Το μήνυμα ότι σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει μνημόνιο και η χώρα θα στέκεται στα πόδια της, έστειλε τη Δευτέρα ο Aντωνης Σαμαράς, μιλώντας στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ. Τόνισε ότι με τη συναίνεση της κοινωνίας, η κυβέρνηση βάζει τέλος στην κυριαρχία των συντεχνιών, ενώ αναφέρθηκε στο θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο, περιγράφοντας τις κατηγορίες από τις οποίες θα προέλθουν.
Το μήνυμα ότι σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει μνημόνιο και ότι όταν το παρόν πρόγραμμα ολοκληρωθεί η χώρα θα στέκεται στα πόδια της, έστειλε τη Δευτέρα ο Aντωνης Σαμαράς, μιλώντας στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ.
"Το μνημόνιο σε δύο-τρια χρόνια δεν θα υπάρχει πια. Και σύντομα κανείς δεν θα ασχολείται μαζί του. Η Ελλάδα που χτίζουμε σήμερα δεν θα χρειαστεί άλλα μνημόνια. Κι αυτό είναι το πιο σημαντικό από όλα. Οδηγούμε τη χώρα σε ανάκαμψη, βάζουμε από τώρα τα θεμέλια μιας μακροχρόνιας ανάπτυξης με ανταγωνιστικότητα" είπε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Σαμαράς παρέθεσε, μάλιστα, ως στοιχείο την αποκλιμάκωση των spreads που πέρυσι κινούνταν στις 2.000 μονάδες και φέτος στις 800 και προέβλεψε ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές το πρώτο εξάμηνο του 2014.
Παράλληλα, ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι με τη συναίνεση της κοινωνίας, η κυβέρνηση βάζει τέλος στην κυριαρχία των συντεχνιών και στις νοοτροπίες του παρελθόντος. Είπε σχετικά:
"Συντεχνίες μέχρι σήμερα έκλειναν εταιρίες, συντεχνίες απέκλειαν λιμάνια, συντεχνίες μπλόκαραν την κίνηση στις πόλεις. Ας το καταλάβουν, λοιπόν, όλοι. Αυτές είναι εικόνες από την Ελλάδα του χθες, δεν είναι εικόνες από την Ελλάδα που ονειρευόμαστε. Και τέτοιο χάλι δεν αξίζει σε κανέναν μας και κυρίως δεν αξίζει στη γενιά που έρχεται. Προσθέστε, μάλιστα, ότι βάζουμε τέλος σε όλα αυτά και με τη συναίνεση της κοινωνίας, η οποία, πράγματι, πάντοτε, είναι πολύ πιο μπροστά από τους πολιτικούς και η οποία το περίμενε να γίνει αυτό και η οποία το χειροκροτεί".
Ιδιαίτερη αναφορά, σε σκληρή γλώσσα, έκανε ο πρωθυπουργός και στην απόφαση της ΟΛΜΕ για απεργία στις πανελλαδικές, λέγοντας:
"Συντεχνιακές πρακτικές που αδιαφορούν για το δημόσιο συμφέρον, μπαίνουν πια στο περιθώριο. Απεργίες πάνω στις Πανελλαδικές εξετάσεις είναι απαράδεκτες. Η κοινωνία τις θεωρεί αποκρουστικές. Για εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά, οι Πανελλαδικές είναι η κορυφαία στιγμή μιας προσπάθειας χρόνων και καθοριστικές για το μέλλον τους σε όλες τις επόμενες δεκαετίες. Δεν επιτρέπεται και δεν μπορούν κάποιες συνδικαλιστικές νοοτροπίες να τινάζουν στον αέρα την κοινωνία, επειδή ζητήθηκε να εργάζονται οι εκπαιδευτικοί 2 ώρες παραπάνω την εβδομάδα".
Από το βήμα της συνέλευσης του ΣΕΒ, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στο θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο, λέγοντας χαρακτηριστικά "σπάμε ταμπού δεκαετιών", ενώ περιέγραψε τις κατηγορίες από τις οποίες αυτές θα προέλθουν.
