Βαθύ σημάδι στη Βενεζουέλα και τη Λατινική Αμερική γενικότερα αφήνει ο Ούγκο Τσάβες, ηγέτης - επαναστάτης και αναμορφωτής της Βενεζουέλας για τους οπαδούς του, αλλά λαϊκιστής δικτάτορας για τους εχθρούς του. Ο ηγέτης της χώρας κατάφερε να εκλεγεί 4 φορές στο ανώτατο αξίωμα της χώρας με άνετη πλειοψηφία.
Βαθύ σημάδι στη Βενεζουέλα και τη Λατινική Αμερική γενικότερα αφήνει ο Ούγκο Τσάβες, ηγέτης – επαναστάτης και αναμορφωτής της Βενεζουέλας για τους οπαδούς του, αλλά λαϊκιστής δικτάτορας για τους εχθρούς του. Ο ηγέτης της χώρας κατάφερε να εκλεγεί 4 φορές στο ανώτατο αξίωμα της χώρας με άνετη πλειοψηφία.
Ως δεινός ρήτορας που διατηρούσε μια θερμή σχέση με τους οπαδούς του, ο Ούγκο Τσάβες κυριάρχησε στην πολιτική σκηνή της Βενεζουέλας για περισσότερα από 14 χρόνια.
Γιός φτωχής οικογένειας δασκάλων, ακολούθησε καριέρα στις Ένοπλες δυνάμεις, ενώ έφτασε στο βαθμό του αντισυνταγματάρχη, φορώντας συχνά τα διακριτικά των αλεξιπτωτιστών. Το 1992, ηγήθηκε μιας αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος κατά του Προέδρου, Κάρλος Άντρες Πέρες. Κατόπιν συνελήφθη και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 2 ετών, αλλά στη συνέχεια του χορηγήθηκε χάρη.
Θαυμαστής του απελευθερωτή Σιμόν Μπολιβάρ, που ηγήθηκε του πολέμου ανεξαρτησίας από τους Ισπανούς, ο Τσάβες ίδρυσε το 1997 πολιτικό κόμμα, το Επαναστατικό Κίνημα Μπολιβάρ, ενώ ένα χρόνο μετά, εξελέγη για πρώτη φορά Πρόεδρος, ξεκινώντας τη δική του επανάσταση πάνω στα σοσιαλιστικά ιδεώδη: Μοίρασε γη στους φτωχούς, κρατικοποίησε πετραλαϊκές εταιρείες και έφτιαξε προγράμματα εκπαίδευσης και περίθαλψης.
Σε συνεντεύξεις του απέδιδε τα δεινά του κόσμου -και της Ελλάδας- στον καπιταλισμό, όπως μάλιστα είχε εξομολογηθεί και στον απεσταλμένο του MEGA Ιάσονα Πιπίνη το 2010.
Πριν 11 χρόνια είχε πραγματοποιηθεί εναντίον του απόπειρα πραξικοπήματος, ωστόσο ο Τσάβες έχοντας την υποστήριξη των φτωχών λαϊκών στρωμάτων επανήλθε δύο ημέρες αργότερα δριμύτερος, καταγγέλοντας ως ενορχηστρωτή την Ουάσινγκτον. Κατά την ομιλία του στον ΟΗΕ το 2006, κατηγόρησε τον Τζορτζ Μπους ότι "πολεμά την κατηγορία με τρομοκρατία", με αφορμή των πόλεμο στο Αφγανιστάν.
Πάντως, χαρακτηριστικό ήταν και το "θερμό επεισόδιο" με τον βασιλιά της Ισπανίας Χουαν Κάρλος, όταν ο τελευταίος εκνευρίστηκε επειδή ο Τσάβες διέκοπτε διαρκώς τους ομιλητες σε σύνοδο των Χωρών της Λατινικής.
Ο Τσάβες εξελέγη τέσσερις φορές πρόεδρος με άνετη πλειοψηφία, ωστόσο δεν πρόλαβε να αναλάβει καθήκοντα για την τέταρτη θητεία. Καταγγέλοντας διαρκώς τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, ο Τσάβες δημιούργησε συμμαχίες με χώρες -όπως με το Ιράν, τη Λιβύη του Καντάφι και τη Συρία του προέδρου Άσαντ. Παράλληλα, διατηρούσε στενή σχέση με την Κούβα του Φιντέλ Κάστρο, με τον οποίο μοιράστηκε το ίδιο όραμα για τη Λατινική Αμερική.