Στην έρευνα για την απόδοση ευθυνών για την κατάρρευση των δύο μεγαλύτερων κυπριακών τραπεζών προχωρά η κυβέρνηση της χώρας. Ξεκίνησαν οι επαφές με στόχο τον σχηματισμό ερευνητικής επιτροπής, θέμα για το οποίο ίσως να ληφθούν αποφάσεις αύριο από το υπουργικό συμβούλιο.
Στην έρευνα για την απόδοση ευθυνών για την κατάρρευση των δύο μεγαλύτερων κυπριακών τραπεζών προχωρά η κυβέρνηση της χώρας, όπως ανακοίνωσε στο χθεσινό του διάγγελμα ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης δήλωσε την Τρίτη ότι ξεκίνησε επαφές με στόχο τον σχηματισμό ερευνητικής επιτροπής που θα αναζητήσει τυχόν ποινικές, αστικές ή πολιτικές ευθύνες και είπε ότι για το θέμα αυτό ίσως να ληφθούν αποφάσεις αύριο από το υπουργικό συμβούλιο.
Στο μεταξύ, στην Επιτροπή Θεσμών της κυπριακής Βουλής ξεκίνησαν ήδη οι καταθέσεις, με αφορμή και τις χθεσινές καταγγελίες του μέλους του δ.σ. της Λαϊκής Τράπεζας Μάριος Χατζηγιαννάκης για τις ευθύνες της προηγούμενης διοίκησης της Marfin.
Όπως υποστήριξε ο κ. Χατζηγιαννάκης, η προηγούμενη διοίκηση της Marfin αύξησε υπέρμετρα την έκθεση της τράπεζας στον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας της ΕΚΤ, ενώ υπήρξαν και διαγραφές δανείων, όπως για παράδειγμα 175 εκατ. ευρώ στη Μονή Βατοπεδίου και 600 εκατ. ευρώ σε φυσικό πρόσωπο.
Ο Μάριος Χατζηγιαννάκης επανέλαβε σήμερα τις καταγγελίες, κάνοντας λόγο και για υπέρμετρες χορηγήσεις στην Ελλάδα. Είπε μεταξύ άλλων:
"Τον Σεπτέμβριο του 2011 η τράπεζα είχε λάβει από τον ELA 300 εκατ. ευρώ και τον Μάιο του 2012, όταν η Βουλή συζητούσε για την κρατικοποίηση της Λαϊκής, η βοήθεια από τον ELA έφθασε τα 5,4 δισ. ευρώ και μέσα σε 2 μήνες εκτινάχθηκε στα 9,8 δισ. ευρώ. Οι καταθέσεις στην Ελλάδα ήταν πολύ λιγότερες από τα δάνεια που παραχωρούνταν και το χάσμα που δημιουργήθηκε καλύπτονταν από κεφάλαια της Λαϊκής Τράπεζας και αργότερα από τον ELA. Οι οφειλές της τράπεζας το 2010-2011 ήταν 10, 5 δισ. ευρώ από τα οποία τα 7,5 δισ. ευρώ αφορούσαν τα ελλαδικά υποκαταστήματα" δήλωσε.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του δ.σ. της Λαϊκής Ανδρέας Φιλίππου υποστηρίζει ότι εάν δεν γινόταν η θυγατροποίηση των ελλαδικών εργασιών και τα καταστήματα στην Ελλάδα είχαν παραμείνει αυτόματα, θα ανακεφαλαιοποιούνταν από το ελληνικό Δημόσιο και η Κύπρος θα γλίτωνε 5 δισ. ευρώ.
Το θέμα των ευθυνών συζητείται και στην Ελλάδα, με το ΠΑΣΟΚ να κατηγορεί ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητους Ελληνες ότι υπερασπίζονται τις επιλογές των προηγούμενων διοικήσεων των κυπριακών τραπεζών, εμφανίζοντάς τις ως θύματα του ελληνικού PSI.
Στις κατηγορίες απάντησαν με ανακοινώσεις τους ο πρώην μη εκτελεστικός πρόεδρος της Marfin Popular Bank Ανδρέας Βγενόπουλος και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Marfin Popular Bank Ευθύμιος Μπουλούτας.
Ο κ. Βγενόπουλος υποστηρίζει ότι παρέδωσε την Λαϊκή με κέρδη, συμπληρώνοντας ότι η διάσπαση της τράπεζας είναι γιγαντιαίο λάθος, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:
"Η Διοίκηση της οποίας υπήρξα μη Εκτελεστικός Πρόεδρος παρέδωσε μια υγιή Τράπεζα με καταθέσεις 20,2 δισ. ευρώ, επιτοκιακά έσοδα 799 εκατ. ευρώ, οργανική προ προβλέψεων κερδοφορία 388 εκατ. ευρώ (2011) και ELA περίπου 3 δισ. ευρώ. Μέσα σε 17 μήνες η κρατική πλέον Λαϊκή επιδείνωσε δραματικά τα αποτελέσματά της και παρά την υποτιθέμενη 'σιγουριά' του κρατικού της χαρακτήρα μείωσε ραγδαία τις καταθέσεις της και ανέβασε τη χρήση του ELA σε πάνω από 9 δισ. ευρώ".
Ο κ. Μπουλούτας μιλά για άγνοια του Μάριου Χατζηγιαννάκη, τον οποίο απειλεί με μηνύσεις. Αναφέρει χαρακτηριστικά:
"Ουδέποτε παραχωρήθηκε δάνειο ύψους 600 εκατ. σε 'φυσικό πρόσωπο με νομικές υπηρεσίες' όπως ψευδώς και εν πλήρει συγχύσει αναφέρει ο κ. Χατζηγιαννάκης. Ουδεμία διαγραφή έστω και ενός δανείου στην Ελλάδα έκανε η διοίκηση της ιδιωτικής Λαϊκής και ο οποιοσδήποτε αντίθετος ισχυρισμός είναι εξωφρενικό ψέμα!".