Προσωρινά "φρένο" έβαλε το Συμβούλιο της Επικρατείας στην αποκρατικοποίηση της Κασσιόπης, λόγω ενός ναυτικού οχυρού. "Γκάζι" πατάει το Ταμείο Αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου για την ολοκλήρωση κάποιων αποκρατικοποιήσεων, όπως για παράδειγμα για την αξιοποίηση μαρίνων και λιμένων
Προσωρινά "φρένο" έβαλε το Συμβούλιο της Επικρατείας στην αποκρατικοποίηση της Κασσιόπης, λόγω ενός ναυτικού οχυρού.
Συγκεκριμένα, στην περιοχή την εκμετάλλευση της οποίας έχει ήδη παραχωρήσει σε ιδιώτη το ΤΑΙΠΕΔ, περιλαμβανόταν η θέση ενός ναυτικού οχυρού που έπρεπε να μεταφερθεί. Όμως στο Προεδρικό Διάταγμα που εξέτασε το ΣτΕ δεν αναφερόταν η νέα θέση του, οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι δεν τηρείται η νομιμότητα και έτσι μπλόκαραν την επένδυση. Τώρα αναμένεται νέο Προεδρικό Διάταγμα για τη μεταφορά του οχυρού εκτός της Κασσιόπης.
Την ίδια ώρα, "γκάζι" πατάει το Ταμείο Αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου για την ολοκλήρωση κάποιων αποκρατικοποιήσεων, όπως για παράδειγμα για την αξιοποίηση μαρίνων και λιμένων, καθώς κάποιες άλλες έχουν μπλέξει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Το πλάνο είναι να παραχωρηθούν για 40 χρόνια συνολικά 46 μαρίνες.
Ήδη ετοιμάζεται ο διαγωνισμός για το πρώτο πακέτο που περιλαμβάνει τις μαρίνες σε Άλιμο, Ύδρα, Πόρο, Νέα Επίδαυρο. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, προβλέπεται να έχουν περάσει σε ιδιώτες τους επόμενους 6-8 μήνες. Ακολουθούν μεμονωμένοι διαγωνισμοί για τις μαρίνες σε Λαύριο, Αργοστόλι, Πύλο, Χίο, και Αρέτσου.
Όπως δήλωσε η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, "παρέχουμε αμέριστα την συνδρομή μας στο έργο και την προσπάθεια του ΤΑΙΠΕΔ διασφαλίζοντας με κάθε κανονιστικό ή νομοθετικό τρόπο είτε με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες είτε παρέχοντας τεχνογνωσία, τις συνθήκες ομαλής διαδικασίας παραχώρησης της εκμετάλλευσης ελληνικών μαρίνων σε ιδιώτες επενδυτές".
"Ο θαλάσσιος τουρισμός είναι ένας παράγων που μπορεί να φέρει πάρα πάρα πολύ πλούτο στη χώρα μας. Μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, μπορεί να απορροφήσει ανέργους, μπορεί να δώσει ελπίδα στην Ελλάδα" είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέλιος Σταυρίδης.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν δείξει μεγάλες εταιρίες από το Κατάρ, την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και από ευρωπαϊκές χώρες.
Την Πέμπτη, άνοιξαν οι προσφορές για 6 ακίνητα του ελληνικού δημοσίου στο εξωτερικό και ο σχετικός διαγωνισμός πέρασε στην τελική του φάση. Κατατέθηκαν προσφορές για τα ακίνητα σε Λονδίνο, Λευκωσία, Βελιγράδι και Βρυξέλλες, ενώ δεν υπήρξε ενδιαφέρον για αυτά σε Τασκένδη και Λουμπλιάνα.
Εν τω μεταξύ, σε ρωσική εταιρία, συμφερόντων του ομογενή επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη κατέληξε το πλειοψηφικό πακέτο της ΣΕΚΑΠ, μετά και τις εγγυήσεις του επιχειρηματία για διατήρηση των 250 θέσεων εργασίας, αλλά και την αγορά ελληνικών καπνών τα επόμενα τρία χρόνια.
Να σημειωθεί ότι σε τροπολογία που κατατέθηκε στο επενδυτικό νομοσχέδιο, πριν από την κήρυξη απαλλοτρίωσης θα γίνεται υποχρεωτικά δημόσια πρόσκληση του Δημοσίου προς τον ιδιοκτήτη προκειμένου να συναινέσει στην εξαγορά του ακινήτου. Έτσι θα επιτυγχάνεται η ταχύτερη απαλλοτρίωση και ο περιορισμός δικαστικών διαδικασιών που προκαλούν καθυστερήσεις.