Βελτίωση των προβλέψεων για την Ελλάδα, σε οριακά όμως επίπεδα, "δείχνουν" οι εκτιμήσεις της Κομισιόν που παρουσιάστηκαν στις Βρυξέλλες από τον αρμόδιο επίτροπο Οικονομικών Όλι Ρεν.
Στη σταδιακή ανάκτηση της εμπιστοσύνης, στην επιστροφή των καταθέσεων, στις ενέσεις ρευστότητας από την εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου, τα κονδύλια από τα ευρωπαϊκά ταμεία και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, καθώς και στη σταθεροποίηση της οικονομίας με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, στηρίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να επιβεβαιώσει τη πρόβλεψη της ότι η ελληνική οικονομία αναμένεται να ανακάμψει στο τέλος του έτους, χωρίς να βρίσκει, όμως, ακόμα το αντίδοτο στην εκρηκτική ανεργία.
Οι εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρουν ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα μειωθεί φέτος κατά 4,2% αλλά θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς 0,6% το 2014, δηλαδή μετά από επτά χρόνια. Η Κομισιόν εκτιμά, μάλιστα, ότι το έλλειμμα θα υποχωρήσει ταχύτερα από τις τελευταίες προβλέψεις και συγκεκριμένα στο 3,8% φέτος και στο 2,6% το 2014.
Ωστόσο, η ανεργία θα εκτιναχθεί στα επίπεδα – ρεκόρ του 27% για να υποχωρήσει μόλις στο 26% το 2014. Αυτές οι στρατιές των ανέργων στην Ελλάδα αλλά και στον υπόλοιπο ευρωπαϊκό Νότο, ρίχνουν βαριά σκιά στην Έκθεση της Κομισιόν, σημαίνοντας συναγερμό στις Βρυξέλλες για το κίνδυνο διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής.
"Στην Ισπανία και την Ελλάδα τα επίπεδα ανεργίας είναι στο αφόρητα υψηλό ποσοστό του 27% φέτος κι αναμένεται να πέσουν ελαφρώς του χρόνου", δήλωσε ο Όλι Ρεν.
"Κλειδί" χαρακτηρίζεται σε κάθε περίπτωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ενίσχυση της ροής "ζεστού" χρήματος στη "παγωμένη" αγορά, έτσι ώστε να αντισταθμιστεί η αναμενόμενη περαιτέρω συρρίκνωση της εσωτερικής ζήτησης, λόγω της υψηλής ανεργίας και της μείωσης των εισοδημάτων.
Οι κατά κεφαλήν αμοιβές το 2013 εκτιμάται ότι θα υποχωρήσουν κατά 7% και το 2014 κατά 1,5% επιπλέον, ενώ η ιδιωτική κατανάλωση υπολογίζεται ότι φέτος θα μειωθεί περαιτέρω κατά 6,9% και την επόμενη χρονιά κατά 1,6%.
"Πρέπει να λύσουμε το τρέχον πρόβλημα ρευστότητας ή το πρόβλημα χρηματοδότησης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων ιδίως στη νότια Ευρώπη έτσι ώστε να έχουμε ροή πιστώσεων και να διευκολύνουμε την οικονομική ανάπτυξη με όλους τους πιθανούς τρόπους και μέσα, που έχουν στη διάθεσή τους οι θεσμοί της ΕΕ συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων", τόνισε ο κ. Ρεν.