"Για φέτος προγραμματίζονται απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων απόλυτα συμβατές με το Σύνταγμα και το υφιστάμενο νομικό καθεστώς. Απομάκρυνση 'επιόρκων', κοπανατζήδων, ανθρώπων που προσλήφθηκαν με πλαστά δικαιολογητικά ή που καταργούνται οι θέσεις τους, μια που συγχωνεύονται ή καταργούνται δημόσιοι οργανισμοί" είπε ο πρωθυπουργός.
Και πρόσθεσε: "Δεν αφορά αυτό τη μείωση του προσωπικού στο Δημόσιο. Η μείωση θα γίνει σταδιακά μέσω του κανόνα 1 προς 10. Η υποχρεωτική απομάκρυνση μερικών χιλιάδων προσωπικού θα γίνει για την ανανέωσή του προσωπικού του Δημοσίου. Θα φύγουν ακατάλληλοι ή 'επίορκοι' και στον ίδιο αριθμό θα προσληφθούν αξιοκρατικά νέοι άνθρωποι που έχουν επιτύχει στο ΑΣΕΠ και παραμένουν για χρόνια αδιόριστοι".
Στο πλαίσιο της ομιλίας του, ο Αντώνης Σαμαράς έθεσε ως πρώτο στόχο τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, σημειώνοντας ότι γίνεται αγώνας για να τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιούνιο.
"Προωθούμε φορολογικές ελαφρύνσεις. Ήδη μάλιστα μετά από συνεχείς πιέσεις, μπήκε το θέμα αυτό στην ημερήσια διάταξη. Με ρητή αναφορά στη μείωση του ΦΠΑ για την εστίαση, που είναι και ο πρώτος μας στόχος σήμερα και που θα το ξανακρίνουμε λίαν προσεχώς" σημείωσε χαρακτηριστικά.
Από το ίδιο βήμα, ο πρωθυπουργός έκανε αναλυτική αναφορά στις αποκρατικοποιήσεις καλώντας και τους Έλληνες επιχειρηματίες να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς, ενώ παράλληλα επανέλαβε τη δέσμευση για έναν και μόνο συντελεστή φορολογίας στις επιχειρήσεις που δεν θα ξεπερνά το 15%.
"Ήδη -τόνισε- εργαζόμαστε για να υπάρξει μόνιμο και απλό φορολογικό σύστημα. Προσπαθούμε να μειώσουμε τη φορολογική επιβάρυνση με διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα. Αλλά έχουμε πολύ δρόμο ακόμα. Στόχος προσωπικός μου παραμένει ένα φορολογικό σύστημα όπου ο φόρος των επιχειρήσεων θα είναι ενιαίος και δεν θα ξεπερνά το 15%! Το flat rate tax. Δεν είμαστε εκεί ακόμα. Αλλά εκεί κατευθυνόμαστε, μόλις σταθεροποιήσουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα που προβλέπει το Πρόγραμμα".
Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να τον κατονομάσει, λέγοντας:
"Κάποιοι δεν ήθελαν να γίνει τίποτε απ' όλα αυτά. Ήθελαν να βγούμε αμέσως από το μνημόνιο, αλλά δεν ήταν σίγουροι αν ήθελαν να μείνουμε στο ευρώ. Στην πραγματικότητα οδηγούσαν στη δραχμή, είτε γιατί δεν καταλάβαιναν τι έλεγαν, είτε γιατί δεν έλεγαν αυτό που πραγματικά πίστευαν. Σε κάθε περίπτωση, οδηγούσαν σε πολύ χειρότερη κατάρρευση, από εκείνη που ήδη σταματήσαμε τους τελευταίους μήνες (…). Δεν μας συγχωρούν, γιατί πετύχαμε να τα αποτρέψουμε όλα αυτά. Εμείς, όμως, τους συγχωρούμε, γιατί δεν κατάφεραν να μας σταματήσουν και γιατί η νέα Ελλάδα που χτίζουμε, δεν θα διχάζει τους Έλληνες, θα τους χωράει όλους".
Στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ μίλησε σήμερα και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, ενώ άσκησε σκληρή κριτική στον ΣΕΒ, που δεν προσήλθε στον διάλογο για την εθνική γενική συλλογική σύμβαση.
Ο Δ. Δασκαλόπουλος, από την πλευρά του, κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις και να του ζήτησε να ξεκινήσει διάλογο με τους επιχειρηματίες.