Την νέα δομή των Ένοπλων δυνάμεων που προβλέπει κατάργηση ενός ορισμένου αριθμού αξιωματικών και μονάδων καθώς και καταργήσεις στρατοπέδων, παρουσίασε στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής ο υπουργός Πάνος Παναγιωτόπουλος.
Την νέα δομή των Ένοπλων δυνάμεων που προβλέπει κατάργηση ενός ορισμένου αριθμού αξιωματικών και μονάδων καθώς και καταργήσεις στρατοπέδων, παρουσίασε στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής ο υπουργός Πάνος Παναγιωτόπουλος.
Στόχος είναι να γίνουν αποτελεσματικές Ένοπλες Δυνάμεις με λιγότερους στρατηγούς, μικρότερη διοίκηση αλλά και άλλη διάταξη στον Ελλαδικό χώρο. Αν και οι αλλαγές αναμένεται να αποφέρουν σημαντική εξοικονόμηση στο λειτουργικό κόστος ο υπουργός Άμυνας διαβεβαιώνει ότι κριτήριο για τις αλλαγές είναι η αποτελεσματικότητα.
Όπως είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, "ενισχύονται οι μάχιμες μονάδες των ενόπλων δυνάμεων, συρρικνώνονται εκεί που χρειάζεται οι δομές διοίκησης για να δοθεί ακριβώς το βάρος στις μάχιμες μονάδες. Βεβαίως έχουμε και εξοικονόμηση πόρων. Αλλά το βασικό ζητούμενο δεν ήταν αυτό. Το βασικό ζητούμενο, γι' αυτό και ξεκίνησε αυτή η ιστορία από 2009 ήταν να έχουμε αποτελεσματικότερες και πιο δυνατές ένοπλες δυνάμεις".
Οι θεαματικότερες αλλαγές που επιφέρει η νέα δομή είναι στο στρατό ξηράς που είναι και ο μεγαλύτερος κλάδος. Ειδικότερα με βάση τις προβλέψεις των επιτελείων καταργούνται δύο σώματα στρατού, το Α' Σώμα στην Κοζάνη και το Β' Σώμα στη Βέροια. Παραμένουν το Γ' Σώμα με νατοϊκό ρόλο στη Θεσσαλονίκη, αλλά και το Δ' στη Θράκη, τα οποία θα υπάγονται πλέον στη Στρατιά η οποία δεν καταργείται.
Με βάση την αναδιάταξη των δυνάμεων αρκετά στρατόπεδα θα κλείσουν και πολλοί άνδρες θα μεταφερθούν σε μονάδες πρώτης γραμμής στον Έβρο και τα νησιά, αφήνοντας ανενεργές μονάδες κυρίως σε Κεντρική Μακεδονία και Ήπειρο. Συνολικά το υπουργείο μιλά για λουκέτο σε 50 στρατιωτικές μονάδες.
Το… "λίφτινγκ" που επιχειρεί το ΓΕΕΘΑ στον ιστό των Ενόπλων Δυνάμεων περιλαμβάνει και την διοικητική πυραμίδα, αφού ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει περισσότερους στρατηγούς από τον στρατό άλλων μεγάλων χωρών όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία. Έτσι οι Ελληνικές Ένοπλες δυνάμεις, αναμένεται να έχουν κατά 20% λιγότερους στρατηγούς και ταξιάρχους αφού οι θέσεις ανωτάτων θα μειωθούν από τις 327 σε 262.
Μικρότερες θα είναι οι αλλαγές σε Αεροπορία και Ναυτικό. Ειδικότερα η Πολεμική Αεροπορία θα απενεργοποιήσει αεροπορικούς σταθμούς όπως το Τυμπάκι, η Σαντορίνη, τα Ιωάννινα και το Αγρίνιο, ενώ στο Πολεμικό Ναυτικό θα υπάρξει σύμπτυξη διοικήσεων σε μοίρες Φ/Γ, ταχέων σκαφών και ναρκοθηρευτικών που θα υπαχθούν απ α ευθείας στο Αρχηγείο Στόλου.
Οι αλλαγές αναμένεται, με βάση τους υπολογισμούς του ΓΕΕΘΑ, να προφέρουν εξοικονόμηση περίπου 40 εκατ. ανά έτος στα λειτουργικά έξοδα.