Το θάνατο του Ούγκο Τσάβες, του πιο χαρισματικού αλλά και αμφιλεγόμενου ηγέτη στη Λατινική Αμερική τα τελευταία χρόνια, θρηνεί η Βενεζουέλα. Στη χώρα κηρύχθηκε επταήμερο πένθος και με συνθήματα υπέρ της επανάστασης, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους με συνθήματα όπως "Ο Τσάβες ζει για πάντα" και "ο αγώνας συνεχίζεται".
Το θάνατο του Ούγκο Τσάβες, του πιο χαρισματικού αλλά και αμφιλεγόμενου ηγέτη στη Λατινική Αμερική τα τελευταία χρόνια, θρηνεί από χθες η Βενεζουέλα.
Στη χώρα κηρύχθηκε επταήμερο πένθος και με συνθήματα υπέρ της επανάστασης, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους από το νοσοκομείο προς τη Στρατιωτική Ακαδημία, όπου μεταφερθηκε η σορός του Τσαβες, που έχασε τη μάχη με τον καρκίνο σε ηλικία 58 ετών. "Ο Τσάβες ζει για πάντα" και "ο αγώνας συνεχίζεται" ήταν τα κεντρικά συνθήματα.
Η κηδεία του Τσάβες, παρουσία πολλών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, έχει προγραμματιστεί να γίνει την Παρασκευή, ενώ καθήκοντα προσωρινού προέδρου αναλαμβάνει ο αντιπρόεδρος της χώρας Νίκολα Μαντούρο, με τις νέες προεδρικές εκλογές να προκηρύσσονται εντός του μήνα.
Την ανακοίνωση για τον θάνατο του 58χρονου στρατιωτικού -που ανέβηκε στην εξουσία μέσα από εκλογές- ανακοίνωσε ο Μαντούρο συντετριμμένος.
Είχαν περάσει μόλις κάποιες ώρες από την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι η κατάσταση της υγείας του Τσάβες είχε επιδεινωθεί με νέα μόλυνση στο αναπνευστικό μετά και την τελευταία επέμβαση για καρκίνο στις αρχές Δεκεμβρίου στην Κούβα.
Η ανακοίνωση συνοδεύθηκε με την καταγγελία από τον αντιπρόεδρο Μαντούρο συνωμοσίας εναντίον της Βενεζουέλας και με τη θέση ότι δεν έχει καμία αμφιβολία ότι ο -διαγνωσθείς το 2011- καρκίνος του εκλιπόντος ηγέτη ήταν ένα βρώμικο παιχνίδι των εχθρών της χώρας. "Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι οι ιστορικοί εχθροί της χώρας μας έψαχναν τρόπο για να βλάψουν την υγεία του προέδρου μας" δήλωσε.
Ο ίδιος ο Τσάβες πριν από δύο χρόνια είχε αναρωτηθεί δημοσίως μήπως οι Αμερικανοί μόλυναν τον ίδιο και άλλους 4 ηγέτες της Λατινικής Αμερικής με καρκίνο.
Λίγες ώρες πριν μιλήσει στον λαό για τον θάνατο του Τσάβες, ο Μαντούρο είχε ανακοίνωσει την απέλαση δύο στρατιωτικών επιτετραμένων της αμερικανικής πρεσβείας, τους οποίους κατηγόρησε ότι προσέγγισαν στελέχη των ενόπλων δυνάμεων της Βενεζουέλας με στόχο την αποσταθεροποίηση της χώρας.
Οι ΗΠΑ απέρριψαν τις κατηγορίες, τονίζοντας πως είναι "παράλογο" να ευθύνεται η Ουάσινγκτον για τον καρκίνο του προέδρου Τσάβες, ενώ προειδοποίησαν για αντίποινα με απελάσεις αξιωματούχων της Βενεζουέλας.
Τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του προέδρου Τσάβες εξέφρασε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες και κάλεσε το λαό της χώρας σε ενότητα. "Συμπάσχουμε με τον πόνο της οικογένειας του εκλιπόντος προέδρου, των συνεργατών και όλου του λαού της Βενεζουέλας", υπογράμμισε ο Καπρίλες.
Την ώρα που συλλυπητήρια καταφθάνουν από ολόκληρο τον κόσμο, σε πένθος έχουν βυθιστεί και πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής. Στη Βενεζουέλα αλλα και στη Βολιβία κηρύχθηκε επταήμερο πένθος, ενώ τριήμερο πένθος κήρυξαν Κούβα και Αργεντινή.
Ο Μπαράκ Ομπάμα σημείωσε ότι οι ΗΠΑ ελπίζουν σε μια εποικοδομητική συνεργασία με την μελλοντική κυβέρνηση.
Φόρο τιμής στον Ούγκο Τσάβες απέτισε ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, υπογραμμίζοντας ότι κατόρθωσε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες και τις προκλήσεις της χώρας του και ότι έδωσε μια σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη δημιουργώντας ένα λατινοαμερικάνικο όραμα. Χαιρέτισε επίσης την "ουσιαστική συμβολή του Τσάβες στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις" της Κολομβίας με τους αντάρτες της οργάνωσης Farc.