Ανώνυμοι πληροφοριοδότες παρέδωσαν σε διεθνές δίκτυο δημοσιογράφων 2,5 εκατομμύρια αρχεία με καταθέσεις σε φορολογικούς παραδείσους και ιδιαίτερα στις βρετανικές Παρθένες Νήσους.
Ανώνυμοι πληροφοριοδότες παρέδωσαν σε διεθνές δίκτυο δημοσιογράφων 2,5 εκατομμύρια αρχεία με καταθέσεις σε φορολογικούς παραδείσους και ιδιαίτερα στις βρετανικές Παρθένες Νήσους.
Στα μέσα ενημέρωσης που συμμετείχαν στην έρευνα συγκαταλέγονται το BBC, η Washington Post, η Monde, η Ζουντ Ντόιτσε Τσάι τουνγκ και τα Νέα από την Ελλάδα.
Αποκαλύφθηκαν συγκεκριμένα 122.000 "εταιρείες γραμματοκιβώτια", off shore λογαριασμούς και καταπιστεύματα με έδρα κυρίως τις Παρθένους Νήσους, τις εξωτικές Αντίλες ενώ υπάρχουν στοιχεία και για εταιρείες σε άλλες περιοχές του πλανήτη όπως η Σιγκαπούρη, το Χονγκ Κονγκ και τα νησιά Κάιμαν.
Τα στοιχεία περιλαμβάνουν 130.000 πρόσωπα από 170 χώρες του κόσμου που κατέχουν, επωφελούνται ή κρύβονται πίσω από τις υπεράκτιες εταιρείες αλλά και 12.000 μεσάζοντες. Μεταξύ αυτών είναι Ρώσοι ολιγάρχες, δικτάτορες, πολιτικοί, διασημότητες, καθημερινοί άνθρωποι αλλά και έμποροι όπλων.
Στόχος του εγχειρήματος είναι να αποκαλυφθούν οι πραγματικοί ιδιοκτήτες των off shore εταιρειών και ποιες από αυτές ενέχονται σε παράνομες δραστηριότητες, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και φοροδιαφυγή.
Οι πληροφορίες διέρρευσαν από δυο εταιρείες που προσφέρουν υπηρεσίες off shore: μια με έδρα τη Σιγκαπούρη και μια άλλη με έδρα στις Παρθένους Νήσους.
Οι αποκαλύψεις αυτές έχουν και την ελληνική πτυχή τους καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δοθεί στην σύμπραξη δημοσιογράφων, έχουν την έδρα του στις βρετανικές Παρθένους Νήσους 107 off shore εταιρείες με Έλληνες ιδιοκτήτες από τις οποίες μόνο οι 4 είναι δηλωμένες στην εφορία.
Ιδιοκτήτες προέρχονται από όλα τα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, από τα πλούσια προάστια της Αθήνας μέχρι παραμεθόρια χωριά της βορείου Ελλάδας.
Αναφέρονται ακόμη εταιρείες στις Παρθένους Νήσους στα ονόματα του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, Αλίεφ, της συζύγου του και των θυγατέρων τους. Ακόμη, η Μαρία Μάρκος, μεγαλύτερη κόρη του πρώην δικτάτορα των Φιλιππινών, Φερντινάντο, η σύζυγος ενός εκ των αντιπροέδρων της ρωσικής κυβέρνησης και ένας πρώην υπουργός Οικονομικών της Μογγολίας. Παράλληλα με την δημοσίευση ονομάτων, οι ερευνητές υπογράμμισαν ότι σε καμιά περίπτωση δεν υπονοούνται ποινικά ζητήματα ή οποιαδήποτε παράνομη πράξη από την πλευρά των ιδιοκτητών.
Προς το παρόν, πάντως, η εισαγγελία του Ντίσελντορφ δεν βλέπει λόγο παρέμβασης και θα συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα, σύμφωνα με δημοσιογράφο του ZDF.
Ωστόσο, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του MEGA στο Βερολίνο, Παντελής Βαλασόπουλος, ο εκπρόσωπος του Β. Σόιμπλε προανήγγειλε αξιοποίηση των στοιχείων αυτών, ενώ έντονη ήταν η αντίδραση στο άκουσμα της είδησης και από τον Πέερ Στάινμπρουγκ.