Ποιοτική αναβάθμιση του κράτους χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός την απομάκρυνση 15.000 υπαλλήλων από το Δημόσιο, και την αντικατάστασή τους με πρόσληψη ισάριθμων ικανών νέων, μιλώντας σήμερα στο συνέδριο του Economist.
Ποιοτική αναβάθμιση του κράτους χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός την απομάκρυνση 15.000 υπαλλήλων από το Δημόσιο, και την αντικατάστασή τους με πρόσληψη ισάριθμων ικανών νέων, μιλώντας σήμερα στο συνέδριο του Economist.
Απάντησε μάλιστα στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για το θέμα αυτό λέγοντας πως όσοι δεν το καταλαβαίνουν είναι "κολλημένοι" και οι ίδιοι και θέλουν και την Ελλάδα "κολλημένη στο χθες".
"Κάποτε πρέπει να το καταλάβουμε, πώς όταν διώχνεις 15.000 ακατάλληλους από το δημόσιο και προσλαμβάνεις αμέσως έναν ίσο αριθμό νέων παιδιών με όρεξη για δουλειά και με αξιοκρατικά κριτήρια, αυτό δεν είναι 'μέτρο βαρβαρότητας'. Είναι ποιοτική αναβάθμιση του κράτους. Κι όσοι δεν το καταλαβαίνουν και 'κολλημένοι' είναι οι ίδιοι και την Ελλάδα τη θέλουν μόνιμα 'κολλημένη' στο χθες" είπε χαρακτηριστικά.
Και πρόσθεσε: "Μειώνουμε το προσωπικό του δημοσίου σταδιακά και ομαλά. Με τον κανόνα: μία νέα πρόσληψη για κάθε πέντε συνταξιοδοτήσεις. Έτσι σε 3-4 χρόνια θα έχουν απομακρυνθεί 150.000 με 180.000 υπεράριθμου προσωπικού. Αλλά στο μεταξύ βελτιώνουμε ποιοτικά το κράτος απομακρύνοντας αμέσως 'επίορκους' ή 'κοπανατζήδες' ή προσωπικό από οργανισμούς που καταργούνται γιατί δεν θα έπρεπε να υπάρχουν. Και στη θέση τους προσλαμβάνουμε ικανά νέα παιδιά με ΑΣΕΠ σε θέσεις όπου τους έχουμε απόλυτα ανάγκη. Σταδιακή προσαρμογή, αλλά και αποφασιστικές τομές. Αυτό ζητάει σήμερα η κοινωνία".
Ο ίδιος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη να μειωθούν άμεσα φορολογικοί συντελεστές, και όχι μόνο ο ΦΠΑ στην εστίαση, και πρόσθεσε ότι στόχος είναι να υπάρξει ενιαίος φορολογικός συντελεστής στις επιχειρήσεις μόλις υπάρξουν πρωτογενή πλεονάσματα.
"Είναι απαραίτητο να αλλάξουμε, το φορολογικό μας σύστημα, γιατί ουσιαστικά είχε καταρρεύσει μέσα σε ένα όργιο πρωτοφανούς φοροδιαφυγής. Αλλά μετά το απαραίτητο φορολογικό νοικοκύρεμα, πιστεύω θα ήταν λάθος – μετά το νοικοκύρεμα – να κρατήσουμε τέτοια υψηλή φορολογία. Οι συντελεστές φορολόγησης πρέπει να υποχωρήσουν. Όλοι οι φορολογικοί συντελεστές. Το ΦΠΑ πρώτα απ’ όλα. Στην εστίαση, αλλά όχι μόνο στην εστίαση. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με 23% όταν όλες οι ανταγωνίστριες χώρες γύρω μας έχουν από 8% ως 10%. Δεν μπορούμε να βελτιώνουμε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας από πλευράς εργασιακού κόστους, όταν την επιδεινώνουμε από πλευράς φορολογικής επιβάρυνσης" τόνισε.
Ο κ. Σαμαράς περιέγραψε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η τρικομματική κυβέρνηση στην προσπάθειά της να βγάλει τη χώρα από την κρίση αλλά και συγχρόνως την αποφασιστικότητά της να τις υπερβεί. Είμαστε αισιόδοξοι γιατί πιστεύουμε και οι τρεις στο μέλλον της Ελλάδας. Έχουμε κάνει δουλειά μας να διαψεύδουμε τις Κασσάνδρες, ανέφερε ο πρωθυπουργός.
"Εμείς οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί σε αυτήν την κυβέρνηση, ξέρουμε πολύ καλά και τις δυσκολίες και τα ρίσκα που έχουμε πάρει. Γνωρίζουμε ότι και το καλύτερο σχέδιο να έχεις και το πιο μεγαλόπνοο όραμα και την πιο ισορροπημένη προσέγγιση, πάντα μπορεί να συμβεί η 'αναποδιά', πάντα μπορεί να συμβεί το 'ατύχημα'… Προχωράμε βήμα-βήμα, συστηματικά, με σχεδιασμό, χωρίς τυμπανοκρουσίες, αλλά και χωρίς δισταγμούς. Γιατί οι καιροί το τελευταίο που επιτρέπουν, είναι δισταγμούς. Είμαστε όμως αισιόδοξοι… Έχουμε κάνει δουλειά μας να διαψεύδουμε τις 'Κασσάνδρες' Τις έχουμε ήδη διαψεύσει πολλές φορές…" είπε χαρακτηριστικά.
Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Σαμαράς φρόντισε να στείλει ένα αισιόδοξο μήνυμα λέγοντας ότι η Ελλάδα διέψευσε όσους την θεωρούσαν την "Ιφιγένεια του κοινού μας νομίσματος που έπρεπε τάχα να θυσιαστεί ώστε να επιβιώσει το ευρώ".
Όπως επισήμανε "σήμερα πια η Ελλάδα δεν θεωρείται Ιφιγένεια από κανέναν. Ναι προβλήματα στην Ευρωζώνη εξακολουθούν να υπάρχουν αλλά η Ελλάδα είναι πια θωρακισμένη. Πιάνει τους στόχους της στο πρόγραμμα της δημοσιονομικής της προσαρμογής, βρίσκεται κοντά στο πρωτογενές πλεόνασμα. Το ίδιο το πρόγραμμα αλλάζει για να γίνει πιο αποτελεσματικό και πιο βιώσιμο ενώ το τραπεζικό μας σύστημα κεφαλαιοποιείται ώστε να μπορέσει να βοηθηθεί η ανάκαμψη. Και το πιο σπουδαίο η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει την ομαλή της χρηματοδότηση τα επόμενα χρόνια έχει πετύχει μέσα σε λίγους μήνες μεταρρυθμίσεις που δεν είχαν γίνει επί δεκαετίες".
"Σήμερα η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ και η κατάστασή της σταθεροποιείται κανείς δεν ποντάρει πλέον στο λεγόμενο Gr-exit και το ίδιο το ευρώ μοιάζει σταθερότερο και ισχυρότερο. Δεν έχει ασφαλώς ξεπεράσει ορισμένα δομικά του προβλήματα αλλά κανείς πια δεν θεωρεί αναπόδραστη τη διάλυσή του” τόνισε ο πρωθυπουργός. Πριν ένα χρόνο η Ελλάδα θεωρούνταν ο αδύναμος κρίκος της Ευρωζώνης. Ορισμένοι τη θεωρούσαν και τη Ιφιγένεια του κοινού μας νομίσματος που έπρεπε τάχα να θυσιαστεί ώστε να επιβιώσει το ευρώ" συμπλήρωσε.