Στη Δικαιοσύνη βρίσκεται πλέον η λίστα με τους Κύπριου βουλευτές αλλά και τις εταιρείες που πέτυχαν σημαντική ή και πλήρη διαγραφή των δανείων που είχαν λάβει από την Λαϊκή και την Τράπεζα Κύπρου όπως αναφέρουν το ειδησεογραφικό site "24 Ώρες" και η εφημερίδα "Το Έθνος".
Στη Δικαιοσύνη βρίσκεται πλέον η λίστα με τους Κύπριου βουλευτές αλλά και τις εταιρείες που πέτυχαν σημαντική ή και πλήρη διαγραφή των δανείων που είχαν λάβει από την Λαϊκή και την Τράπεζα Κύπρου όπως αναφέρουν το ειδησεογραφικό site "24 Ώρες" και η εφημερίδα "Το Έθνος".
Οι αποκαλύψεις έχουν προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις στη Μεγαλόνησο, καθώς στο σκάνδαλο φέρεται να εμπλέκονται πολιτικοί από τα τρία μεγαλα κόμματα, ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ ΚΑΙ ΔΗΚΟ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκαλύπτει το Έθνος, τον Μάιο του 2012 η Τράπεζα Κύπρου εμφανίζεται να διέγραψε στο σύνολό του, δάνειο ύψους 2 εκατομμυρίων οχτακοσίων δεκατριών χιλιάδων ευρώ, που είχε λάβει ξενοδοχειακή εταιρεία με την επωνυμία Τ.Η.Ε, συνδεόμενη -όπως αναφέρει η εφημερίδα–με το ΑΚΕΛ και την Παγκυπρια Εργατική Ομοσπονδια, στην οποία επίσης χαρίστηκαν 193.000 ευρώ από τις 554.000 που είχε λάβει ως δάνειο την ίδια περίοδο.
Γνωστός πρώην βουλευτής του ΔΗΣΥ φέρεται να αποπλήρωσε μόλις 67.000 ευρώ απο το δάνειο ύψους 168.000 ευρώ που είχε λάβει.
Η Λαική Τράπεζα εμφανίζεται επίσης να είχε διαγράψει δάνειο 39.000 ευρώ από πρώην βουλευτή του ΑΚΕΛ, γραμματέα σε τουριστική εταιρία ενώ επίσης χάρισε οφειλή 71.000 ευρώ σε πρώην βουλευτή του ΔΗΣΥ. Την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και την απόδοση ευθυνών όπου και εάν ανήκουν, υποσχέθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας πως ο Νίκος Αναστασιάδης επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία στο ζήτημα της έρευνας.
Σε δημοσιεύματα της εφημερίδας "Σημερινή" στην Κύπρο φαίνεται ξεκάθαρα η ασυδωσία. Για παράδειγμα εταιρεία είχε φθάσει στο σημείο να αγοράσει μέχρι και παλάτι εκτός Κύπρου με δάνεια από τις δυο μεγάλες τράπεζες. Η αγορά δεν πήγε καλά και οι τράπεζες εκτέθηκαν. Αρκετά από αυτά τα χρήματα εισπράχτηκαν από άλλη εταιρεία η οποία είχε αναλάβει την ολοκλήρωση του παλατιού ενώ τα υπόλοιπα διαγράφησαν.
Σε άλλη περίπτωση, εταιρεία πέτυχε διαγραφή χρεών για ξενοδοχεία που είχε χτίσει και τα οποία δεν πήγαν καλά. Επιχειρηματίας, φίλα προσκείμενος σε πολιτικό κόμμα είδε δάνεια που είχε λάβει να διαγράφονται παρά το γεγονός ότι η τράπεζα γνώριζε ότι τα ποσά δεν πήγαιναν μόνο για τον σκοπό που είχαν χορηγηθεί.
Παράλληλα, τραπεζικό στέλεχος πήρε δάνειο 800.000 ευρώ από την τράπεζά του χωρίς εξασφαλίσεις ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει καταβληθεί καμιά δόση. Το στέλεχος αποχώρησε με υψηλή αποζημίωση αλλά δεν του ζητήθηκε ποτέ να αποπληρώσει το χρέος του.
