Έξι χρόνια από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 στην Ηλεία, οι κάτοικοι των μαρτυρικών χωριών που θρήνησαν νεκρούς περιμένουν ακόμα να λάβουν τη δεύτερη και τρίτη δόση από τα χρήματα των δωρεών που έκαναν ιδιώτες και νομικά πρόσωπα για να τους βοηθήσουν.
Έξι χρόνια από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 στην Ηλεία, οι κάτοικοι των μαρτυρικών χωριών που θρήνησαν νεκρούς περιμένουν ακόμα να λάβουν τη δεύτερη και τρίτη δόση από τα χρήματα των δωρεών που έκαναν ιδιώτες και νομικά πρόσωπα για να τους βοηθήσουν.
Οι βουλευτές όλων των κομμάτων στην επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής επεσήμαναν ότι υπήρξαν επιπλοκές στη χρηματοδότηση των έργων αποκατάστασης. Την ίδια ώρα μένουν ακόμα αναπάντητα ερωτήματα για το ποσό των 70 εκατ. που είχε διατεθεί επί προεδρίας Μολυβιάτη για την κατασκευή σπιτιών, καθώς υπήρξαν καταγγελίες από την περιφέρεια δυτικής Ελλάδος για το αν έγιναν όλα αυτά τα σπίτια. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι ακόμη και σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που μένουν σε πρόχειρα καταλύματα.
Όπως είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευσταθία Σαλτάρη – Γεωργοπούλου "είχε ισχυριστεί ο κ. Μολυβιάτης στο παρελθόν ότι από τα 215 εκατ. τα 70 εκατ. είχαν διατεθεί για κατασκευές σπιτιών. Ωστόσο η περιφέρεια της δυτικής Ελλάδος είχε κάνει λόγο ότι αυτές οι κατασκευές δεν δικαιολογούσαν αυτό το ποσό και υπήρξαν καταγγελίες ότι δεν κτίστηκαν καν σπίτια σε ορισμένες περιπτώσεις".
Με βάση τα στοιχεία, στο Ταμείο Μολυβιάτη είχαν συγκεντρωθεί από συνεισφορές ιδιωτών γύρω στα 208 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά γύρω στα 70 εκατ. δόθηκαν σε διάφορες πυρόπληκτες περιοχές της χώρας και όχι μόνο στην Ηλεία. Επί κυβερνήσεως Παπανδρέου έγινε εκκαθάριση του ταμείου και το υπόλοιπο ποσό εντάχθηκε από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου στο ταμείο επενδύσεων, κίνηση που είχε προκαλέσει τότε μεγάλες αντιδράσεις. Σήμερα στα ταμείο αυτό υπάρχουν περίπου 92 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία όπως διαβεβαιώνει η κυβέρνηση θα πάνε όλα στους πυρόπληκτους.
"Επιθυμούμε όλοι κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών αλλά και οι δωρητές να δικαιωθούν στην προσπάθεια που έγινε. Η κυβέρνηση Σαμαρά μας διαβεβαιώνει όπως παλιότερα και η κυβέρνηση Καραμανλή ότι όλα τα χρήματα από το ταμείο Μολυβιάτη θα διατεθούν για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών" τονίζει η πρόεδρος επιτροπής Περιβάλλοντος, Διον. Αυγερινοπούλου.
Οι βουλευτές της επιτροπής έθεσαν και το θέμα της αναλογικότητας όσον αφορά και την αποκατάσταση των πληγών στο νομό Ηλείας. Αν και τη μεγαλύτερη ζημία υπέστη το νότιο τμήμα του νομού τα περισσότερα έργα της αποκατάστασης στόχευσαν το βόρειο τμήμα με αποτέλεσμα χωριά όπως η Μάκιστος να είναι ακόμα χωρίς δρόμους με ευθύνη του δημοσίου.
Ο πρόεδρος του συλλόγου Μακίστου, Φ.Βλάχος επισημαίνει ότι "δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση. Πολλές μελέτες, πολλές υποσχέσεις, πολλά λόγια, αλλά επί της ουσίας μηδέν. Δεν έχουμε δρόμο πρόσβασης, δεν έχουμε νερό πόσιμο. Οι δασικοί δρόμοι είναι ακατάλληλοι".
Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ, Γ. Κοντογιάννης υποστηρίζει ότι "πρέπει να φτιαχτεί ο δρόμος και πρέπει να γίνουν έργα όχι εκλογικού ενόψει των δημοτικών εκλογών περιεχομένου αλλά αναπτυξιακής προοπτικής".
Η πρόεδρος της επιτροπής περιβάλλοντος Διονυσία Αυγερινόπουλου κατέθεσε ερώτηση στον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη σχετικά με την διάθεσή των κονδυλίων του ταμείου Μολυβιάτη προς τις πυρόπληκτες περιοχές.