Η Βουλή των Αντιπροσώπων, στη Λευκωσία, ψήσισε τα 9 νομοσχέδια στο πλαίσιο του σχεδίου για την αντιμετώπιση της κρίσης. Με τις ψήφους ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, αυτό για την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος. Μεταβαίνουν στις Βρυξέλλες ο Ν. Αναστασιάδης και οι πολιτικοί αρχηγοί. Προγραμματίζεται έκτακτο Eurogroup για Κυριακή βράδυ.ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι πολιτικοί αρχηγοί της Κύπρου
Πέρασαν την Παρασκευή το βράδυ από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, στη Λευκωσία, τα 9 νομοσχέδια στο πλαίσιο του σχεδίου για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Η κυπριακή Βουλή ψήφισε ομόφωνα το νομοσχέδιο για την ίδρυση Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης και αυτό που προβλέπει την επιβολή περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ενώ το νομοσχέδιο για την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος -που ανοίγει το δρόμο για τη διάσπαση της Λαϊκής σε "καλή" και "κακή" τράπεζα- πέρασε με 26 υπέρ (ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ), 2 κατά και 25 αποχές.
"Αγκάθι" παραμένει το ζήτημα της τράπεζας Κύπρου, για την οποία συζητείται "κούρεμα" που φαίνεται να αφορά ποσά από 100.000 σε ποσοστό που μπορεί να φτάνει το 25%. Το θέμα αναμένεται να τεθεί επί τάπητος και το πρωί του Σαββάτου ενώ η πρόταση αυτή της Λευκωσίας φέρεται να έχει γίνει δεκτή από την τρόικα.
Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι πολιτικοί αρχηγοί της Κύπρου μεταβαίνουν το Σάββατο στις Βρυξέλλες για επαφές με αξιωματούχους, με τελικό στόχο, όπως φαίνεται, να κλείσει σε έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, την Κυριακή, το νέο σχέδιο σωτηρίας. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, μάλιστα, κάνουν λόγο για ακύρωση της συνόδου ΕΕ – Ιαπωνίας που θα γινόταν στο Τόκιο καθώς η παρουσία τους στις Βρυξέλλες κρίνεται απαραίτητη λόγω των εξελίξεων για την Κύπρο.
Αισιόδοξος για συμφωνία με περιορισμένο "κούρεμα" εμφανίσθηκε λίγο πριν από τις 9 το βράδυ ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ στη Λευκωσία, εξερχόμενος της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών. "Είμαστε στον καλό δρόμο και θέλω να πιστεύω πως θα καταφέρουμε στο τέλος, έστω και πάρα πάρα πολύ δύσκολα, να σώσουμε την τράπεζα Κύπρου και παράλληλα με την εξυγίανση της Λαϊκής να σώσουμε 361.000 καταθέτες που δεν θα επηρεαστούν ούτε ένα σεντ, από τους 371.000, και θα διασφαλιστούν οι περισσότερες θέσεις εργασίας" δήλωσε ο Αβέρωφ Νεοφύτου.
Λίγο νωρίτερα, ο Κύπριος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είχε απευθύνει δραματικό μήνυμα μέσα από τους προσωπικούς του λογαριασμούς στο Τwitter και στο Facebook, σημειώνοντας: "Η Βουλή θα κληθεί σε λίγο να πάρει μεγάλες και δύσκολες αποφάσεις. Θα υπάρχουν οδυνηρές πτυχές, όμως η χώρα πρέπει να σωθεί".
Είχε προηγηθεί το μήνυμα του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρήστου Στυλιανίδη, ο οποίος είχε περιγράψει με δραματικούς τόνους τις ώρες που ζει το νησί, ενώ δεν απέκλειε το ενδεχόμενο εάν προχωρήσει ο συμβιβασμός, να μην απέχει από την απόφαση του Eurogroup τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου.
