Με "βροχή" ενστάσεων από τους συνηγόρους του Άκη Τσοχατζόπουλου συνεχίστηκε σήμερα η δίκη του πρώην υπουργού στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Οι δικαστές απέρριψαν την πρώτη ένσταση της υπεράσπισης να αποβληθεί το ελληνικό Δημόσιο από την πολιτική αγωγή.
Με "βροχή" ενστάσεων από τους συνηγόρους του Άκη Τσοχατζόπουλου συνεχίστηκε σήμερα η δίκη του πρώην υπουργού στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.
Με την εκκίνηση της δεύτερης ημέρας της ακροαματικής διαδικασίας, οι δικαστές αποφάνθηκαν για την πρώτη ένσταση που είχε τεθεί στις 22 Απριλίου από την υπεράσπιση, η οποία είχε ζητήσει να αποβληθεί το ελληνικό Δημόσιο από την πολιτική αγωγή.
Το δικαστήριο απέρριψε την ένσταση, κρίνοντας ότι νομίμως παρίσταται στη διαδικασία το ελληνικό Δημόσιο ζητώντας αποζημίωση για τη βλάβη που υπέστη από τις πράξεις των κατηγορουμένων, με τον πρόεδρο της έδρας να επισημαίνει:
"Η παράσταση του ελληνικού Δημοσίου είναι νόμιμη και παραδεκτή. Οι κατηγορούμενοι με τις πράξεις που φέρονται ότι τέλεσαν μείωσαν το κύρος και την αξιοπιστία του ελληνικού Δημοσίου, το οποίο εμφανίζεται να μην μπορεί να διασφαλίζει τις συναλλαγές του".
Σήμερα, οι συνήγοροι του Άκη Τσοχατζόπουλου υπέβαλαν νέες ενστάσεις, θέτοντας θέμα εξάλειψης του αξιοποίνου του αδικήματος για το οποίο κατηγορείται ο πρώην υπουργός, ο οποίος -όπως είπαν- δικάζεται για μία πράξη που με βάση τον νόμο δεν μπορεί να τιμωρηθεί.
Ωστόσο σε μία προσπάθεια να δώσουν πολιτική χροιά στα επιχειρήματα του κατηγορουμένου, επέμειναν ότι ο πρώην υπουργός δεν θα κρυφτεί και θα αντιμετωπίσει το κατηγορητήριο στην ουσία του, σημείο προς σημείο. Γι' αυτό το λόγο, οι συνήγοροι του ζήτησαν να καταθέσουν πρώτοι από όλους ως μάρτυρες, τα τότε μέλη του ΚΥΣΕΑ, τα οποία συναποφάσισαν και ενέκριναν τις συμβάσεις των εξοπλιστικών.
"Δεν θέλουμε να ξεφύγουμε από την συζήτηση της υποθέσεως, από την ουσία της, θέλουμε να αναδειχθεί η αλήθεια, θεωρούμε όμως ότι μέρος αυτής της αλήθειας, είναι η κλήση και η εξέταση των μελών της τότε συνθέσεως του ΚΥΣΕΑ. Θεωρούμε ότι η παρουσία τους είναι τελείως αναπόφευκτη", δήλωσε σχετικά ο συνήγορος Άκη Τσοχατζόπουλου Λεωνίδας Κοτσαλης.
Την ένσταση του Ακη Τσοχατζόπουλου στήριξε και η πλευρά της Βίκυς Σταμάτη, ζητώντας να έρθουν πρώτοι να καταθέσουν τα μέλη του ΚΥΣΕΑ. Η σύζυγος του πρώην υπουργού υποστήριξε ακόμη ότι είναι άρρωστη και πως κρατείται παρανόμως.
Η υπεράσπιση της Αρετής Τσοχατζόπουλου -η οποία δεν ήταν παρούσα στο δικαστήριο- συμφώνησε με την ένσταση περί εξάλειψης του αξιοποίνου που έθεσε η πλευρά του πατέρα της, με τον συνήγορό της Μιχάλη Δημητρακόπουλο να ζητεί νηφαλιότητα από τη δικαιοσύνη, δηλώνοντας:
"Το Δικαστικό Συμβούλιο που προβλέπει το Σύνταγμα και συγκεκριμένα το άρθρο 86 έχει πει ότι όσον αφορά το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας του κ. Τσοχατζόπουλου έχει πάψει να υπάρχει σαν ποινικό αδίκημα. Έχει εξαλειφθεί ο αξιόποινος χαρακτήρας του. Κατά συνέπεια, ο νόμος που ισχύει από το 2008 για το ξέπλυμα ρητά προβλέπει ότι εάν για την παθητική δωροδοκία έχει εξαλειφθεί ο αξιόποινος χαρακτήρας τότε δεν υπάρχει ποινικό αδίκημα και για την νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Αυτό είναι το μείζον νομικό θέμα το οποίο υπάρχει στην παρούσα δίκη και καλείται η ελληνική Δικαιοσύνη να το αντιμετωπίσει με κριτήρια νομικά και όχι με κριτήρια του τι θέλει η κοινή γνώμη και ο κόσμος.
Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο με τις αγορεύσεις των εισαγγελέων, οι οποίοι θα κληθούν να απαντήσουν στην ένσταση περί εξάλειψης του αξιοποίνου του αδικήματος του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
Κόντρα στις φήμες για διαζύγιο
Πριν αρχίσει η δίκη, μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου, η σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου, Βίκυ Σταμάτη στεκόταν συνεχώς στο πλευρό του θέλοντας να διαψεύσει τις φήμες περί επικείμενου διαζυγίου.
Η Βίκυ Σταμάτη έδειχνε μεγάλο ενδιαφέρον για τον σύζυγό της. Φροντίζοντας για την εξωτερική του εμφάνιση, του έφτιαχνε το πουκάμισο, ενώ ζήτησε αμέσως νερό από τους αστυνομικούς όταν ο πρώην υπουργός άρχισε να βήχει. Όταν, πάντως, ξεκίνησε η ακροαματική διαδικασία, η Βίκυ Σταμάτη επέλεξε να κάτσει στη δεύτερη σειρά για να μη μπει στο κάδρο των βασικών κατηγορουμένων.
Το ζεύγος Τσοχατζόπουλου είχε μάλιστα και μία μικρή συνομιλία με τους δημοσιογράφους στους οποίους κατήγγειλαν ότι δεν τους επετράπη από τους υπευθύνους των φυλακών να μιλήσουν στο τηλέφωνο. "Έχετε πρόβλημα με τη μεταξύ σας επικοινωνία; Ή με το παιδί;" ρώτησαν οι δημοσιογράφοι. "Ναι, είναι σοβαρό. Επαφίεμαι στην δική σας ευαισθησία" είπε η Βίκυ Σταμάτη, ενώ στην επόμενη ερώτηση των δημοσιογράφων "δεν σας άφησαν να επικοινωνήσετε;", ο Άκης Τσοχατζόπουλος απάντησε: "Ναι, πράγματι, είναι σοβαρό".
Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε και ο συνήγορος Βίκυς Σταμάτη Αλέξης Κούγιας, λέγοντας:
"Φθάνουμε πια σε απάνθρωπα όρια του να απαγορεύεις επικαλούμενη σαν διευθύντρια της φυλακής κάποια διάταξη την οποία δεν έχω ανεύρει ακόμα την επικοινωνία την τηλεφωνική δυο συζύγων οι οποίοι δεν έχουν τίποτα άλλο να συζητήσουν γιατί για την υπόθεση δεν συζητούν τίποτα, συζητούν μόνο για το παιδί τους, το οποίο το βλέπουν μια φορά το μήνα. Και δεν καταλαβαίνω τί εξυπηρετεί αυτή η απαγόρευση".
Μόνος, χωρίς κανένα συνομιλητή βρέθηκε ο Νίκος Ζήγρας, ο μοναδικός κατηγορούμενος που έχει παραδεχθεί την ενοχή του, τον οποίο μάλλον απέφευγαν οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι.