Για την απόφαση της δικαιοσύνης ως ένα μεγάλο χτύπημα κάνει λόγο ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, λίγες μόνο μέρες μετά την καταδίκη του σε ισόβια κάθειρξη, επιμένοντας ότι είναι αθώος. Το νέο του μήνυμα δημοσιεύθηκε στην προσωπική του ιστοσελίδα.
Για την απόφαση της δικαιοσύνης ως ένα μεγάλο χτύπημα κάνει λόγο ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, λίγες μόνο μέρες μετά την καταδίκη του σε ισόβια κάθειρξη, επιμένοντας ότι είναι αθώος. Το νέο του μήνυμα δημοσιεύθηκε στην προσωπική του ιστοσελίδα.
"Το χτύπημα μεγάλο. Απίστευτο! Όταν μάλιστα είναι αποτέλεσμα μιας απόλυτης δικαστικής πλάνης. Να βάζεις το καλό σου κοστούμι και να πηγαίνεις χαμογελαστός στο δικαστήριο για να ακούσεις την 'πανηγυρική σου αθώωση' και να φεύγεις με την κλούβα της αστυνομίας για τα Διαβατά είναι πολύ βαρύ. Ασήκωτο", αναφέρει χαρακτηριστικα στην ανακοίνωσή του ο κ. Παπαγεωργόπουλος.
Στο δεύτερο αυτό μήνυμα, εντός λίγων ημερών που συνέταξε από τις φυλακές Διαβατών, ο τέως δήμαρχος επιμένει ότι δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο εναντίον του και ότι ο πρώην ταμίας Παναγιώτης Σαξώνης, τον οποίο δεν γνώριζε μέχρι την αποκάλυψη του σκανδάλου, υπεξαιρούσε χρήματα πριν αναλάβει τη διοίκηση ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.
Ο κ. Παπαγεωργόπουλος ισχυρίζεται επιπλέον ότι δεν είχε καμία αρμοδιότητα στα οικονομικά του δήμου και ότι οι ελεγκτικοί θεσμοί βεβαίωναν τόσα χρόνια ότι η ταμειακή υπηρεσία λειτουργούσε άψογα.
Παράλληλα, το Ελεγκτικό συνέδριο που εδώ και 14 μήνες κάνει "φύλλο και φτερό" τα οικονομικά του δήμου καταλόγισε σε βάρος του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου και μόνο για τη διετία 2000-2001 ποσά που μαζί με τις προσαυξήσεις από την πάροδο του χρόνου ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια ευρώ. Συνολικά για το έλλειμμα καταλόγισε 33,58 εκατ. ευρώ, εκτός από τον τέως δήμαρχο και στους καταδικασθέντες Σαξώνη και Γκόλα, πρώην ταμία και πρώην διευθυντή της ταμιακής υπηρεσίας αντίστοιχα.
Την ίδια ώρα, ο δήμος Θεσσαλονίκης αναμένεται να διεκδικήσει τα χρήματα της υπεξαίρεσης και όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη υπό το Γιάννη Μπουτάρη, θα καταθέσει αγωγές σε βάρος του τέως δημάρχου αλλά και όλων όσων καταδικάστηκαν . "Το ποσό που διεκδικεί ο δήμος είναι αυτά που εμφανίζονται ότι λείπουν είναι 18 εκατομμύρια", ανέφερε ο νυν δήμαρχος της πόλης.
Υπέρ της διεκδίκησης των υπεξαιρεθέντων δηλώνουν και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης. "Η διοίκηση είναι χρεωμένη απέναντι στους πολίτες και απέναντι στο δημοτικό συμβούλιο με αυτό το καθήκον να τα διεκδικήσει με κάθε τρόπο", σημειώνει από την πλευρά του ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Δημοτικός σύμβουλος παράταξης "Θεσσαλονίκη ανοιχτή πόλη".
Πάντως, και σύμφωνα με νομικούς κύκλους, ο δήμος έχει το δικαίωμα να καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα ώστε να ζητήσει την προσωρινή δέσμευση της περιουσίας του τέως δημάρχου και των υπολοίπων καταδικασθέντων μέχρι την εκδίκαση της αγωγής. Όταν τελεσιδικήσει η υπόθεση τότε ο δήμος μπορεί να προχωρήσει σε δήμευση. Επιπλέον, κάποιοι νομικοί υποστηρίζουν ότι από τη στιγμή που ελεγκτικό συνέδριο καταλογίζει τα ποσά του ελλείμματος, ο δήμος μπορεί να προβεί σε άμεση εκτέλεση της απόφασης κατά των περιουσιακών στοιχείων.
"Οι καταλογιστικές πράξεις του ελεγκτικού συνεδρίου και κυρίως των επιτρόπων ή των επιθεωρητών είναι άμεσα εκτελεστέες οπότε ο δήμος δικαιούται να προχωρήσει σε άμεση εκτέλεση αυτών των πράξεων κατά της περιουσίας των υπολόγων", σημειώνει σχετικά δικηγόρος η Χριστίνα Σωτηράκογλου.