Το μήνυμα πως οι όποιες αλλαγές μπορεί να γίνουν στο σχέδιο "Αθηνά", για τις συγχωνεύσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, δεν πρόκειται να έχουν τοπικιστικά κριτήρια στέλνει ο υπουργός Παιδείας, την ώρα που συνεχίζεται η διαβούλευση με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς.
Το μήνυμα πως οι όποιες αλλαγές μπορεί να γίνουν στο σχέδιο "Αθηνά", για τις συγχωνεύσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, δεν πρόκειται να έχουν τοπικιστικά κριτήρια στέλνει ο υπουργός Παιδείας, την ώρα που συνεχίζεται η διαβούλευση με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, πρυτάνεις, διοικήσεις ΤΕΙ, τοπικούς παράγοντες και φοιτητές .
Το σχέδιο "Αθηνά" θα είναι έτοιμο μέχρι τις αρχές Μαρτίου και από το υπουργείο εκφράζεται πρόθεση για κάποιες διορθώσεις, "όπου υπάρχουν αστοχίες". Ταυτόχρονα, όμως, τονίζεται πως για περιπτώσεις τμημάτων που λειτουργούσαν σαν "συνοικιακά φροντιστήρια" ή τμημάτων απομονωμένων, δεν μπορεί να γίνει καμία διαπραγμάτευση.
Για παράδειγμα, στην περίπτωση των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης τα τμήματα Τεχνολογίας Οχημάτων και Ηλεκτρονικών φαίνεται πως δεν θα μεταφερθούν τελικά στις Σέρρες.
Επίσης, δεδομένες θα πρέπει να θεωρούνται οι αλλαγές στην περίπτωση της Λιβαδειάς, όπου όπως επισημαίνεται οι περισσότεροι φοιτητές έρχονται από την Αθήνα ή σε αυτήν του Αιγίου, όπου οι φοιτητές φυσιοθεραπείας πηγαίνουν για πρακτική στην Πάτρα και στο Ρίο.
"Όπου υπάρχουν αστοχίες θα διορθωθούν. Θα γίνουν επιμέρους αλλαγές στη βάση των αρχών που έχουν ανακοινωθεί και όχι με βάση τοπικά κριτήρια. Οι αλλαγές στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ δεν προέκυψαν λόγω της κρίσης. Το μοντέλο αυτό που εφαρμόζαμε τόσα χρόνια οδήγησε στην κρίση" τονίζεται χαρακτηριστικά από το υπουργείο Παιδείας.
Επίσης, στο υπουργείο μελετούν πολύ σοβαρά την πρόταση της ΔΗΜΑΡ για δημιουργία κοινοπραξίας Ιδρυμάτων (Πανεπιστημίων, ΤΕΙ και Ερευνητικών Κέντρων), ενώ την ερχόμενη Δευτέρα ο υπουργός Παιδείας θα συναντηθεί με τους βουλευτές του τομέα παιδείας του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να λάβει και τις δικές τους προτάσεις.
Στο μεταξύ, όπως διευκρινίσθηκε, οι σπουδαστές ΤΕΙ που βρίσκονται στην πτυχιακή σε τμήμα που συγχωνεύεται θα πάρουν το πτυχίο τους από το παλαιό τμήμα και όχι από το καινούργιο με το οποίο θα υπάρξει η συγχώνευση.
Σε ό,τι αφορά τους εισακτέους στα ΤΕΙ, με τον εξορθολογισμό των τμημάτων ο αριθμός τους από 18.000 αναμένεται να είναι εφέτος 11.000.