Και ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, σε δηλώσεις του μετά την επιστροφή του από τη Μόσχα, είπε ότι το "κούρεμα" περιλαμβάνεται σαφώς στις επιλογές που τυγχάνουν επεξεργασίας και είναι αναγκαίο να συζητηθεί κατά πόσο τυχόν επιβολή του θα αποφέρει το ποσό που απαιτείται για το συνολικό πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Κύπρο. Επίσης, είπε ότι συζητούνται διάφορα αριθμητικά δεδομένα και πρέπει να διερευνηθεί ποιες πιθανές πηγές άντλησης κεφαλαίων υπάρχουν.
Έκκληση να ψηφισθούν τα κρίσιμα νομοσχέδια ως έχουν απηύθυνε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Πανίκος Δημητριάδης, ο οποίος προειδοποίησε στην επιτροπή Οικονομικών ότι σήμερα κρίνεται η τύχη της Κύπρου, κατά πόσο θα παραμείνει στο ευρώ.
Ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν, Σάιμον Ο Κόνορ, επιβεβαίωσε ότι η Ευρωπαική Επιτροπή θεωρεί απαραίτητη την υπερψήφιση αυτών των νόμων. "Ο αντιπρόεδρος κ. Ρεν ζήτησε να υιοθετηθούν άμεσα αυτοί οι νόμοι διότι είναι εξόχως σημαντικοί σε αυτήν τη συγκυρία κι εγώ μόνο να επαναλάβω αυτό το αίτημα μπορώ" είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι οι υπουργοί του Eurogroup παραμένουν προσηλωμένοι στην προσπάθεια να μείνει η Κύπρος στην Ευρωζώνη. "Είναι πιθανά όλα τα σενάρια και τα σενάρια στα οποία επικεντρωνόμαστε είναι να καταλήξουμε σε μια κοινή λύση με βάση την οποία η Κύπρος θα σωθεί, ο τραπεζικός της τομέας θα συνεχίσει να υπάρχει, μικρότερος αλλά υγιέστερος, και αυτό θα χρειαστεί πολλές διαπραγματεύσεις" για να επιτευχθεί, είπε.
Την ίδια ώρα, η Γερμανία εμφανίζεται ανυποχώρητη απέναντι στην αρχική απόφαση του Eurogroup και ανεβάζει τους τόνους. Η καγκελάριος Μέρκελ προειδοποιεί μάλιστα τη Λευκωσία να μην δοκιμάζει την υπομονή των εταίρων της, ενώ ο Βολφγκανγκ Σόιμπλε, με συνέντευξή του στα "Νέα" επαναλαμβάνει ότι δεν ήταν δική του πρόταση το "κούρεμα" των καταθέσεων κάτω από 100.000 ευρώ.
Οι Γερμανοί απέρριψαν, όπως και η τρόικα, τη μεταφορά πόρων από τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων στο Ταμείο Αλληλεγγύης που ιδρύει η Κύπρος για την κάλυψη μέρους της συνεισφοράς της στο πακέτο εκτιμώντας ότι αυτο το μέτρο θα ήταν σκληρότερο και από το "κούρεμα".
Όσο για τη Ρωσία, η αυλαία της επίσκεψης του Μιχάλη Σαρρή έπεσε χωρίς να υπάρξει ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Κύπρο. Η επίμηκυνση αποπληρωμής του δανείου των 2,5 δισ. που λήγει το 2016 είναι η μόνη διευκόλυνση που φέρεται προς το παρόν έτοιμη να παράσχει η Μόσχα, η οποία πάντως αναμένει το τελικό σχέδιο που θα υπάρξει για να λάβει τις αποφάσεις της και συνεχίζει να βλέπει αρνητικά "κούρεμα" καταθέσεων.
Από τη ρωσική πλευρά ξεκαθαρίζεται ότι το μόνο που πρότεινε η Κύπρος ήταν αγορά ομολόγων σε ταμείο μελλοντικών αποδόσεων φυσικού αερίου, που δεν συγκίνησε κανένα Ρώσο επενδυτή, ενώ η κυπριακή πλευρά διαψεύδει ότι προτάθηκε στη Λευκωσία έξοδος από ΕΕ και ένταξη στην Ευρασιατική Ένωση, αρνούμενη να σχολιάσει ως λεπτό ζήτημα τα περί αιτήματος για ναυτικές διευκολύνσεις..