Την ευεργετική δράση της κατανάλωσης ελληνικού καφέ στην υγεία μας αποκαλύπτει έρευνα που πραγματοποίησε ομάδα επιστημόνων της Α' Καρδιολογικής Κλινικής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου και του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην Ικαρία.
Την ευεργετική δράση της κατανάλωσης ελληνικού καφέ στην υγεία μας αποκαλύπτει έρευνα που πραγματοποίησε ομάδα επιστημόνων της Α' Καρδιολογικής Κλινικής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου και του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην Ικαρία.
Το νησί αποτελεί μια από τις 5 "μπλε ζώνες" μακροζωίας του πλανήτη, συγκαταλέγεται δηλαδή στον κατάλογο με τα υψηλότερα ποσοστά υπερηλίκων στον κόσμο.
Η ομάδα των επιστημόνων, με επικεφαλής τον καθηγητή Χριστόδουλο Στεφανάδη, διαπίστωσαν ότι οι κάτοικοι της Ικαρίας καταναλώνουν, σχεδόν στο σύνολό τους, κατά μέσο όρο δύο φλυτζάνια ελληνικού καφέ την ημέρα.
"Χωρίσαμε τη μελέτη σε αυτούς που έπιναν μέχρι ένα φλυτζάνι καφέ την ημέρα, δύο ή τρία φλυτζάνια, και είδαμε ότι μια λήψη μέτριας ποσότητας καφέ την ημέρα βοηθά ευεργετικά το ενδοθήλιο και την αγγειακή λειτουργία" δηλώνει ο επίκουρος καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος.
Το μυστικό, απ' ό,τι λένε οι επιστήμονες, κρύβεται στον τρόπο παρασκευής του ελληνικού καφέ, αφού με το βράσιμο παράγονται πλούσιες αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες βοηθούν στην καλύτερη αγγειακή λειτουργία.
Ο καθηγητής Χριστόδουλος Στεφανάδης εξηγεί: "Εάν οι αρτηρίες είναι μαλακές, η καρδιά δουλεύει πιο ξεκούραστα και δύσκολα παθαίνει αθηροσκλήρωση και άλλες παθήσεις. Αν είναι σκληρές οι αρτηρίες, ανεβάζει αρτηριακή πίεση, κουράζεται η καρδιά και μπαίνει σε έναν φαύλο κύκλο καταστροφικό, με στεφανιαία νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια κ.ά.".
Τις πιθανότητες για μακροημέρευση, σύμφωνα με άλλη έρευνα του πανεπιστημίου Columbia με τη συμμετοχή και Έλληνα επιστήμονα, αυξάνουν παράγοντες όπως:
Συστηματική άθληση
Καλή κοινωνική ζωή και σύντροφος
Χαμηλά επίπεδα στρες
Αποχή από το κάπνισμα
Διατροφή που περιλαμβάνει κυρίως φρούτα, λαχανικά, όσπρια και ψάρια πλούσια σε Ω3 (π.χ. σαρδέλα, μπακαλιάρος, κολιός, γαύρος) και
Κατανάλωση ενός ποτηριού κρασί την ημέρα.
Όπως καταδεικνύει έρευνα, αυτόν τον τρόπο ζωής ακολουθούν οι κάτοικοι της Ικαρίας, που εμφανίζουν προβλήματα υγείας πολύ αργότερα από τον γενικότερο πληθυσμό.
Σύμφωνα με την επιμελήτρια Α' της Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του Ιπποκρατείου, Χριστίνα Χρυσοχόου, στους κατοίκους της Ικαρίας καρδιαγγειακά συμβάματα και κακοήθειες "εμφανίζονται 8 χρόνια αργότερα από τον μέσο ελληνικό όρο, άρα αυτό βοηθά σε μια παράταση της επιβίωσής τους".
Σύμφωνα, μάλιστα, με νεότερα στοιχεία, όσοι κατοικούν στη Βόρεια Ικαρία έχουν μεγαλύτερα ποσοστά μακροζωίας από αυτούς που ζουν στα κεντρικά και νότια, με τους επιστήμονες να επισημαίνουν τη σημασία των χαμηλών επιπέδων ακτινοβολίας για την ανανέωση των κυττάρων.
"Στη Βόρεια Ικαρία τα ποσοστά της ακτινοβολίας του περιβάλλοντος είναι τριπλάσια απ' ό,τι στη Νότιο Ικαρία, γιατί το πέτρωμα είναι γρανιτώδες και ο γρανίτης έχει μέσα ραδιενεργά ισότοπα που δίνουν μικρές δόσεις ακτινοβολίας" αναφέρει ο καθηγητής κ. Στεφανάδης.