Αντικρουόμενα μηνύματα εκπέμπονται από το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με την προωθούμενη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, γεγονός που προκαλεί σύγχυση στους φορολογούμενους.
Αντικρουόμενα μηνύματα εκπέμπονται από το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με την προωθούμενη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, γεγονός που προκαλεί σύγχυση στους φορολογούμενους.
Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, με έγγραφο που απέστειλε στη Βουλή, υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει ανάγκη για περισσότερες δόσεις στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.
Ειδικότερα, σε απάντηση που έδωσε στην ερώτηση της αντιπροέδρου της Βουλής κ. Μαρίας Τσαρουχά Κόλλια για το θέμα των ληξιπρόθεσμων χρεών, ο υφυπουργός σημειώνει:
"Το υπουργείο μελετά δυνατότητες αντιμετώπισης δυσλειτουργιών του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου το οποίο, όμως, λαμβάνοντας υπόψη και τη διεθνή πρακτική, δεν είναι σκόπιμο να προβλέπει μεγαλύτερο αριθμό δόσεων, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την καθιέρωση ενός πάγιου και αποτελεσματικού συστήματος ρυθμίσεων-διευκολύνσεων για την αποπληρωμή των οφειλών και την εδραίωση μιας σύγχρονης αντίληψης φορολογικής συμμόρφωσης".
Ωστόσο, λίγο αργότερα -και μετά το θόρυβο που προκλήθηκε- ο υφυπουργός έσπευσε να διευκρινίσει ότι η απάντηση του "αφορούσε στο υφιστάμενο καθεστώς" και ότι σαφώς ετοιμάζεται νέα ρύθμιση, για την οποία αναφέρει:
"Η κυβέρνηση εξετάζει τεχνικές βελτιώσεις, ώστε το υφιστάμενο καθεστώς να γίνει πιο λειτουργικό και αποτελεσματικό και να ανταποκρίνεται αφενός στις πράγματι μεγάλες ανάγκες των φορολογουμένων και αφετέρου στην επίτευξη εύρυθμης εισπραξιμότητας των ληξιπρόθεσμων χρεών από πλευράς Δημοσίου".
Ουσιαστικά, η κυβέρνηση, θεωρούσε ότι μέχρι να παρουσιαστεί η νέα ρύθμιση κανείς δεν θα προσερχόταν να πληρώνει ληξιπρόθεσμες οφειλές, γεγονός που την οδήγησε στην προσγείωση των προσδοκιών.
Ωστόσο, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, υποστηρίζουν ότι τη νέα ρύθμιση έχει ζητήσει η τρόικα και αυτή προετοιμάζεται σε συνεργασία με την Task Force και την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου, με στόχο το αρχικό σχέδιο να είναι έτοιμο μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, εξετάζεται η ελαστικοποίηση των αντικειμενικών κριτηρίων για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ ο αριθμός των δόσεων θα καθορίζεται ανάλογα με το οικονομικό προφίλ του κάθε φορολογούμενου.
Δηλαδή, ο οφειλέτης θα πρέπει να προσκομίσει παραστατικά που θα αποδεικνύουν την οικονομική του κατάσταση, με βάση την οποία θα αποφασίζονται οι δόσεις. Παράλληλα, θα υπάρχει επιτόκιο, το οποίο θα καθορίζεται ανάλογα με τη διάρκεια αποπληρωμής.
Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των δόσεων τόσο πιο υψηλό θα είναι το επιτόκιο με το οποίο θα επιβαρύνεται ο οφειλέτης.