"Μου δόθηκε η λίστα η οποία κατά περίεργο τρόπο έχει διαρρεύσει. Θα δώσω τους δυο κατάλογους με τα ονόματα της Κύπρου και της Λαϊκής στην ερευνητική επιτροπή", είπε στον ΣΚΑΪ ο γενικός εισαγγελέας, Πέτρος Κληρίδης.
Με ανακοινώσεις τους ο Νίκος Κατσουρίδης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, ο βουλευτής Σωτήρης Σαμψών, αλλά και ο πρώην υπουργός Γεωργίας Τίμης Ευθυμίου, διαψεύδουν οποιαδήποτε εμπλοκή τους στην υπόθεση.
Από την άλλη, επίθεση ενάντια στον Κύπριο υπουργό Οικονομικών εξαπέλυσε ο Ανδρέας Βγενόπουλος καλώντας τον να παραιτηθεί, με την κατηγορία πως την εποχή που ήταν επικεφαλής της Λαικής Τράπεζας συμφώνησε να διαγραφεί δάνειο ύψους 5,8 εκατομμυρίων δολαρίων, κορυφαίου πολιτικού παράγοντα της Κυπριακής Δημοκρατίας με τα αρχικά Γ.Β.
"Ο Γενικός Εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να επέμβει άμεσα για να εξετασθεί εάν συντρέχουν οι προυποθέσεις απόδοσης ποινικών ευθυνών. Ο Υπουργός Οικονομίας και πρόεδρος της Λαικής τον Φεβρουάριο του 2012, κ. Μιχάλης Σαρρής, οφείλει να αποκαλύψει τη συμφωνία που έγινε με τον Γ.Β και υποβάλλει άμεσα την παραίτησή του", σημείωνει ο κ. Βγενόπουλος.
Ο πρώην πρόεδρος της Κύπρου Γιώργος Βασιλείου που φωτογραφίζεται από τον Ανδρέα Βγενόπουλο, σε ανακοίνωσή του διαψεύδει κατηγορηματικά ότι έτυχε χαριστικής μεταχείρισης.
Μιλώντας στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού άφησε σαφείς αιχμές για το ρόλο ελλήνων τραπεζιτών στην καταστροφή της Λαικής Τράπεζας, ενώ επανέλαβε το αίτημα να εξεταστούν ποιοι έβγαλαν τα λεφτά τους εκτός Κύπρου.
Ο κ. Κυπριανού υπογράμμισε ότι δόθηκαν δισεκατομμύρια ανεξασφάλιστα δάνεια επί περιόδου διοίκησης ενός συγκεκριμένου ατόμου στη Λαϊκή και ότι δεν μπορεί αυτό να αποκρυφτεί για χάρη των πολιτικών. Ζήτησε να διερευνηθούν οι πράξεις των πολιτικών αλλά και αυτών που κατέστρεψαν την τράπεζα και να εξεταστεί ποιοι έχουν βγάλει χρήματα εκτός Κύπρου ή σε θυρίδες που δεν θα επηρεαστούν.
Τη διερεύνηση του ρόλου ελλήνων τραπεζιτών στην πτώση της Λαικής ζητά και ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού κόμματος, Δημήτρης Συλλούρης, που δίνει έμφαση στο πώς χάθηκαν τα 10-12 δις της Λαικής τράπεζας.
Την Τρίτη κατά πάσα πιθανότητα θα αρχίσει το έργο της η τριμελής Ερευνητική Επιτροπή που διορίστηκε από το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου για να ερευνήσει όλα τα θέματα για τον τραπεζικό τομέα και την κατάσταση της οικονομίας, ενώ ο γενικός εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης αναμένεται να διαβιβάσει στην Επιτροπή τη λίστα με τα ονόματα πολιτικών κια συγγενικών τους προσώπων που εμπλέκονται στις διαγραφές των δανείων από τις τράπεζες του νησιού.