Τα υψηλά επιτόκια και η απουσία ελέγχων στις κυπριακές τράπεζες είχε ως αποτέλεσμα να κατευθυνθεί στο νησί άφθονο ρωσικό χρήμα τα τελευταία χρόνια, με τους Ρώσους ολιγάρχες να καταφθάνουν με learjet, να ανοίγουν εταιρείες και να καταθέτουν χρήματα στις κυπριακές τράπεζες.
Τα υψηλά επιτόκια και η απουσία ελέγχων στις κυπριακές τράπεζες είχε ως αποτέλεσμα να κατευθυνθεί στο νησί άφθονο ρωσικό χρήμα τα τελευταία χρόνια, με τους Ρώσους ολιγάρχες να καταφθάνουν με learjet, να ανοίγουν εταιρείες και να καταθέτουν χρήματα στις κυπριακές τράπεζες.
Έτσι περιγράφουν τα διεθνή μέσα τη ρωσική… διείσδυση στην Κύπρο των τελευταίων χρόνων, αφού εκατοντάδες ρωσικές εταιρείες δήλωναν έδρα την Κύπρο, εκμεταλλευόμενες το χαμηλό εταιρικό φορολογικό συντελεστή του 10%, και έπειτα επανεπένδυαν ποσά στη Ρωσία αποφεύγοντας τη διπλή φορολογία. Μόνο πέρυσι από τη Ρωσία βγήκαν κεφάλαια ύψους 60 δισ. δολαρίων, και μεγάλο μέρος του ποσού αυτού έφυγε μέσω Κύπρου.
Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel, η λίστα των Ρώσων επενδυτών στην Κύπρο περιλαμβάνει σχεδόν όλους τους γνωστούς ολιγάρχες της νέας Ρωσίας και μεταξύ αυτών:
Τον Ρομάν Αμπράμοβιτς, ιδιοκτήτη της Τσέλσι, με περιουσία που υπολογίζεται στα 14,6 δισ. δολάρια που ελέγχει την επενδυτική εταιρεία Evraz μέσω της Κυπριακής φίρμας Lanebrook
Τον μεγιστάνα και πρώην προεδρικό Υποψήφιο Μιχαήλ Προχόρωφ, με περιουσία κοντά στα 13 δισ. δολάρια που όρισε το 2008 έδρα της επιχείρησης του Ιntergeo management Ltd. την Κύπρο
Τον μεγιστάνα της χαλυβουργίας Βλαντιμίρ Λίσιν με εκτιμώμενη περιουσία 15,9 δισ. δολάρια που ελέγχει περισσότερα από τα δυο τρίτα της επιχείρησής του στο Νοβολιπέτσκ μέσω της Κυπριακής εταιρείας Fletcher Holding ltd –
Στην Κύπρο έχουν την έδρα τους εταιρείες ανταγωνιστών του Λίσιν, του Αλεξέι Μορντάσωφ (με εκτιμώμενη περιουσία 15,3 δισ. δολάρια) του Τσάρου του Νικελίου Βλαντιμίρ Ποτάνιν (14,5 δισ. δολάρια) και του βαρώνου του πετρελαίου Βαγκίτ Αλεκπέρωφ. (13,5 δισ. δολάρια)
Του μεγιστάνα των ορυχείων Σουλειμαν Κερίμοφ, με περιουσία που υπολογίζεται γύρω στα 6,5 δισ.
Του τσάρου του internet και φίλου του Μεντβέντεφ, Αλισέρ Ουσμάνωφ, που βρέθηκε πέρυσι στην κορυφή της λίστας των πλουσιότερων ρώσων με 18,1 δισ. δολάρια
Την Έλενα Μπατουρίνα, σύζυγο του πρώην δημάρχου της Μόσχας Γιούρι Λουσκώφ, με περιουσία ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, που λέγεται ότι ανέπτυξε επιχειρηματικές δραστηριότητες μέσω Κύπρου.
Τις "στενές" διασυνδέσεις των Ρώσων με το οικονομικό σύστημα στην Κύπρο δείχνει η περίπτωση του μεγιστάνα Ριμπολιόβλεφ, με περιουσία άνω των 9 δισ. δολαρίων, ο οποίος πριν από 2 χρόνια, αύξησε το μερίδιο που κατέχει στην Τράπεζα Κύπρου στο 10% και έγινε το φυσικό πρόσωπο με τις περισσότερες μετοχές του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel μόνο την τελευταία χρονιά προσγειώθηκαν και απογειώθηκαν περισσότερα από 3.000 Learjet τζετ, με 375 από αυτά να έχουν κατεύθυνση τη Ρωσία, 245 είχαν προορισμό τη Μεγάλη Βρετανία, ενώ 108 την Ουκρανία.
Σύμφωνα πάντα με το γερμανικό περιοδικό, το περασμένο φθινόπωρο οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες συνέταξαν μια έκθεση για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στην Κύπρο, από την οποία προέκυπτε ότι εάν η Μεγαλόνησος έπαιρνε βοήθεια θα επωφελούνταν σε μεγάλο βαθμό οι Ρώσοι ολιγάρχες αφού θα προστατεύονταν οι καταθέσεις τους με χρήματα των Γερμανών φορολογουμένων.
Για την αποφυγή του κουρέματος των καταθέσεων στις Κυπριακές τράπεζες δεν πιέζουν μόνο οι Ρώσοι ολιγάρχες. Λεφτά στις κυπριακές τράπεζες έχει και το Ρωσικό δημόσιο αφού στην Κύπρο λειτουργούν υποκαταστήματα και ρωσικών τραπεζών.
Σύμφωνα με τον οίκο Fitch, η ρωσική τράπεζα VTB Bank με θυγατρική στην Κύπρο, την Ρωσική Εμπορική Τράπεζα της Κύπρου είχε στο τέλος του 2011 καταθέσεις που ανέρχονταν σε 3 δισ. δολάρια, γεγονός που εξηγεί και την ενόχληση του Κρεμλίνου για την επιβολή φόρου στις καταθέσεις.