Με 29 ψήφους υπέρ και 27 κατά, το νομοσχέδιο για τη δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο πέρασε το απόγευμα από την κυπριακή Βουλή, σε μια δραματική συνεδρίαση που ξεκίνησε στις 10 το πρωί.
Με 29 ψήφους υπέρ και 27 κατά, το νομοσχέδιο για τη δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο πέρασε το απόγευμα από την κυπριακή Βουλή, σε μια δραματική συνεδρίαση που ξεκίνησε στις 10 το πρωί.
Υπέρ της κύρωσης του Μνημονίου, όπως αναμενόταν, ψήφισαν οι 20 βουλευτές του κυβερνώντος ΔΗΣΥ, οι 8 βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης.
Το μνημόνιο καταψήφισαν οι 19 βουλευτές του ΑΚΕΛ, οι 5 βουλευτές της ΕΔΕΚ, ο βουλευτής των Οικολόγων κ. Περδίκης, ο ανεξάρτητος βουλευτής κ. Κουλίας και ο βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κόμματος Ν.Κουτσού.
Δεν υπήρξαν εκπλήξεις κατά την ψηφοφορία καθώς οι συσχετισμοί δυνάμεων είχαν καθοριστεί τα τελευταία 24ωρα. Τα κόμματα τα οποία επιχειρηματολόγησαν υπέρ του μνημονίου τόνισαν ότι θα πρέπει να εγκριθεί αυτό το μνημόνιο αν θέλει κάποια μέρα η Κύπρος να ξεφύγει από αυτό, τονίζοντας ωστόσο ότι η απόφαση αυτή είναι επώδυνη. Τα κόμματα που τάχθηκαν εναντίον του μνημονίου ανέφεραν πως η Κύπρος με αυτή την απόφαση υποτάσσεται ουσιαστικά απέναντι στην τρόικα και σε ξένα κέντρα αποφάσεων.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Αβέρωφ Νεοφύτου τόνισε ότι στο δίλημμα Μνημόνιο ή χρεοκοπία, για τον ΔΗΣΥ η χρεοκοπία δεν ήταν, δεν είναι και δεν θα είναι ποτέ επιλογή. Η ψήφιση του Μνημονίου και της δανειακής σύμβασης είναι η απαρχή ενός δύσκολου δρόμου, λέγοντας ότι "δεν είναι το τέλος, αλλά η αρχή ενός νέου Γολγοθά".
Για οδυνηρές θυσίες για ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού και για οδυνηρές θυσίες για ευρύτατα στρώματα του λαού συνεπάγεται με το Μνημόνιο, ανέφερε ο κ. Νεοφύτου. Η τρόικα και η δανειακή σύμβαση δεν ήταν επιλογή, σημείωσε ο πρόεδρος του ΔΥΣΗ και πρόσθεσε: "Αν αποφεύγονταν τα λάθη και οι καθυστερήσεις σήμερα δεν θα βρισκόμασταν μπροστά στις οδυνηρές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί".
Άδικη, παράλογη, σκληρή και βίαιη χαρακτήρισε την απόφαση του Eurogroup ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Κάρογιαν. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να αποδεχθούμε τους όρους του μνημονίου, λέγοντας ότι "δεν αναλαμβάνουμε την ευθύνη για την πτώχευση της πατρίδας". Στη συνέχεια επιτέθηκε εναντίον των Ευρωπαίων εταίρων για τη στάση τους εναντίον της Κύπρου.
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου τόνισε στην τοποθέτησή του ότι η ψήφος της ΕΔΕΚ "δεν μπορεί να είναι θετική σε μια προοπτική εθνικής, κρατικής και οικονομικής υποδούλωσης" και διαβεβαίωσε ότι το κίνημα θα στηρίξει κάθε ενέργεια και πρωτοβουλία της κυβέρνησης για επαναδιαπραγμάτευση.
Ο δρόμος του μνημονίου θα οδηγήσει σε φαύλο κύκλο, εκτίμησε ο γγ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού.
Δραματική έκκληση είχε απευθύνει νωρίτερα ο Νίκος Αναστασιάδης, τονίζοντας πως οι βουλευτές πρέπει να επιδείξουν αίσθημα ευθύνης. "Μια έκκληση, η πατρίδα μας περνάει κρίσιμες ώρες. Και απαιτείται η εθνική ευθύνη του να συνάδει προς το καλό. Θα απευχόμαστε να είμαστε εδώ, είμαστε εδώ λόγω παλιών λαθών, λόγω τραπεζών και παραλείψεων όσων είχαν τη διαχείριση" είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Επεισόδια σημειώθηκαν έξω από τη Βουλή την ώρα που διεξαγόταν η ψηφοφορία, όταν περίπου 30-40 άτομα, από τις χιλιάδες πολιτών που είχαν μαζευτεί για να διαμαρτυρηθούν έξω από το κυπριακό κοινοβούλιο, επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και πέταξαν αυγά και πορτοκάλια προς την είσοδο του κτιρίου, βρίζοντας ταυτόχρονα πολιτικούς, τραπεζίτες και δημοσιογράφους. Δεν υπήρξαν συλλήψεις ή τραυματισμοί, σύμφωνα με πληροφορίες.
Την απόφαση της κυπριακής Βουλής να εγκρίνει τη δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο χαιρέτισε η κυπριακή κυβέρνηση. "Η σημερινή απόφαση ευθύνης της πλειοψηφίας της Βουλής αποτελεί σταθμό στην προσπάθεια της Κύπρου να αντιμετωπίσει την πρωτοφανή οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα" αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Στυλιανίδης και σημειώνει ότι θα ήταν "οξύμωρο τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια να ενέκριναν τη δανειοδότηση της Κύπρου με 10 δισεκατομμύρια ευρώ και η Βουλή μιας χώρας με άδεια ταμεία να την καταψήφιζε χωρίς να έχει ενώπιον της κανένα ρεαλιστικό εναλλακτικό σχέδιο".
Η Κύπρος κέρδισε την πρώτη μάχη που αφορά τις κατηγορίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, δήλωσε ο κ. Στυλιανίδης στο ΡΙΚ, καθώς όπως είπε η προκαταρκτική έκθεση της Moneyval και της Deloitte δείχνει ότι δεν επιβεβαιώνονται οι κατηγορίες.
Την ίδια ώρα, έντονες αντιδράσεις πυροδότησε στην Αθήνα, μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, η τοποθέτηση του ΑΚΕΛ για έξοδο από το ευρώ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της κυπριακής Βουλής για την ψήφιση του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης.