Mε κάθε επισημότητα και κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας η στρατιωτική παρέλαση στο Σύνταγμα, αλλά και στη Θεσσαλονίκη, για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.
Mε κάθε επισημότητα και κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας στο Σύνταγμα η στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.
Άνδρες και γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων, μόνο απο πεζοπόρα τμήματα όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια, παρέλασαν σε άψογους σχηματισμούς ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και εκπροσώπων της Πολιτείας. Ευζωνοι της Προεδρικής Φρουράς αλλά και τα τμήματα των ειδικών δυνάμεων είχαν μια ξεχωριστή παρουσία.
Σε δήλωσή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας υποστήριξε ότι το παράδειγμα του '21 είναι επίκαιρο στη σημερινή περίοδο που περνά η χώρα κι έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη "δοκιμαζόμενη Κύπρο", στέλνοντας αυστηρό μήνυμα στην ΕΕ ότι η απόφασή της είναι "μη ανεκτή γιατί είναι επιλεκτική" και στο Βερολίνο να μην "επιλέγει θύματα".
Το μυαλό μας είναι στην Κύπρο δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής. "Σήμερα είναι ημέρα μνήμης, ημέρα περισυλλογής, σκέψης για το πώς θα αντιμετωπίσουμε το μέλλον. Δείξαμε ότι είμαστε έτοιμοι, κι αν χρειαστεί μπορούμε να ανταποκριθούμε με τον ίδιο πατριωτισμό, με το ίδιο σθένος. Η σκέψη μας είναι στην Κύπρο, στους Έλληνες ομογενείς παντού στον κόσμο. Τους στέλνουμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα θα προσπαθήσει, θα τα καταφέρει, θα ξανασταθεί όρθια, θα ξαναζήσει στιγμές δόξας" είπε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας επισήμανε ότι ο Ελληνισμός θα ορθοποδήσει. "Εφέτος, ειδικά τα μηνύματα της 25ης Μαρτίου είναι περισσότερο επίκαιρα παρά ποτέ για ολόκληρο το λαό μας, για όλους μας(…) Τα διδάγματα της ιστορίας αλλά και η μεγάλη προσπάθεια που κάνει ο Ελληνισμός τώρα δείχνουν ότι και πάλι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Και θα τα βγάλουμε πέρα, υπό την προϋπόθεση ότι θα μείνουμε ενωμένοι, θα κρατήσουμε την εθνική και την κοινωνική μας συνοχή και θα συνδυάσουμε την τόλμη με τη σύνεση, το υψηλό και δυνατό φρόνημα με τη φρόνηση" δήλωσε ο Πάνος Παναγιωτόπουλος.
Ιδιαίτερα αιχμηρή για τα μέτρα ασφαλείας εμφανίστηκε στη δήλωσή της η Έλενα Κουντουρά. "Σήμερα ο Ελληνισμός εορτάζει τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την έναρξη της Εθνικοαπελευθερωτικής Επανάστασης του 1821. Η ενέργεια της κυβέρνησης να απαγορεύσει στον λαό να αποδώσει τιμή και να παρακολουθήσει την παρέλαση είναι απαράδεκτη. Σε τέτοιου είδους ενέργειες προβαίνουν τα καθεστώτα που φοβούνται την λαϊκή οργή, τα καθεστώτα τα οποία γνωρίζουν ότι δεν είναι αγαπητά στο λαό" σημείωσε η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Για τη διασφάλιση της ειρηνικής διεξαγωγής της παρέλασης, οι αρχές "στεγανοποιήσει" μέσω αλεπάλληλων ελέγχων το χώρο όπου αυτή πραγματοποιήθηκε, εντός του οποίου μπορουσε να μπει μόνο όποιος διέθετε την ειδική κάρτα διαπίστευσης.
Στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος πολίτες διαμαρτυρήθηκαν έντονα στους αστυνομικούς που δεν τους επέτρεπαν την πρόσβαση στον χώρο της παρέλασης, ενώ προκλήθκε ένταση μεταξύ αστυνομικών και μελών της οργάνωσης "Σπίθα" που κρατούσαν πανό υπέρ της Κύπρου.
Η παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου πραγματοποιήθηκε χωρίς προβλήματα και στη Θεσσαλονίκη.
Μέλη κυπριακών οργανώσεων που συμμετείχαν φώναξαν συνθήματα υπέρ της Κύπρου, ενώ αμέσως μετά το τέλος της παρέλαση μέλη του ΣΥΡΙΖΑ κρατώντας πανώ με συνθήματα για την Κύπρο έκαναν πορεία.
Ακολούθησαν μέλη των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της οργάνωσης Σπίθα, που έκαναν πορεία μέχρι το γερμανικό προξενείο το οποίο βρίσκεται δίπλα από την εξέδρα των επισήμων.