"Πάγο" στη συζήτηση περί λάθους στους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές στην περίπτωση της Ελλάδας βάζει ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν, σε επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, επισημαίνοντας ότι πρέπει να τεθεί τέλος σε αυτή τη συζήτηση καθώς δεν είναι ωφέλιμη.
"Πάγο" στη συζήτηση περί λάθους στους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές στην περίπτωση της Ελλάδας βάζει ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν, σε επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Στην επιστολή του, που κοινοποιείται και στον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο κ. Ρεν λέει επί της ουσίας ότι δεν υπήρξε κανένα "λάθος" και ότι αν υπήρξαν αρνητικές επιπτώσεις σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, αυτό οφείλεται κυρίως στην αστάθεια που επικράτησε στη χώρα -δείχνοντας στις διαδοχικές εκλογές- και στα προβλήματα εφαρμογής του προγράμματος στο αρχικό στάδιο.
"Οι πρόσφατες μελέτες για τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές έχουν εξαιρετικά περιορισμένη χρησιμότητα όσον αφορά την περίπτωση της Ελλάδας" σημειώνει μεταξύ άλλων ο κ. Ρεν, ο οποίος επικρίνει εμμέσως τα στελέχη του ΔΝΤ για τη σχετική φιλολογία που αναπτύσσουν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτή η στάση δεν είναι εποικοδομητική και επισημαίνοντας ότι πρέπει να τεθεί τέλος σε αυτή τη συζήτηση καθώς δεν είναι ωφέλιμη.
Παράλληλα, στην ίδια επιστολή, ο επίτροπος καλεί την Ελλάδα να συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα σημειώνοντας:
"Από το περασμένο καλοκαίρι, το ελληνικό πρόγραμμα έχει επανέλθει αποφασιστικά σε τροχιά. Έχουν επιτευχθεί πολλά στο μέτωπο της δημοσιονομικής προσαρμογής και της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων για την τόνωση της ανάπτυξης. Η απόφαση του Eurogroup του περασμένου Δεκέμβρη απομάκρυνε την καταστροφική αβεβαιότητα που βάρυνε την Ελλάδα για πολύ καιρό και άνοιξε το δρόμο για την επιστροφή της εμπιστοσύνης. Είναι πλέον στο χέρι των ελληνικών αρχών να διασφαλίσουν μέσω της αποφασιστικής εφαρμογής του προγράμματος μεταρρυθμίσεων πως η εμπιστοσύνη θα συνεχίσει να αυξάνεται".
Το θέμα των πολλαπλασιαστών έθεσε στο Eurogroup και το Ecofin ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, επικαλούμενος την παραδοχή περί "λάθους" από το ΔΝΤ, με την ελληνική πλευρά να προσδοκά επαναδιαπραγμάτευση σε σημεία ώστε να διεκδικήσει άμεσα από την τρόικα:
Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 19%
Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων
Κίνητρα για επαναπατρισμό των καταθέσεων.
Συνεργάτες του πρωθυπουργού τόνιζαν, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση διατηρεί χαμηλές προσδοκίες για επιμέρους αλλαγές στα συμφωνηθέντα με την τρόικα, ενώ δίνει ιδιαίτερα βάρος στην ανάπτυξη για να αντιμετωπισθεί η ύφεση.
Σε επίπεδο κυβερνητικών εταίρων, ο Ευάγγελος Βενιζέλος θέτει το θέμα του λάθους της συνταγής σε πολιτική βάση αποδίδοντας ευθύνες πρωτίστως στη γερμανική επιμονή στη λιτότητα, ενώ η ΔΗΜΑ ζητά ως ενδεικτική κίνηση διόρθωσης δραστική περικοπή του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%.
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας επιμένει ότι ο πρωθυπουργός δεν τόλμησε να θέσει το ζήτημα στη σύνοδο κορυφής.