Κρίσιμο θα είναι το ραντεβού που θα έχει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης με την τρόικα εντός της εβδομάδας. Επί τάπητος αναμένεται να τεθεί το θέμα του κατώτατου μισθού ώστε να "κλειδώσει" ο μηχανισμός της διαμόρφωσής του.
Κρίσιμο θα είναι το ραντεβού που θα έχει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης με την τρόικα εντός της εβδομάδας. Επί τάπητος αναμένεται να τεθεί το θέμα του κατώτατου μισθού ώστε να "κλειδώσει" ο μηχανισμός της διαμόρφωσής του.
Με δήλωση του στο MEGA, ο Γιάννης Βρούτσης τονίζει ότι το θέμα του κατώτατου μισθού έχει κλείσει οριστικά και σε καμία περιπτωση δεν θα μειωθεί περαιτέρω.
"Ο κατώτατος μισθός θα παραμείνει σταθερός στα 586 ευρώ για όλη τη διάρκεια του προγράμματος. Δηλαδή μέχρι το τέλος του 2016. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να μειωθεί περαιτέρω. Το ζήτημα έχει τελειώσει οριστικά και έχει νομοθετηθεί με τον νόμο 4093/2012" επισημαίνει ο υπουργός Εργασίας.
Με βάση τις δεσμεύσεις του μνημονίου, η διαδικασία διαμόρφωσης του νομοθετικά καθορισμένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της τους εξής παράγοντες:
Την κατασταση της οικονομίας και της προοπτικές της
Τα ποσοστά ανεργίας και
Τις θέσεις των κοινωνικών εταίρων.
Η αξιολόγηση του μηχανισμού διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού θα γίνει το 1ο τρίμηνο του 2014, ενώ μέχρι το τέλος Μαρτίου αναμένεται και η πράξη υπουργικού συμβουλίου με την οποία θα θεσμοθετηθει ο μηχανισμός διαμόρφωσης του κατωτατου μισθού.
Για το θέμα της διασφάλισης του κατωτατου μισθού στα 586 ευρώ έχει τοποθετηθεί τόσο ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής όσο και οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μειωσεις μισθών που έγιναν μέσα στο 2012 με επιχειρησιακές συμβάσεις κυμαίνονται από 10% έως 40%. Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιθεώρησης Εργασίας, την περσινή χρονιά οι περίπου 178.000 ατομικές συμβάσεις εργασίας που υπογραφηκαν προέβλεπαν μειώσεις κατα μέσο όρο 21,7%.
Την ίδια ώρα, το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ εκτιμά ότι στην τριετία 2010-2012 οι απώλειες των μισθωτών στο εισόδημά τους πλησιάζουν το 40% εάν συνυπολογίσει κανείς εκτός από τις μειώσεις και την αύξηση των φόρων.
Ήδη, με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το μηνιαίο κόστος εργασίας κατα άτομο από την εφαρμογή του πρώτου μνημονίου μεχρι σήμερα έχει μειωθεί ως εξής:
Το 2010 κατα 2,7%
Το 2011 κατα 6,1% και
Το 2012 κατα 12,9%.
Η συνολική μείωση του κόστους εργασίας ανα μονάδα προϊόντος στην τριετία 2010-2012 έχει μειωθεί κατα 16,1% στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.