Σήκωσε τους αντιπολιτευτικούς τόνους το πρωί του Σαββάτου ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία άλλη διέξοδος, παρά μόνον η παραίτηση της κυβέρνησης και η προσφυγή στις κάλπες.
Σήκωσε τους αντιπολιτευτικούς τόνους το πρωί του Σαββάτου ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία άλλη διέξοδος, παρά μόνον η παραίτηση της κυβέρνησης και η προσφυγή στις κάλπες.
Ο πρόεδρος του κόμματος ανέφερε ότι η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση που θα έχει την εντολή και τη στήριξη της κοινωνικής πλειοψηφίας και εναλλακτικό σχέδιο για έξοδο από την κρίση και απεμπλοκή από τα μνημόνια, τα οποία δήλωσε ότι οδηγούν στην αποτυχία και την καταστροφή.
"Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία άλλη διέξοδος για τη χώρα, παρά μόνο η παραίτηση μιας κυβέρνησης που δεν έχει τίποτα θετικό να προσφέρει στον ελληνικό λαό και η προσφυγή στις κάλπες, ώστε να προκύψει μια κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή και με τη στήριξη της κοινωνικής πλειοψηφίας, ώστε να δρομολογήσει έναν εναλλακτικό σχέδιο εξόδου από την κρίση" δήλωσε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Απαντώντας στην κριτική ότι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ εμπεριέχει ρίσκο, ο Αλέξης Τσίπρας αντιπαρέθεσε το ρίσκο στην "απόλυτη βεβαιότητα της αποτυχίας" που -όπως είπε- συνεπάγεται η παραμονή στο μνημόνιο. "Αυτό που εμείς προτείνουμε ενδεχομένως να έχει ρίσκο, αλλά προτείνουμε να φύγουμε από τη βεβαιότητα της αποτυχίας και τη καταστροφής" σημείωσε.
Και πρόσθεσε: "Αν δεν το κάνουμε, θα πεθάνουμε ακίνητοι, δεμένοι στις γραμμές του τραίνου, όπως συνέβαινε στα παλιά αμερικάνικα γουέστερν. Το τρένο έρχεται με μεγάλη ταχύτητα, είμσταε δεμένοι στις ράγες, έχουμε ευθυύνη να ξεφύγουμε από αυτή την εξέλιξη. Θέλω να καταστήσω κάτι απόλυτα σαφές: Η κυβέρνηση που μπορεί να διαχειριστεί ένα σχέδιο απεμπλοκής από τα μνημόνια και την κρίση, που μπορεί να βοηθήσει τον λαό να δραπετεύσει από τις ράγες στις οποίες είναι δεμένος, δεν μπορεί να είναι άλλη από μια κυβέρνηση με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ".
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε τους κυβερνητικούς εταίρους ότι "αυτογελοιοποιούνται" μετονομάζοντας το χαράτσι σε ενιαίο φόρο και ότι επιχειρούν να χαρακτηρίσουν εκ των προτέρων "επίορκους" όλους τους δημόσιους υπαλλήλους που πρόκειται να απολυθούν.
"Αγοράζουν συνεχώς χρόνο, γιατί είναι το μόνο που μπορούν να κάνουν" τόνισε, ενώ έβαλε στο στόχαστρο προσωπικά τον πρωθυπουργό λέγοντας ότι υποχωρεί σε όλες τις απαιτήσεις της τρόικα και ότι παραμένει "Μερκελιστής" σε μια Ευρώπη που αλλάζει. "Προτιμά σταθερά να παριστάνει το καλό παιδί της Μέρκελ. Μερκελιστής ως το τέλος. Όπως το έκανε και στην φάση της κυπριακής κρίσης" σημείωσε.
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την ανησυχία του για πιθανό "κούρεμα" των καταθέσεων στην Ελλάδα μετά το προηγούμενο της Κύπρου.
"Μέχρι σήμερα -είπε- το Eurogroup είχε εγγυηθεί την ασφάλεια των καταθέσεων, και από εκεί ξεκίναγε η οποιαδήποτε επιλογή του. Σήμερα αυτό έχει αλλάξει. Και με δεδομένη την αποτυχία του ελληνικού προγράμματος, έχουμε κάθε λόγο να είμαστε ανήσυχοι. Κι έχουμε την ευθύνη να διατυπώνουμε τις ανησυχίες μας ενώπιον του ελληνικού λαού, κι όχι πίσω από κλειστές πόρτες. Το λέμε γιατί η κυβέρνηση έχει ποντάρει την πολιτική της επιβίωση, σε ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές. Και αυτό δεν είναι πλέον καθόλου αυτονόητο, από τη στιγμή που το σύστημα έμαθε να βάζει χέρι στις τραπεζικές καταθέσεις".
Παρά το ηχηρό "όχι" της Αλέκας Παπαρήγα κατά έναρξη του συνεδρίου του ΚΚΕ την Πέμπτη, ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε ένα ακόμα άνοιγμα στον Περισσό.
"Όταν ο λαός μας ζει μια τραγωδία, όταν η χώρα μας είναι όμηρος χρέους, αποικία χρέους, όταν η δημοκρατία στήνεται στο απόσπασμα των δανειστών, τότε θέση στο μέτωπο της αντίστασης έχουν όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες (…) Γι' αυτό -και όχι από κάποιους μικροκομματικούς υπολογισμούς- ήμασταν, είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε αφοσιωμένοι στην ιδέα της ενότητας. Γι' αυτό απευθυνόμαστε σε όλες τις δυνάμεις της αριστεράς, και σε όλους τους δημοκράτες που είναι πρόθυμοι να αγωνιστούν για την απαλλαγή της χώρας από τα μνημόνια" δήλωσε.
Η επιλογή εξόδου από το ευρώ, πάντως, όπως και οι συμμαχίες, είναι δύο θέματα που εξακολουθούν να προκαλούν διαφωνίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ καθώς -όπως έγινε σαφές σε πολλές τοποθετήσεις- η μειοψηφία ζητά στο κείμενο πολιτικής απόφασης εν όψει του συνεδρίου το καλοκαίρι εξειδικευμένη διατύπωση για το τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αν μετά από σκληρή διαπραγμάτευση οι δανειστές διακόψουν τη χρηματοδότηση.
Παράλληλα, επιδιώκουν οι συνεργασίες να είναι με δυνάμεις της Αριστεράς και όχι με πρόσωπα -προερχόμενα κυρίως από το ΠΑΣΟΚ- που είχαν συμμετοχή στην υλοποίηση μνημονιακών πολιτικών.
Αντιδράσεις
Απαντώντας στην κριτική του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου σχολίασε:
"Ο κ. Τσίπρας ομολόγησε, ότι είναι έτοιμος να ρισκάρει την καταστροφή, χωρίς καμία πρόταση ή έστω πρόβλεψη, προκειμένου να κατευνάσει τα ακραία του στηρίγματα. Μόνο ζητούμενό του, η εξουσία, πάση θυσία, με οποιοδήποτε κόστος για την κοινωνία. Στον επικίνδυνο πολιτικό τυχοδιωκτισμό του δεν τον ακολουθεί κανείς".
Το αίτημα Τσίπρα για εκλογές σχολίασε και και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σημειώνοντας:
"Αποτελεί πραγματικά ιστορικό θράσος να ζητάει εκλογές στο όνομα ενός δήθεν εναλλακτικού σχεδίου, όταν με αφορμή την κυπριακή εμπειρία και τις ανευθυνότητες που είπε σε σχέση με την Κύπρο, έχει γίνει αντιληπτό από όλους τους Έλληνες, ότι αν το δικό μας βίωμα είναι μια φορά αρνητικό, το Κυπριακό είναι δέκα φορές αρνητικό. Δεν υπήρχε και δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο. Εκτός αν θέλουν να τιναχθεί στον αέρα η Ευρώπη και το ευρώ και εμείς να είμαστε τα πρώτα θύματα".
Τη δική του απάντηση στο άνοιγμα Τσίπρα έδωσε το ΚΚΕ σημειώνοντας σε ανακοίνμωσή του:
"Η κυβερνητική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα και μόνο στόχο: Να εξασφαλίσει την έξοδο της καπιταλιστικής οικονομίας από τη βαθιά της κρίση φορτώνοντας τα βάρη στο λαό, με οδηγό τον ευρωμονόδρομο. Η αγωνία του λαού είναι να γλιτώσει από αυτά τα βάρη και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με ρήξη και αποδέσμευση από την ΕΕ και απαλλαγή από την εξουσία των μονοπωλίων. Σε αυτήν την προοπτική πρέπει να βαδίσουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα".