανάπτυξη μπορεί να είναι υψηλότερη".
Σημειώνεται ότι με την Έκθεση της Κομισιόν του Ιανουαρίου, το κενό υπολογιζόταν σωρευτικά στα 3,8 δισ. ευρώ, ενώ το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει κενό 2,5 δισ. ευρώ.
Στις χθεσινές δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες, ο Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε ότι το κλίμα στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών ήταν διθυραμβικό για την Ελλάδα, που έλαβε εύσημα για τη δημοσιονομική πρόοδο που έχει σημειώσει.
Στο χθεσινό Eurogroup εγκρίθηκε η διπλή δόση των 7,5 δισ. ευρώ και πλέον η Αθήνα αναμένεται να λάβει άμεσα τα 4,2 δισ. ευρώ, ενώ η δεύτερη δόση των 3,3 δισ. θα κριθεί από την επιτυχή υλοποίηση των προαπαιτούμενων, τα οποία παρουσίασε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερουν Ντάισελμπλουμ, λέγοντας:
"Πρώτον, η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει πλήρως τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί για τη βελτίωση της είσπραξης των φόρων έτσι ώστε να κατανεμηθεί ισομερώς η προσαρμογή. Δεύτερον, τα αναγκαία μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας στην αγορά προϊόντων κι υπηρεσιών. Τέλος, η συμφωνηθείσα μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης πρέπει να προχωρήσει με αποφασιστικότητα έτσι ώστε ο δημόσιος τομέας να συνεισφέρει πιο ενεργά στην αποκατάσταση της ισορροπίας".
Πλέον, η Αθήνα… τρέχει για να προλάβει όλα τα διαρθρωτικά ορόσημα που αποτελούν προϋπόθεση για να εκταμιευθούν τα 3,3 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, καθώς η τρόικα επιστρέφει τις επόμενες εβδομάδες για τη νέα αξιολόγηση.