Το σχέδιο νόμου για την οριστική τακτοποίηση αυθαιρέτων παρουσίασε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σταύρος Καλαφάτης.
Το σχέδιο νόμου για την οριστική τακτοποίηση αυθαιρέτων παρουσίασε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σταύρος Καλαφάτης.
Οι ρυθμίσεις για κάθε κατηγορία αυθαιρέτων έχουν ως εξής:
Προ του 1975: Δηλώνονται με 500 ευρώ, χωρίς κατάθεση σχεδίων.
Προ του 1983: Πληρώνεται το ειδικό πρόστιμο, χωρίς κατάθεση σχεδίων.
Μικρές παραβάσεις: Πληρώνονται 500 ευρώ ανεξάρτητα από τον αριθμό παραβάσεων
Αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες αλλαγές χρήσεις εφόσον δεν παραβιάζονται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 40% το πολεοδομικό μέγεθος της δόμησης και σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20% το πολεοδομικό μέγεθος του ύψους (εφόσον βρίσκονται εκτός προκηπίου ή ακαλύπτου χώρου): Εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης μετά τη συμπλήρωση της ταυτότητας του κτιρίου.
Αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες αλλαγές χρήσεις που δεν ανήκουν στις παραπάνω περιπτώσεις: Εξαίρεση από την κατεδάφιση για 30 χρόνια.
Τα υπόλοιπα αυθαίρετα με σοβαρές παραβάσεις μπορούν να τακτοποιηθούν για 30 χρόνια με την πληρωμή του ειδικού προστίμου που υπολογίζεται σύμφωνα με το μέγεθος της αυθαιρεσίας και την τιμή ζώνης. Παράλληλα προβλέπονται και εκπτώσεις στο πρόστιμο έως και 85% για ευπαθείς ομάδες, όπως άτομα με αναπηρία 80% και άνω, ενώ μείωση στα πρόστιμα θα έχουν πολύτεκνοι και τρίτεκνοι.
Στη νέα ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν και όσοι ήδη καταβάλλουν πρόστιμα, ενώ αυθαιρεσίες που έχουν τακτοποιηθεί αλλά μπορούν με τον νέο νόμο να εξαιρεθούν οριστικά από την κατεδάφιση θα νομιμοποιηθούν με τον συμψηφισμό των προστίμων που έχει ήδη καταβληθεί.
Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σταύρος Καλαφάτης, δήλωσε χαρακτηριστικά: "Με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου επιτυγχάνεται πρώτον η κατηγοριοποίηση των αυθαιρεσιών με βάση τη βαρύτητα της κάθε αυθαιρεσίας και την επίπτωσή της στο περιβάλλον. Δεύτερον θωρακίζεται και ενισχύεται η κόκκινη γραμμή του Ιουλίου του 2011 ώστε να αποτραπεί οριστικά η δημιουργία μιας νέας γενιάς αυθαιρέτων. Τρίτον δίνεται νόημα, έμφαση και περιεχόμενο στο περιβαλλοντικό ισοζύγιο με την καθιέρωση συγκεκριμένων δράσεων αποκατάστασης κυρίως εκεί όπου εμφανίζεται μεγαλύτερη περιβαλλοντική επιβάρυνση".
Στόχος του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι να σταματήσει η αυθαίρετη δόμηση αλλά κυρίως να γίνει καταγραφή των αυθαιρέτων και προσέλκυση για υπαγωγή στη νέα ρύθμιση περισσότερων ιδιοκτητών καθώς για υπαγωγή στο νόμο που "τρέχει" έως το τέλος Μαΐου είχαν κατατεθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου 310.000 αιτήσεις, είχαν εισπραχθεί 800 εκατ. ευρώ και αναμένονται από τις δόσεις άλλα 600 εκατ. ευρώ, συμμετοχή που είναι κατώτερη των αρχικών προσδοκιών.
Τα αυθαίρετα που μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση είναι όσα χτίστηκαν έως και τον Ιούλιο του 2011, η διαβούλευση θα διαρκέσει λίγες εβδομάδες και το σχέδιο νόμου αναμένεται να πάει προς ψήφιση στη Βουλή, τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου.