Παραμένει και φέτος το Ειδικό Τέλος Ακινήτων, όπως προανήγγειλε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός, χωρίς ωστόσο να έχει αποφασιστεί ακόμα εάν θα εισπραχθεί ξανά μέσω της ΔΕΗ. Ο σχεδιαζόμενος Ενιαίος Φόρος Ακινήτων μετατίθεται οριστικά για το 2014.
Παραμένει και φέτος το Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ), όπως προανήγγειλε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός, χωρίς ωστόσο να έχει αποφασιστεί ακόμα εάν θα εισπραχθεί ξανά μέσω της ΔΕΗ.
Το Έκτακτο Τέλος, αλλά και ο ΦΑΠ, μένουν σε ισχύ για μια ακόμα χρονιά, μετά τις έντονες επιφυλάξεις που διατύπωσε η τρόικα τόσο για την αποτελεσματικότητα του σχεδιαζόμενου Ενιαίου Φόρου, που μετατίθεται για το 2014, όσο και για την ικανότητα των εφοριών να τον εισπράξουν.
Όπως διεμήνυσε και ο Αντώνης Σαμαράς από τις Βρυξέλλες, στόχος είναι το φορολογικό βάρος να είναι μικρότερο, ωστόσο τα έσοδα δεν μπορούν να υπολείπονται των προβλέψεων του προϋπολογισμού, καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγούσε στη λήψη πρόσθετων μέτρων.
Με εκπεφρασμένη την άρνηση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ στο ενδεχόμενο διατήρησης του Έκτακτου Τέλους και το 2013, το οικονομικό επιτελείο αναζητά τον τρόπο μείωσης των βαρών τουλάχιστον για τις μικρές ιδιοκτησίες, κατ' αναλογίαν του σχεδιαζόμενου Ενιαίου Τέλους, που σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες θα έχει αφορολόγητο 50.000 ευρώ και συντελεστή 1 τοις χιλίοις για τις πρώτες 100.000 ευρώ αξίας.
Για το 2012, οι φόροι στην ακίνητη περιουσία που καταβάλλονταν έως το τέλος του περασμένου μήνα ανήλθαν στα 2,3 δισ. ευρώ
Για το 2013 θα πρέπει να εισπραχθούν άλλα 3,1 δισ, ευρώ, με την τελευταία δόση να μπαίνει στα κρατικά ταμεία το αργότερο έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2014
Για το 2014 έχει αναληφθεί η δέσμευση για έσοδα 2,9 δισ. ευρώ, που θα πρέπει να εξασφαλιστούν μέσω του σχεδιαζόμενου Ενιαίου Τέλους.
Τουλάχιστον 3 δόσεις του Έκτακτου Τέλους και του ΦΑΠ για το 2013 θα καταβληθούν έως το τέλος του Δεκεμβρίου και οι υπόλοιπες θα πρέπει να καταβληθούν έως το τέλος του Φεβρουαρίου του 2014, έτσι ώστε τα έσοδα να εγγραφούν στον φετινό προϋπολογισμό.
Για την ελάφρυνση που δεσμεύθηκε η κυβέρνηση, σχεδιάζεται η μείωση των συντελεστών του Έκτακτου Τέλους για κάποιες κατηγορίες υπόχρεων.
Παράλληλα, είναι υπό εξέταση η αύξηση κάποιων συντελεστών στον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, που ξεκινά από τις 200.000 ευρώ, ως αντίβαρο στις απώλειες από το ΕΕΤΗΔΕ.
Αρμόδιος υπηρεσιακός παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι δεν σχεδιάζεται οριζόντια μείωση των αντικειμενικών αξιών, καθώς κάτι τέτοιο θα είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων.
Αντιδράσεις αντιπολίτευσης
Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει ότι "παρά την προσωπική δέσμευση του πρωθυπουργού ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, τα σχέδια για διατήρηση του χαρατσιού της ΔΕΗ δείχνουν για μια ακόμη φορά την πλήρη πολιτική αναξιοπιστία μιας κυβέρνησης έρμαιο στους δανειστές" και προσθέτει: "Τελικά, η κατάργηση του ειδικού τέλους ακινήτων, που παρουσιαζόταν ως 'κόκκινη γραμμή' μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης, είναι η εισήγηση του ίδιου του υπουργού Οικονομικών".
Ο Νότης Μαριάς από τους Ανεξάρτητους Έλληνες σημειώνει: "Δεν πέρασαν ούτε 24 ώρες από την αναχώρηση της τρόικας και ο κ. Στουρνάρας σάλπισε την άτακτη υποχώρηση της μνημονιακής συγκυβέρνησης απέναντι στους δανειστές, επιβεβαιώνοντας ότι το χαράτσι της ΔΕΗ μπήκε για να μείνει".
"Τα πιστά σκυλιά της τρόικα, Σαμαράς και Στουρνάρας, διατηρούν το χαράτσι Βενιζέλου, που μαζί με τα αιματηρά μνημονιακά μέτρα οδήγησε στην εξαθλίωση εκατομμύρια Έλληνες. Με ψέματα και απάτες πήραν την εξουσία, με σκοπό να τσακίσουν τον ελληνικό λαό και να επιβάλλουν την κυριαρχία των τοκογλύφων" σχολιάζει η Χρυσή Αυγή.
Το ΚΚΕ αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι "ενώ το μεγαλύτερο μέρος των εργατικών λαϊκών οικογενειών δεν μπορούν πια να ζήσουν, δεν μπορούν να πληρώνουν φόρους, χαράτσια, χρέη η κυβέρνηση μαζί με την τροϊκα συνεχίζει να στέλνει το δυσβάσταχτο χαράτσι με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ".