Τα ξημερώματα κατέληξαν Κύπρος και δανειστές σε συμφωνία για εφάπαξ εισφορά για τις καταθέσεις αλλά και φόρο για τους τόκους των καταθέσεων. "Δεν τιμωρούμε την Κύπρο", δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ντάισελμπλουμ.
Σε δύο μέτρα άμεσης απόδοσης συμφώνησαν μετά από τουλάχιστον 10 ώρες διαπραγματεύσεων η Κύπρος και οι δανειστές της προκειμένου να προχωρήσουν οι συζητήσεις για την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στον μηχανισμό στήριξης.
Η συμφωνία προβλέπει για τη δανειακή συνθήκη ύψους 10 δισ. ευρώ προβλέπει ένα έκτακτο κούρεμα κούρεμα μέσω εφάπαξ εισφοράς των καταθέσεων μέχρι 100.000 ευρώ σε ποσοστό έως 6,75%. Για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ συμφωνήθηκε εφάπαξ εισφορά 9,9%. Επίσης αυξάνεται ο εταιρικός φόρος από το 10% στο 12,5% και θα εφαρμοστεί φόρος επί των καταθέσεων 20% έως 25%.
Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής, δήλωσε πως πρόκειται για μια δύσκολη απόφαση και πρόσθεσε ότι το ΔΝΤ και άλλοι οργανισμοί ζητούσαν "κούρεμα" 40% στις καταθέσεις. "Πιστεύουμε ότι είναι μια ιστορική δύσκολη απόφαση ευθύνης, παρά τις οδυνηρές πτυχές της, αποτρέπει την άτακτη χρεοκοπία της χώρας μας, αποκαθιστά ένα συναίσθημα βεβαιότητας και εμπιστοσύνης και δίνει τη δυνατότητα για τη χώρα μας, για την οικονομία μας να προχωρήσει αποφασιστικά σε μια καινούρια αρχή", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σαρρής.
Ανακοινώνοντας την επίτευξη συμφωνίας αλλά και τις λεπτομέρειές της σχετικά με το "κούρεμα" των καταθέσεων ο επικεφαλής του Eurogroup, Γέρουν Ντάιζελμπλουμ, είπε πως δεν υπάρχει τιμωρητική διάθεση για την Κύπρο και πρόσθεσε ότι είναι "ένα πολύ δίκαιο μέτρο για τον επιμερισμό του φορτίου".
Ο επίτροπος Οικονομικών, Όλι Ρεν, τόνισε: "Ήταν μια πολύ δύσκολη διαδικασία αλλά το αποψινό αποτέλεσμα εκπληρώνει τους απαραίτητους στόχους τόσο της διατήρησης της οικονομικής σταθερότητας όσο και της διασφάλισης της βιωσιμότητας του χρέους της Κύπρου".
Η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, που συμμετείχε στις συνομιλίες είπε πως θα εισηγηθεί υπέρ της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης και πρόσθεσε: "Σαφώς το ΔΝΤ κι εγώ προσωπικός σκεφτόμαστε να εισηγηθούμε συμμετοχή στη χρηματοδότηση του πακέτου".
Από την πλευρά του ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, αναφέρθηκε στην καταβολή των δόσεων λέγοντας: "To πρόγραμμα θα έχει δύο μέρη. Το μεγαλύτερο θα είναι για τις τράπεζες, όπως κάναμε και την Ισπανία και την Ελλάδα. Θα χρηματοδοτήσουμε τις τράπεζες με ομόλογα και έντοκα γραμμάτια. Το άλλο μέρος θα είναι η χρηματοδότηση του κρατικού προϋπολογισμού. Η εκταμίευση για τον προϋπολογισμό θα γίνει μέσα στα επόμενα τρία χρόνια και σε καθορισμένες δόσεις".
Ο Γερμανός Γιεργκ Ασμουσεν μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ δήλωσε ότι αναμένει από την Κύπρο να κυρώσει το νόμο για τη φορολόγηση πριν από την ερχόμενη Τρίτη, όταν θα ξαναλειτουργήσουν οι τράπεζες μετά την αργία της Καθαρής Δευτέρας και πρόσθεσε: "Παρά το μικρό μέγεθος της οικονομίας, αν οι εξελίξεις στην Κύπρο δεν είναι ευνοϊκές μπορεί να υπονομευτεί η σημαντική πρόοδος του 2012 για τη σταθεροποίηση της ευρωζώνης. Χρεοκοπία της Κύπρου και των τραπεζών θα έχει άμεσες συνέπειες για την Ελλάδα και έμμεσες για την ευρωζώνη".
Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών μεταβαίνει την Τετάρτη στη Μόσχα με στόχο να επαναδιαπραγματευτεί την επιμήκυνση της αποπληρωμής του υφιστάμενου δανείου από τη Ρωσία, αλλά και να συζητήσει το θέμα της εξαγοράς κυπριακής τράπεζας μέσω δανείου πάλι από τη Ρωσία.