Αυστηρό χρονοδιάγραμμα για τους 25.000 δημοσίους υπαλλήλους που θα τεθούν σε κινητικότητα εντός του 2013 και να προχωρήσουν άμεσα οι 7.000 αποχωρήσεις των επίορκων ζητούν Βρυξέλλες και τρόικα, προκειμένου να πάρει η Αθήνα τη δόση του Μαρτίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ.
Τα θέματα της κινητικότητας και των αποχωρήσεων στο Δημόσιο θέτουν Βρυξέλλες και τρόικα ως όρους στην Αθήνα για την εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ, θέτοντας αυστηρά χρονοδιαγράμματα.
Το ζήτημα αυτό συζητήθηκε και στο χθεσινό Eurogroup, στο πλαίσιο του οποίου η τρόικα ζήτησε από τον Γιάννη Στουρνάρα:
Να προχωρήσουν άμεσα οι 7.000 αποχωρήσεις επίορκων δημοσίων υπαλλήλων και
Μέχρι την επόμενη συνεδρίαση, που τοποθετείται αρχές Απριλίου, η Αθήνα να έχει καταρτίσει λεπτομερή κατάλογο προσδιορίζοντας επακριβώς τους 25.000 υπαλλήλους που θα τεθούν σε κινητικότητα ως το τέλος του χρόνου.
Όπως χαρακτηριστικά έλεγαν πηγές της τρόικα, "μέχρι το επόμενο Euro Working Group πρέπει να έχουν καθοριστεί οι 25.000 υπάλληλοι που θα μπουν σε κινητικότητα και από αυτούς, οι περίπου 7.000 επίορκοι να αποχωρήσουν".
Η τρόικα επιμένει να ζητά λεπτομερή στοιχεία για τον τρόπο με τον οποίο θα μπουν σε κινητικότητα ανά τρίμηνο οι δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ φαίνεται να αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα του σχεδίου που τους παρουσίασε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών δεν εμφανίζεται πλέον σίγουρος για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, αφήνοντας και αιχμές κατά του Αντώνη Μανιτάκη. "Την προηγούμενη φορά ήμουν σίγουρος γιατί εξαρτιόταν από μένα. Τώρα εξαρτάται από άλλους" έλεγε ο Γιάννης Στουρνάρας.
Ο ίδιος ο επίτροπος Όλι Ρεν, που ρωτήθηκε μετά το χθεσινό Eurogroup για το εάν η τρόικα ζητά απολύσεις, ήταν σαφής ότι ο στόχος του Μνημονίου ισχύει και τόνισε ότι επαφίεται στην ελληνική κυβέρνηση να βρει με ποιο τρόπο θα επιτευχθεί.
Το "αγκάθι" των απολύσεων είναι αυτό που θα κυριαρχήσει και στα κρίσιμα ραντεβού της τρόικας αύριο με τον Γιάννη Στουρνάρα και την Πέμπτη με τον πρωθυπουργό, καθώς οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση έχουν δηλώσει ότι δεν θα γίνουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.
Την ίδια ώρα, στις αντιρρήσεις της τρόικας φαίνεται πως σκοντάφτει η προσπάθεια της κυβέρνησης να χαλαρώσουν οι όροι του Μνημονίου.
Ο Όλι Ρεν απάντησε στον ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργο Παπανικολάου ότι το λάθος του ΔΝΤ με τον δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή ήταν περιορισμένης σημασίας, σημειώνοντας: "Η σημασία των πρόσφατων μελετών σχετικά με τον δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή είναι περιορισμένη λόγω του βραχυπρόθεσμου ορίζοντά τους και άλλων παραγόντων που ενδεχομένως επηρέασαν την ανάπτυξη σε σχέση με τα αναμενόμενα αποτελέσματα".