Τους ισχυρούς εθνικούς αλλά και οικονομικούς δεσμούς μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου επιβεβαίωσαν ο Αντώνης Σαμαράς και ο Νίκος Αναστασιάδης μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την σημερινή συνάντησή τους στο μέγαρο Μαξίμου. Συνάντηση και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Τους ισχυρούς εθνικούς αλλά και οικονομικούς δεσμούς μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου επιβεβαίωσαν ο Αντώνης Σαμαράς και ο Νίκος Αναστασιάδης μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την σημερινή συνάντησή τους στο μέγαρο Μαξίμου.
"Σίγουρα ο ελληνισμός περνά κρίση, αλλά περάσαμε και δυσκολότερα και σταθήκαμε όρθιοι και ξαναβιώσαμε και την περηφάνεια και την όποια τρωθείσα αξιοπρέπειά μας. Η μεγαλύτερη καταστροφή του '74 μετετράπη σε ένα οικονομικό θαύμα γιατί έχουμε πείσμα ή αν θέλετε έχουμε το ελληνικό πείσμα και την αποφασιστικότητα που διακρίνει όλους μας. Γι' αυτό και ευχαριστώ θερμότατα γιατί μέσα από τον διάλογο διεφάνη ότι η προοπτική είναι μπροστά μας, η κρίση μπορεί να αποτελέσει και θα αποτελέσει ευκαιρία έτσι ώστε να αναστρέψουμε τα όσα αρνητικά καταγράφονται σήμερα", τόνισε ο κ. Αναστασιάδης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός είπε ότι οι ελληνικές εξαγωγές στην Κύπρο ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ ενώ οι ελληνικές επενδύσεις στην Κύπρο αποτελούν το 27% των ελληνικών επενδύσεων σε τρίτες χώρες και το 71% των ελληνικών επενδύσεων στην Ευρωζώνη αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι στις δύσκολες μέρες η κυπριακή αγορά εργασίας προσέφερε θέσεις εργασίας σε πολλούς Ελλαδίτες.
Στο τραπέζι των συζητήσεων βρέθηκε και η υπογραφή μνημονίου από την κυπριακή πλευρά αλλά και η ΑΟΖ.
"Συζητήσαμε ασφαλώς και την πρόοδο που συντελείται σήμερα στην Κύπρο στο ζήτημα της εκμετάλλευσης του φυσικού της πλούτου δηλαδή στην ΑΟΖ της Κύπρου. Μόλις τον προηγούμενο μήνα υπογράφτηκαν συμφωνίες με μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες πράγμα το οποίο φωτογραφίζει, καταδεικνύει, τις σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης που δημιουργούνται στην ανατολική Μεσόγειο και βέβαια απαράγραπτο δικαίωμα της Κύπρου είναι η εκμετάλλευση της ΑΟΖ. Μιλήσαμε όμως και για την ανάγκη να δημιουργηθεί μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στο πλαίσιο της ΑΟΖ τα ενεργειακά αποθέματα άλλωστε των κρατών μελών αποτελούν και ενεργειακά αποθέματα της ΕΕ", είπε ο κ. Σαμαράς.
Για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου διαβεβαίωσε ότι δεν υπεβλήθηκε συγκεκριμένο αίτημα από την κυπριακή πλευρά ενώ έγινε συζήτηση για το εάν ή όχι ο κ. Αναστασιάδης πρόκειται να ζητήσει μέρος των κεφαλαίων που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών να διατεθεί και για την Κύπρο.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι έγινε συζήτηση και αναζητείται τρόπος να εκφραστεί η αλληλεγγύη της Αθήνας στην Λευκωσία και στον τραπεζικό τομέα, όχι όμως μέσω της παροχής κεφαλαίων που διατίθενται για την ανακεφαλαιοποίηση.
Συναντήσεις με Ευ. Μεϊμαράκη, Κάρολο Παπούλια
Στην συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου προσβλέπει ο Ν. Αναστασιάδης όπως ο ίδιος δήλωσε πριν από την συνάντησή του με τον Ευ. Μειμαράκη.
"Προσβλέπω στην συνεργασία μας, την μακρά φιλία μας και οι σχέσεις μας τόσο μαζί σας όσο και με τους συνεργάτες και συναδέλφους σας αλλά και με όλες τις πολιτικές δυνάμεις είναι κάτι που σηματοδοτεί μια νέα εποχή κατά την άποψή μου που θα την διακρίνει ο αλληλοσεβασμός, η στενή συνεργασία, οι καλά προετοιμασμένες κινήσεις, έτσι ώστε να δούμε και πως εξερχόμενοι ή αντιμετωπίζοντας στα πρώτα βήματα την κρίση θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και το μεγάλο εθνικό πρόβλημα. Που δεν είναι άλλο από την εισβολή και την συνεχιζόμενη κατοχή.
