Αποσύρθηκε τελικά μετά την... τρικυμία στην κυβέρνηση και τη σύγκρουση Μανιτάκη - Ρουπακιώτη, η ρύθμιση για τους συμβασιούχους. Όπισθεν ολοταχώς και σε διάταξη για μείωση συντάξεων έως 35% σε νέους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ.
Αποσύρθηκε τελικά μετά την… τρικυμία στην κυβέρνηση και τη σύγκρουση Μανιτάκη – Ρουπακιώτη, η ρύθμιση που έκλεινε το δρόμο στην επιστροφή και παραμονή επί χρόνια στο Δημόσιο συμβασιούχων με προσωρινή δικαστική διαταγή. Ταυτόχρονα, το υπουργείο Εργασίας έκανε πίσω και σε διάταξη που άνοιγε το δρόμο για μείωση συντάξεων ως 35% σε νέους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ.
Η ρύθμιση που έφερε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης προέβλεπε την κατάργηση ουσιαστικά των προσωρινών διαταγών των δικαστηρίων με τις οποίες οι εργαζόμενοι που έχουν απολυθεί επιστρέφουν στις θέσεις τους. Με την επίμαχη διάταξη θα έφευγαν από το Δημόσιο πολλοί εργαζόμενοι που είτε είχαν πετύχει προσωρινές διαταγές είτε είχαν κερδίσει ασφαλιστικά μέτρα, αλλά η υπόθεσή τους εκκρεμούσε.
Η ρύθμιση προέβλεπε ακόμη ασφυκτικές προθεσμίες και σύντμηση του χρόνου της διαδικασίας για να μην γίνεται κατάχρηση από τους εργαζόμενους, οι οποίοι παρατηρείται ότι πολλές φορές κωλλυσιεργούν να δικάσουν επιδιώκοντας να παραμείνουν στην εργασία τους μόνο με την προσωρινή απόφαση του δικαστηρίου.
Τη σχετική διάταξη αρνήθηκε να υπογράψει ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, αγνοούσε την κίνηση αυτή του κ. Μανιτάκη και δήλωνε αιφνιδιασμένος.
Μπροστά στο νέο αδιέξοδο έγινε επικοινωνία των κυρίων Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη και η διάταξη αποσύρθηκε. Όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Π. Μπαλτάκος, "η διάταξη θα κατατεθεί εκ νέου μετά το Πάσχα σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης" και "το περιεχόμενό της θα είναι συμβατό με τις απόψεις των συναρμοδίων υπουργών και θα διασφαλίσει στο ακέραιο ότι δεν θα γίνεται παρελκυστική χρήση της διαδικασίας των προσωρινών διαταγών".
Σε δήλωσή από τις Βρυξέλλες, ο κ. Κουβέλης τόνισε:
"Η προσωρινή διαταγή έχει χάσει την προσωρινότητά της, με την έννοια ότι για να εκδικαστεί μια υπόθεση και να έχουμε εν τέλει την έκδοση αποφάσεως, χρειάζεται συνήθως δύο, τρία ή και περισσότερα έτη. Κατά συνέπεια, η προσωρινή διαταγή διαρκεί επί μακρόν. Η λύση μπορεί να βρεθεί με την παραμονή της προσωρινής διαταγής -είναι στοιχείο της παροχής έννομης διαδικασίας- αλλά με ειδική νομοθετική ρύθμιση να καθοριστεί το χρονικό σημείο μέσα στο οποίο θα εκδίδεται η οριστική απόφαση και θα λύνει τη διαφορά του συμβασιούχου, του εργαζομένου με το ελληνικό Δημόσιο".
Από τη ΝΔ, ο βουλευτής Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι "υπάρχει ένα ζήτημα με ανθρώπους οι οποίοι υπογράφουν μια σύμβαση ορισμένου χρόνου και στη συνέχεια προσφεύγουν στα δικαστήρια για πολλά χρόνια και πολλές φορές δεν δικαιώνονται, αλλά μέχρι που να μην δικαιωθούν παραμένουν στο Δημόσιο".
Εκτός όμως από τη διαφωνία Μανιτάκη – Ρουπακιώτη, το πολυνομοσχέδιο προκάλεσε νέο σημείο τριβής μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων. Στην Ιπποκράτους έβαλαν βέτο σε διάταξη του πολυνομοσχεδίου, σύμφωνα με την οποία άλλαζε ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ και όσοι κατέθεταν αίτηση συνταξιοδότησης θα έπαιρναν μειωμένη σύνταξη κατά 35%.
Ο υπουργός Εργασίας Νίκος Βρούτσης δικαιολόγησε την απόφασή του να μπει η διάταξη αυτή, λέγοντας ότι το υπουργείο προσπαθεί να περιορίσει τη "μαύρη τρύπα" του ΟΑΕΕ αφού το άνοιγμα μόνο από τις βεβαιωμένες ανείσπρακτες οφειλές 5,9 δισ. ευρώ.
Σκληρή κριτική από ΣΥΡΙΖΑ
Η διάταξη που έφερε ο κ. Μανιτάκης προκάλεσε την ένοτνη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που κατηγόρησε τον υπουγρό ότι ανατρέπει εργασιακά κεκτημένα.
"Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που τυγχάνει και συνταγματολόγος, έρχεται να καταργήσει αυτά που ο ίδιος δίδαξε στο Πανεπιστήμιο. Με στόχο να καταργήσει δικαστικές αποφάσεις που αφορούν το δικό του νομοθετικό έκτρωμα περί 'διαθεσιμότητας', δεν διστάζει να στοχοποιήσει στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζομένων", επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.
Στη Βουλή, μάλιστα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης έπλεξε το εγκώμιο του Αντώνη Ρουπακιώτη για την άρνησή του να υπογράψει τη διάταξη. "Ζοφερό κλίμα πάνω από τη χώρα, που εντείνεται κάθε στιγμή από το φόβο, τον αυταρχισμό και την ασυδοσία. Σημειώνω την σθεναρή σας αντίσταση στην απαγόρευση των ελάχιστων μέτρων δικαστικής προστασίας για την εργασία", είπε ο κ. Βούτσης.
"Υπερασπιζόμαστε την Ελλάδα της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων. Και είμαστε αντίθετοι με κάθε ενέργεια ή με κάθε παράλειψη ή με κάθε βίαια ή μη βίαια διακινδύνευσή τους", τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης.