Αντιμέτωποι με νέες μειώσεις στους μισθούς τους -που μπορεί να φτάσουν και το 30%- βρίσκονται περισσότεροι από 500.000 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, καθώς λήγουν 45 κλαδικές συμβάσεις που ρυθμίζουν μισθολογικά και θεσμικά δεδομένα σε μερικούς από τους σημαντικότερους κλάδους της οικονομίας.
Αντιμέτωποι με νέες μειώσεις στους μισθούς τους -που μπορεί να φτάσουν ακόμη και το 30%- βρίσκονται περισσότεροι από 500.000 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, καθώς την ερχόμενη Πέμπτη λήγουν 45 κλαδικές συμβάσεις που ρυθμίζουν μισθολογικά και θεσμικά δεδομένα σε μερικούς από τους σημαντικότερους κλάδους της οικονομίας.
Εάν μέσα σε τρεις μήνες δεν έχουν υπογραφεί νέες συμβάσεις, τότε ανοίγει ο δρόμος για παρεμβάσεις σε μισθούς και θεσμικά δικαιώματα των εργαζομένων μέσω της σύναψης ατομικών και επιχειρησιακών συμβάσεων.
Συγκεκριμένα, στις 14 Φεβρουαρίου λήγουν αυτομάτως 45 κλαδικές συμβάσεις που είχαν υπογραφεί πριν την ψήφιση του νόμου για τα εργασιακά και είχαν διάρκεια μεγαλύτερη του 1 έτους. Έτσι, σε ισχύ παραμένουν μόνο 22 κλαδικές συμβάσεις. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις τελευταίες ρυθμίσεις, η διάρκεια της μετενέργειας μειώνεται από τους 6 μήνες στους 3, άρα εκπνέει στις 14 Μαϊου.
Μετά τη λήξη της μετενέργειας, ακόμη κι αν υπογραφεί νέα κλαδική σύμβαση αυτή θα δεσμεύει μόνο τις επιχειρήσεις που είναι μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων, ενώ στις επιχειρήσεις που δεν είναι μέλη των οργανώσεων οι εργοδότες μπορούν να προχωρήσουν μέσω ατομικών ή επιχειρησιακών συμβάσεων σε μειώσεις μισθών μέχρι το κατώφλι του κατώτατου μισθού, δηλαδή μέχρι τα 586 ευρώ ή τα 511 ευρώ για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας.
Σε περίπτωση που δεν υπογραφεί νέα συλλογική σύμβαση, ούτε κάποια ατομική, τότε μονομερώς ο εργοδότης μπορεί να μειώσει τον μισθό στα επίπεδα του βασικού της κλαδικής και ο εργαζόμενος να χάσει όλα τα επιμέρους επιδόματα, καθώς θα διατηρηθούν μόνο 4: Της ωρίμανσης στο επίπεδο που βρισκόταν στις 14/2/2012, το επίδομα σπουδών, τέκνων και επικινδυνότητας.
Τα σωματεία των εργαζομένων θα πρέπει να επιδοθούν σε εναν πραγματικό αγώνα δρόμου για την υπογραφή νέων κλαδικών συμβάσεων προκειμένου να αποτρέψουν μειώσεις στους μισθούς, που θα φτάσουν κατά μέσο όρο από 15% έως 30%, τόσο από τον επανακαθορισμό των μισθών μέσω ατομικών συμβάσεων όσο και από την απώλεια επιδομάτων.
Οι συμβάσεις που λήγουν καλύπτουν σημαντικούς κλάδους της οικονομίας όπως οι τραπεζικοί υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων στη βιομηχανία, εργοδηγοί και κοινωνικοί λειτουργοί.
Η πορεία εξέλιξης, πάντως, των συμβάσεων δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας καθώς οι περισσότερες από τις 106 συλλογικές συμβάσεις που έχουν καταγγελθεί ή λήξει έχουν αντικατασταθεί από ατομικές ή επιχιερησιακές συμβάσεις. Συγκεκριμένα, από τις 48 κλαδικές που έληξαν ή καταγγέλθηκαν μετά τις 14/2/2012, μόνον 7 έχουν αντικατασταθεί από νέες κλαδικές.
Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει και για τη λήξη της μετενέργειας της ΕΓΣΣΕ, την οποία θα ακολουθήσει ο καθορισμός, για πρώτη φορά, του κατώτατου μισθού με πράξη υπουργικού συμβουλίου, ενώ θα σημάνει αυτομάτως και μειώσεις της τάξης του 10% για όσους αμείβονται με τον βασικό εξαιτίας της κατάργησης του επιδόματος γάμου. Παγωμένες θα παραμείνουν και οι τριετίες μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω από το 10%.