Θέλω να πιστεύω ότι η ΕΕ επιτέλους θα πρέπει να αναλάβει τον ρόλο που της αναλογεί με ενεργό εμπλοκή σε ένα νέο διάλογο, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε τα ελάχιστα που χρωστούμε στον λαό μας, δηλαδή την διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την απαλλαγή από την κατοχή και γενικότερα διασφαλίζοντας για όλους τους Κύπριους πολίτες τα ανθρώπινα δικαιώματα επανενωμένοι να προχωρήσουμε μπροστά με την προοπτική της προκοπής και βεβαίως της ελπίδας για τις καλύτερες μέρες", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασιάδης.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας υποδεχόμενος τον κ. Αναστασιάδη στο προεδρικό μέγαρο έκανε λόγο για εμθάθυνση των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού: "Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι το Κυπριακό είναι για μας υψίστη εθνική προτεραιότητα. Και νομίζω ότι όχι μονάχα θα συνεχιστεί, αλλά θα εμβαθύνουμε τον συντονισμό των προσπαθειών μας και των διαβουλεύσεων, ώστε να έρθει εκείνη η ποθητή μέρα της επανένωσης, που δεν θα υπάρχει κατοχικός στρατιώτης στο νησί και θα είναι μια μεγάλη νίκη για τον Ελληνισμό, γιατί η μάχη που δίνει ο κυπριακός λαός είναι μάχη του Ελληνισμού", σημείωσε ο κ. Παπούλιας.
"Αυτό που προσβλέπουμε είναι να υπάρξει μέσα από τον ειρηνικό διάλογο επιτέλους μια διαφοροποίηση της τουρκικής στάσης, έτσι ώστε να επιτύχουμε με ειρηνικό τρόπο μια λύση που να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων ανεξαίρετα των κατοίκων, αλλά και να απαλλάσσει τον τόπο από την κατοχή. Θέλω να πιστεύω ότι θα έχουμε τη συμπαράσταση, εκτός της Ελλάδος που είναι δεδομένη, και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμείς είμαστε πλήρες μέλος, χάρις βεβαίως στην άψογη συνεργασία με την Ελλάδα και τη μεγάλη συμβολή που είχαμε τότε, και της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας και του ελληνικού Κοινοβουλίου, είμαστε πια μέλος, είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόζουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ευρωπαϊκές Οδηγίες", απάντησε ο κ. Αναστασιάδης.
Ο Κύπριος πρόεδρος βρίσκεται από χθες στην Αθήνα στο πλαίσιο της πρώτης του επίσκεψης στο εξωτερικό μετά την εκλογή του. Στο αεροδρόμιο τον υποδέχθηκε ο Αντώνης Σαμαράς και ο υπουργός Εξωτερικών, Δ. Αβραμόπουλος.
Συνάντηση με Ευ. Βενιζέλο & Τσίπρα
Ο Κύπριος πρόεδρος συναντήθηκε και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος δήλωσε μετά τη συνάντηση: "Στην περίπτωση του οικονομικού προβλήματος της Κύπρου και του προγράμματος προσαρμογής της Κύπρου γίνεται πολύ πιο έντονα αντιληπτή η σχέση ανάμεσα στην δημοσιονομική κυριαρχία και την εθνική κυριαρχία. Πρέπει να στηριχθεί οικονομικά η Κύπρος, να ανακάμψει δημοσιονομικά γιατί η υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι πρώτη εθνική μας προτεραιότητα.
Αυτό ήταν το βασικό αντικείμενο της συζήτησης που είχαμε με τον νέο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον κ. Νίκο Αναστασιάδη. Εμείς παρακολουθούμε τα θέματα, είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε πρακτικά γιατί πρέπει να βρεθεί μια λύση η οποία και την Κύπρο οικονομικά να την αφήσει να αναπνεύσει και στο εθνικό θέμα θα μας επιτρέψει να μείνουμε ανυποχώρητοι και σταθεροί σε αυτά που συνιστούν την εθνική μας στρατηγική και είναι και αποφάσεις του Συμβούλιου Ασφαλείας του ΟΗΕ".
Το απόγευμα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Αλ. Τσίπρα. Κατά τη διάρκεια ης συνάντησης ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε την ευχή η σημερινή δημοσιονομική κρίση, που αντιμετωπίζει η Κύπρος να μην αποτελέσει αφορμή για υποχώρηση στη βιώσιμη λύση του κυπριακού.