Την θέση ότι η Ιταλία δεν χρειάζεται νέες εκλογές και ότι απαιτείται σοβαρός προβληματισμός από όλες τις πολιτικές δυνάμεις καθώς η χώρα δεν μπορεί να μείνει ακυβέρνητη εξέφρασε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, την επομένη μιας εκλογικής διαδικασίας που βρήκε την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης μπροστά στο φάσμα του αδιεξόδου.
Την θέση ότι η Ιταλία δεν χρειάζεται νέες εκλογές και ότι απαιτείται σοβαρός προβληματισμός από όλες τις πολιτικές δυνάμεις καθώς η χώρα δεν μπορεί να μείνει ακυβέρνητη εξέφρασε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, την επομένη μιας εκλογικής διαδικασίας που βρήκε την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης μπροστά στο φάσμα του αδιεξόδου.
"Πρέπει όλοι να κάνουν μια θυσία, διότι η χώρα δεν μπορεί να μείνει ακυβέρνητη. Θα πρέπει να δούμε με ποιες προγραμματικές βάσεις θα μπορέσει να υπάρξει μια συμφωνία ανάμεσα στις διάφορες πολιτικές δυνάμεις και να ξεκινήσουμε από αυτό το κοινό σημείο", υπογράμμισε ο Καβαλιέρε.
Ο ηγέτης του κεντροδεξιού συνασπισμού εμφανίστηκε ανοιχτός σε συμμαχία με τον Πιερλουίτζι Μπερσάνι, το κόμμα του οποίου εξασφάλισε τις περισσότερες έδρες στο ιταλικό Κοινοβούλιο.
"Είπα ότι πρέπει να εκμεταλλευτούμε τον χρόνο για να σκεφτούμε. Πιστεύω ότι όλοι με μεγάλη υπευθυνότητα πρέπει να σκεφτούμε, εστιάζοντας στο καλό της Ιταλίας", είπε και αναφορικά με το ενδεχόμενο νέων καλπών είπε ότι δεν πιστεύει ότι είναι χρήσιμο σε αυτή την κατάσταση καθώς "δεν υπάρχουν προγράμματα για να συζητήσουμε" ενώ πρόσθεσε ότι "ο μόνος που παρουσίασε πρόγραμμα σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία ήμουν εγώ".
Ο κεντροαριστερός συνασπισμός του Πιερλουίτζι Μπερσάνι εξασφάλισε το 29,5% των ψήφων έναντι 29,1% του Μπερλουσκόνι και καταλαμβάνει 340 έδρες στην Βουλή των Αντιπροσώπων των 630 μελών έναντι 124 του κόμματος του Καβαλιέρε.
Ο κ. Μπερσάνι έκανε μια προσεκτική δήλωση η οποία άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. "Η κεντροαριστερά κέρδισε στην Βουλή, ενώ πήρε και τις περισσότερες ψήφους και στην Γερουσία. Είναι προφανέςότι η χώρα εισέρχεται σε μια πολύ ευαίσθητη κατάσταση. Θα διαχειριστούμε την ευθύνη που μας έδωσαν αυτές οι εκλογές προς όφελος της Ιταλίας", τόνισε.
Από την μεριά του ο αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού κόμματος, Ενρίκο Λέτα, σημείωσε ότι πριν από οποιαδήποτε συζήτηση για νέες εκλογές θα πρέπει να εξεταστεί ο σχηματισμός κυβέρνησης μέσα από τις διερευνητικές εντολές του κ. Ναπολιτάνο.
Ο Μπέμπε Γκρίλο συγκέντρωσε το 25,5% των ψήφων που ισοδυναμεί με 108 έδρες ενώ ο Μάριο Μόντι το 10,5% που του εξασφαλίζει 45 έδρες.
"Χρήζουν ψυχιατρικής ανάλυσης, μα ποιος θα το κάνει; Είναι αποτυχημένοι. Είναι αποτυχημένοι, η Αριστερά μ' αυτό τον Μπερσάνι, ο Μπερλουσκόνι είναι αποτυχημένο. Είναι εκεί εδώ και 25-30 χρόνια. Οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή", είπε ο κ. Γκρίλο.
Από την άλλη, στην Γερουσία, η κεντροαριστερά του Μπερσάνι καταλαμβάνει 120 έδρες με το 31,63% των ψήφων ενώ η δεξιά εξασφαλίζει 117 έδρες έχοντας το 30,71% των ψήφων. Ο κεντρώος συνασπισμός υπό τον Μόντι συγκεντρώνει 18 έδρες και το κίνημα των Πέντε Αστέρων του Γκρίλο 54 έδρες.
Πάντως, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Μάριο Μόντι, τονίζοντας ότι η πρώην τεχνοκράτης πρωθυπουργός βύθισε την χώρα στην ύφεση. "Έχουμε πάνω από τρία εκατομμύρια διακόσιες χιλιάδες ψηφοφόρους. Αρχίσαμε από το μηδέν, χωρίς κάποιο πρόγραμμα να μας κάνει πλάτες, χωρίς υποδομές, χωρίς μέσα και πρέπει να πω με πολύ περιορισμένη πείρα", παραδέχθηκε ο Μάριο Μόντι.
Την εικόνα αβεβαιότητας για την επόμενη μέρα καταγράφουν και τα πρωτοσέλιδα των μεγάλων ιταλικών εφημερίδων αλλά και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ενώ και οι αγορές δείχνουν από το πρωί της Τρίτης πολύ ανήσυχες σχετικά με το ενδεχόμενο μη σχηματισμού βιώσιμης κυβέρνησης στην Ιταλία.
Πολλοί είναι οι αναλυτές που λένε ότι υποτιμήθηκε η αποφασιστικότητα των Ιταλών να αντιδράσουν στην λιτότητα και την συνταγή που προωθεί η Γερμανία, γι' αυτό και αρκετοί ψήφισαν τον Μπέμπε Γκρίλο.