Από τον Μάρτιο θα εφαρμοστεί το εισιτήριο ελεύθερης πρόσβασης των ανασφάλιστων πολιτών στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, όπως αποφασίστηκε στην σύσκεψη της Τετάρτης του πρωθυπουργού με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας στο Μέγαρο Μαξίμου.
Από τον Μάρτιο θα εφαρμοστεί το εισιτήριο ελεύθερης πρόσβασης των ανασφάλιστων πολιτών στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, όπως αποφασίστηκε στην σύσκεψη της Τετάρτης του πρωθυπουργού με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο αρμόδιος υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος εξερχόμενος της σύσκεψης δήλωσε: "Να βρεθούμε κοντά στους ανασφάλιστους πολίτες μας, ήδη θέτουμε σε εφαρμογή το εισιτήριο υγείας για εκείνους οι οποίοι δεν είναι ασφαλισμένοι τώρα", ενώ σήμείωσε πως στα επόμενα δύο χρόνια 200.000 άνωθρωποι θα επωφεληθούν από την επιλογή αυτή.
Σημειώνεται ότι το εισιτήριο ελεύθερης πρόσβασης θα εξασφαλίζει δωρεάν πρόσβαση σε όλους τους παρόχους πρωτοβάθμιας φροντίδας σε μακροχρόνια άνεργους και οικογένειες που διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας. Το εν λόγω εισιτήριο θα έχει ετήσια διάρκεια και θα εξυπηρετεί 100.000 άτομα ετησίως, ενώ το κονδύλι που απαιτείται για την υλοποίηση του σχετικού μέτρου υπολογίζεται σε 40 εκατ. ευρώ, ποσό που θα απορροφηθεί από κοινοτικά κονδύλια.
Επιπλέον, στη σύσκεψη για την Υγεία, ο πρωθυπουργός ζήτησε την στελέχωση των μονάδων εντατικής θεραπείας για να λειτουργήσουν 137 κλίνες που παραμένουν κλειστές βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή ασθενών. Όπως επίσης έγινε γνωστό, θα προσληφθούν μέσα στο 2013 108 γιατροί και 330 νοσηλευτές.
Στα θέματα που συζητήθηκαν περιλαμβανόταν ακόμη η υγειονομική θωράκιση των νησιών του Αιγαίου με την κάλυψη των κενών σημαντικών ιατρικών ειδικοτήτων -όπως αυτή των παιδιάτρων- με την προκύρηξη 600 μονίμων θέσεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και 1.000 επικουρικών θέσεων.
Παράλληλα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας έχουν ήδη επιτευχθεί η μνημονιακές δεσμεύσεις που αποτελούν προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου, αφού ο νοσοκομειακή δαπάνη έκλεισε εντός στοχου στα 2,1 δισ. ευρώ και η φαρμακευτική δαπάνη στα 2,88 δισ. με προοπτική να μειωθεί στα 2,44 δισ. το 2013.
"Τα στοιχεία της φαρμακευτικής δαπάνης Ιανουαρίου του έτους είναι ενθαρρυντικά", υπογράμμισε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, ενώ πρόσθεσε: "Φαίνεται ότι επιτυγχάνουμε τον στόχο του 2013 μαζί και με την απόδοση των μέτρων του νέου δελτίου τιμών αλλά και της θετικής λίστας με ασφαλιστική τιμή εκτιμούμε ότι θα πιάσουμε τον στόχο".