Χιλιάδες ήταν οι υπάλληλοι που βγήκαν στους δρόμους, ιδιαίτερα συμβασιούχοι από μεγάλους δήμους της χώρας και διαδήλωσαν κατά των απολύσεων αλλά και της ρύθμισης που προβλέπει κατάργηση προσωρινών δικαστικών αποφάσεων για την παραμονή των συμβασιούχων στο Δημόσιο
Χιλιάδες ήταν οι υπάλληλοι που βγήκαν στους δρόμους, ιδιαίτερα συμβασιούχοι από μεγάλους δήμους της χώρας και διαδήλωσαν κατά των απολύσεων αλλά και της ρύθμισης που προβλέπει κατάργηση προσωρινών δικαστικών αποφάσεων για την παραμονή των συμβασιούχων στο Δημόσιο, η οποία αποσύρθηκε προκειμένου να γίνουν αλλαγές.
Στο πλευρό των συμβασιούχων βρέθηκε η ΠΟΕ ΟΤΑ, η ΑΔΕΔΥ, οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία και το ΠΑΜΕ.
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ζήτησαν συνάντηση με τον Αντώνη Μανιτάκη αλλά αυτή δεν έγινε, ωστόσο οι διοργανωτές ζήτησαν από τους εργαζόμενους να παραμείνουν σε αγωνιστική ετοιμότητα καθώς θα διαδηλώσουν εκ νέου μετά το Πάσχα όταν και θα ξαναέρθει η επίμαχη ρύθμιση.
Το πιο χαρακτηριστικό στιγμιότυπο ήταν το χειροκρότημα του πλήθους προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος δεν υπέγραψε την ρύθμιση. Θα υπάρξει κινητοποίηση το απόγευμα της Κυριακής καθώς η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ ετοιμάζουν συλλαλητήριο έξω από τη Βουλή την ώρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου.
Να σημειωθεί ότι σήμερα στο σύνολο του Δημοσίου υπολογίζεται ότι με προσωρινές και διαταγές και ασφαλιστικά μέτρα παραμένουν χιλιάδες συμβασιούχοι, κατά μέσο όρο 4-5 χρόνια ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ως και 8 χρόνια! Μόνο στους δήμους, σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕ ΟΤΑ, οι συμβασιούχοι που έχουν επιστρέψει με δικαστικές αποφάσεις ξεπερνούν τους 3.500 υπαλλήλους από τους οποίους περίπου 1.200 στην Αθήνα και 500 στην Θεσσαλονίκη.
Πολλοί από τους συμβασιούχους που απασχολούνταν κυρίως στην τοπική αυτοδιοίκηση προσέφευγαν στα δικαστήρια όταν έληγε η σύμβασή τους, υποστηρίζοντας ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες έχοντας στο πλευρό τους και τους αιρετούς που βεβαίωναν ότι χωρίς αυτούς οι υπηρεσίες θα κατέρρεαν. Όταν κέρδιζαν τις αιτήσεις προσωρινών διαταγών επέστρεφαν στη θέση τους ενώ κατέθεταν αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων κερδίζοντας επιπλέον χρόνο.
Για "παιχνίδι" και "καταχρηστικότητα" μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA", αναφερόμενος στις προσωρινές διαταγές. "Oι συμπαιγνίες αρχίζουν στο εξής. Συμφωνούν παίρνουν μια αναβολή και εν συνεχεία δεν παίρνουν μια αναβολή πάνε και ματαιώνουν. Με το που ματαιώνουν, ξανακαταθέτουν μια αίτηση. Επομένως γίνεται ένα παιχνίδι το οποίο μπορεί να κρατήσει μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτή είναι η ιστορία. Και εκεί υπάρχει μια καταχρηστικότητα" είπε.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο γραμματέας της κεντρικής πολιτικής επιτροπής Δημήτρης Βίτσας τόνισε ότι "δεν καταργείς την προσωρινή προστασία επειδή θεωρείς ότι γίνεται κατάχρηση. Πρόκειται για προσωρινή αναστολή του μέτρου που δεν θα περάσει σε αυτό το νομοσχέδιο αλλά θα έρθει έπειτα. Εμείς θεωρούμε ότι δεν πρέπει να έρθει".