Περισσότερες από τρεις ώρες διήρκεσε η σύσκεψη των αρχηγών το Σάββατο. Οι κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης συμφώνησαν να απομακρυνθούν 4.000 δημόσιοι υπάλληλοι εως το τέλος του 2013 - επίορκοι και μονίμως απόντες- και άλλοι 11.000 έως το τέλος του 2014 μέσω εθελουσίας εξόδου, αξιολόγησης και κατάργησης θέσεων και συνταξιοδότησης ειδικών κατηγοριών.
Ολοκληρώθηκε στο μέγαρο Μαξίμου η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, με βασικό θέμα διαβούλευσης το Δημόσιο, η οποία διήρκεσε περισσότερες από τρεις ώρες.
Οι κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης συμφώνησαν να απομακρυνθούν 4.000 δημόσιοι υπάλληλοι εως το τέλος του 2013, επίορκοι και μονίμως απόντες, και άλλοι 11.000 έως το τέλος του 2014 μέσω εθελουσίας εξόδου, αξιολόγησης και κατάργησης θέσεων και συνταξιοδότησης ειδικών κατηγοριών.
Ο πρωθυπουργός -μέσω συνέντευξης στην "Ημερησία του Σαββάτου- είχε προαναγγείλει τη διαδικασία της εξόδου από το Δημόσιο υπαλλήλων που κρίνονται ακατάλληλοι μετά από διπλή αξιολόγηση και των οποίων οι οργανικές θέσεις καταργούνται. Οι υπάλληλοι αυτοί θα αντικατασταθούν ένας προς έναν από νεες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι έγινε μια "συντονισμένη και επίπονη προσπάθεια", προκειμένου να κλείσουν όλα τα θέματα, με κορυφαίο το ζήτημα της δημόσιας διοίκησης.
Όπως είπε, οι αρχηγοί διαμόρφωσαν ένα κοινά αποδεκτό πλαίσιο, που σέβεται απολύτως το Σύνταγμα και τις θεσμικές εγγυήσεις, εκφράζοντας την ελπίδα αυτό να γίνει αποδεκτό από την τρίοικα μέχρι την Κυριακή το βράδυ.
Ο κ. Βενιζέλος μίλησε για "μείωση προσωπικού", μέσα από ένα μείγμα μέτρων, όπως συνταξιοδότηση, εθελουσία, επιβολή πειθαρχικής ποινής κ.ά., ενώ παράλληλα τόνισε την ανάγκη να εκσυγχρονιστεί η δημόσια διοίκηση και να μπουν νέα άτομα με προσόντα στο Δημόσιο.
Από την πλευρά του, ο Φώτης Κουβέλης μίλησε για "αξιολόγηση δομών, υπηρεσιών και προσώπων" και δήλωσε πως δεν μπορεί να υπάρξει υποταγή στις επιταγές των εταίρων να "κοπούν κεφάλια γενικώς και αορίστως".
"Δεν υπερασπίζομαι γενικώς και αορίστως κανέναν στο Δημόσιο, υπερασπίζομαι το Δημόσιο στη βάση της αξιολόγησης, του σεβασμού του νόμου και του Συντάγματος" τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.
Ο ίδιος επισήμανε για τους επίορκους πως είναι αυτονόητο ότι όποιος έχει παραβιάσει καθήκον του, στη βάση αποφάσεων του πειθαρχικού και διοικητικών δικαστηρίων θα απομακρύνεται, ενώ για τους μη επίορκους σημείωσε ότι θα κριθούν "στη βάση της αξιολόγησης".
Στη σύσκεψη συμμετείχε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας -καθώς ο Γ. Στουρνάρας απουσιάζει στο Δουβλίνο- ο οποίος είπε ότι "έγινε μια πάρα πολύ καλή συζήτηση" κατά την οποία "ενημερώθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί για την πορεία διαπραγματεύσεων σε όλα τα πεδία".
Μεταξύ άλλων, ο κ. Σταϊκούρας μίλησε για πρόβλεψη για αποχωρήσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων και για ισόποσες προσλήψεις, με αξιοκρατικά κριτήρια, 15.000 νέων ανθρώπων με όρεξη για δουλειά.
Ο αναπληρωτής υπουργός μίλησε για "μια συμφωνία επωφελή" που θα έχει κλείσει μέχρι τη Δευτέρα, και πρόσθεσε: "Σε μια περίοδο διεθνούς αβεβαιότητας η κυβέρνηση θωρακίζει τη χώρα".
Στο μεταξύ, το πρακτορείο Reuters μετέδωσε την πληροφορία ότι η ελληνική πλευρά κατέληξε ήδη σε συμφωνία με την τρόικα και ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ενώ από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν ότι ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών για τα προαπαιτούμενα.