Την ερχόμενη Δευτέρα θα συναντήσει τους επικεφαλής της τρόικα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης για να ξεκινήσουν οι συνομιλίες σχετικά με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων οι οποίες θα οδηγήσουν και στην εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου.
Την ερχόμενη Δευτέρα θα συναντήσει τους επικεφαλής της τρόικα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης για να ξεκινήσουν οι συνομιλίες σχετικά με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων οι οποίες θα οδηγήσουν και στην εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου.
Σήμερα ο κ. Μανιτάκης συναντήθηκε με τον Γιάννη Στουρνάρα ενώ αύριο θα γίνει η πρώτη επίσκεψη του τεχνικού κλιμακίου της τρόικα στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και την Κυριακή οι επικεφαλής των δανειστών της χώρας θα έχουν επαφές με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.
Μετά τη συνάντηση ο κ. Μανιτάκης υπογράμμισε πως η κυβέρνηση και το υπουργείο του τηρούν τις εύσεις που έχουν αναλάβει δίνοντα στίγμα αξιοπιστίας και τόνισε μεταξύ άλλων: "Θέσαμε σε εφαρμογή το σχήμα της κινητικότητας, με βάση το οποίο τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και μετακινούνται 1895 υπάλληλοι σε υπηρεσίες με επείγουσες ανάγκες. Παράλληλα, εφαρμόζοντας το νομοθετικό πλαίσιο, θέσαμε σε αργία 884 υπάλληλους.
Αποδείξαμε έτσι ότι έχουμε και τεχνογνωσία αλλά και μηχανισμούς που λειτουργούν αποτελεσματικά, και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Επιπλέον, ολοκληρώσαμε τις εκθέσεις αξιολόγησης 16 υπουργείων, οι οποίες σταδιακά εγκρίνονται από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, υπό τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, γεγονός που αποδεικνύει ότι τιμάμε την υποχρέωση που έχουμε αναλάβει για μια βαθιά αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης"
Ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θέλει απολύσεις και ότι η τρόικα είναι εκείνη που επιμένει, επομένως η εύρεση κοινού σημείου μεταξύ των δυο πλευρών είναι θέμα διαπραγμάτευσης.
Το σχέδιο για την διαθεσιμότητα 25.000 υπαλλήλων θα πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του 2013 ενώ θα καταβληθεί προσπάθεια από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για κάθε έναν από τους υπαλλήλους αυτούς και ανάλογα με τα προσόντα του κάθε ένα να βρεθεί μια κενή θέση.
Υπό αυτό το πρίσμα, η διαβεβαίωση που δόθηκε από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην παρούσα φάση καθώς έχουν γίνει αυτά έπρεπε να γίνουν ενώ τα νέα οργανογράμματα τωνυπουργείων θα είναι έτοιμα μέσα στις επόμενες μέρες, κάτι που είναι προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης.
Σήμερα σε όλο το Δημόσιο εργάζονται 667.733 υπάλληλοι, ενώ αριθμός τους από το Μάρτιο έως το Σεπτέμβριο του 2012 μειώθηκε κατά 17.756 άτομα.
Χθες, μιλώντας στο MEGA και στην εκπομπή "Ανατροπή" του Γιάννη Πρετεντέρη ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στο μέτωπο των απολύσεων στο Δημόσιο κάνοντας λόγο για ένα θέμα δύσκολο και ανοιχτό για τους εταίρους και ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι η κυβέρνηση δεν θέλει απολύσεις. Ανέφερε μάλιστα ότι οι οικειοθελείς αποχωρήσεις από το Δημόσιο ξεπερνούν τις αρχικές εκτιμήσεις του υπουργειου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
"Η αλήθεια είναι ότι η φρασεολογία του Μαρτίου στην προϋπόθεση για να πάρουμε την δόση των 2,8 δισ. ευρώ είναι ασαφής", είπε ο κ. Στουρνάρας.
Δήλωσε, μάλιστα, ότι η εξέλιξη των οικειοθελών αποχωρήσεων είναι καλύτερη από αυτή που αναμενόταν, γεγονός που θα αξιοποιηθεί στη διαπραγμάτευση που θα γίνει.
Από την άλλη, την θέση ότι η εξυγίανση του ελληνικού Δημοσίου δεν επιτυγνάνεται χωρίς απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα είπε ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τίτλο "Μπροστά από την εποχή μας: κυβέρνηση ΝΔ 1990-1993".
"Δεν είναι σοβαρό να λέμε ότι θα κάνουμε εξυγίανση του Δημοσίου χωρίς να κάνουμε απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Δεν γίνεται μικρότερο κράτος χωρίς λιγότερους υπαλλήλους", είπε χαρακτηριστικά.
Την κυβέρνηση κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ για τις ενδεχόμενες απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς όπως λέει προεκλογικά η κυβέρνηση διέψευσε τις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων. Για να μην του βγάλουν κίτρινη κάρτα οι δανειστές προετοιμάζει απολύσεις στο Δημόσιο, εκτιμά ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς. Από την πλευρά της η Χρυσή Αυγή, υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να γίνει καμία απόλυση εκτός από τους επίορκους. Για εξαφάνιση από παντού της σταθερής εργασίας, κάνει λόγο το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του σχετικά με απολύσεις στο Δημόσιο.
Αντιδράσεις στην "Κοινωνία Ώρα MEGA"
Το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο συζητήθηκε και στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA" με τους βουλευτές των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση να υποστηρίζουν ότι οι απολύσεις θα αποφευχθούν και τους συναδέλφους τους της αντιπολίτευσης να λένε ότι το μνημόνιο προβλέπει απολύσεις.
"Θέλουμε ένα μικρό, ευέλικτο, αξιοκρατικό Δημόσιο το οποίο να λειτουργεί, να έχει ανθρώπους που μπορούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους και να είναι στην υπηρεσία του πολίτη", σημείωσε η βουλευτής της ΝΔ, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.
"Είναι διάφορες λέξεις οι οποίες χρησιμοποιούνται, κινητικότητα και τα λοιπά, αλλά ρητώς λέγεται ότι γι' αυτούς τους ανθρώπους προβλέπεται για ένα μικρό χρονικό διάστημα ένα μειωμένο εισόδημα το οποίο ρητώς λέγεται ότι υποκαθιστά την αποζημίωση απόλυσης και επομένως είναι σαφές ότι πρόκειται για μια διαδικασία που συμπίπτει με την απόλυση", τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Μηλιός.
"Οποιαδήποτε κινητικότητα υπάρξει στο Δημόσιο θα πρέπει να γίνει όχι με οριζόντιο τρόπο. Θα πρέπει να γίνει μετά από αξιολόγηση και με απομάκρυνση όπως έχει δεσμευτεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης καταρχήν των επίορκων", είπε από την μεριά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Ρήγας.
"Σίγουρα οι μνημονιακές πολιτικές και δεσμεύσεις της συγκυβέρνησης είναι να υπάρξει μια διαδικασία τέλος πάντων απόλυσης των 25.000, εγώ ελπίζω να μην συμβεί αυτό", υπογράμμισε η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κ. Κουντουρά.
"Εγώ εμπιστεύομαι απολύτως το σχέδιο του Αντώνη Μανιτάκη που οδηγεί σε μια αποσυμφόρηση τον δημοσιοϋπαλληλικό χώρο χωρίς ούτε μια απόλυση", ήταν η τοποθέτηση του Σπύρου Λυκούδη από την ΔΗΜΑΡ.