Την επιδίωξη της κυβέρνησης να αποφύγει απολύσεις υπεράριθμων υπαλλήλων επεσήμανε ο υπουργός Εσωτερικών Ευρυπίδης Στυλιανίδης, υπενθυμίζοντας ότι επιχειρείται να αποκλειστούν προσλήψεις εκεί που τα κενά θα μπορούσαν να καλυφθούν από εν ενεργεία υπαλλήλους που έχουν την ειδίκευση και τη συνάφεια αντικειμένου.
Την επιδίωξη της κυβέρνησης να αποφύγει απολύσεις υπεράριθμων υπαλλήλων επεσήμανε ο υπουργός Εσωτερικών Ευρυπίδης Στυλιανίδης, σε δηλώσεις του από τη Θεσσαλονίκη όπου συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα.
Ο υπουργός υπενθύμισε ότι επιχειρείται να αποκλειστούν προσλήψεις εκεί που τα κενά θα μπορούσαν να καλυφθούν από εν ενεργεία υπαλλήλους που έχουν την ειδίκευση και τη συνάφεια αντικειμένου. "Τόσο το υπουργείο Εσωτερικών όσο και όλοι οι αιρετοί άρχοντες σε Α' και Β' βαθμό, και οι αποκεντρωμένες διοικήσεις της χώρας παλεύουν για να αξιοποιήσουν απόλυτα τους υπαλλήλους στην αυτοδιοικητική μηχανή", πρόσθεσε μεταξύ άλλων ο κ. Στυλιανίδης.
Παράλληλα, επιταχύνεται η συγκρότηση νέων πειθαρχικών συμβουλίων που θα λειτουργήσουν με τη συμμετοχή, πλέον, δικαστικών, προκειμένου να οδηγηθούν άμεσα στην πόρτα της εξόδου οι επίορκοι υπάλληλοι, καθώς και αυτοί που κατέχουν τις θέσεις τους με πλαστά πτυχία και δικαιολογητικά. "Αυστηροποιείται η στάση μας απέναντι σε ανθρώπους που έχουν κάνει παράβαση καθήκοντος και δεν έχουν λειτουργήσει όπως πρέπει σε δημόσιο λειτουργό. Από την προηγούμενη εβδομάδα έχουν υπογραφεί τα νέα υπουργικά συμβούλια ανά περιφέρεια, στα οποία συμμετέχουν και εκπρόσωποι της δικαιοσύνης. Ανταποκρινόμαστε στο αίτημα της δικαιοσύνης για διαφάνεια και δικαιοσύνη", ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών.
Πάντως, χαρακτηριστικό της καθυστέρησης στην αποχώρηση των επιόρκων είναι ότι μέχρι σήμερα έχουν τεθεί σε αργία μόλις 892 επίορκοι υπάλληλοι, ενώ μέχρι στιγμής το υπουργείο δεν έχει σαφή εικόνα για τον ακριβή αριθμό τους.
Ενδεικτικά, από τον Νοέμβριο του 2012, βγήκαν σε διαθεσιμότητα 2.500 υπάλληλοι οι οποίοι σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα μετακινηθούν σε άλλες θέσεις του Δημοσίου. Έως σήμερα υπάρχουν 13.500 κενά στα οποία θα μετακινηθεί και μέρος των 25.000 υπαλλήλων που θα βγει σε διαθεσιμότητα μέσα στο 2013, ενώ εκτιμάται ότι θα προκύψουν και επιπλέον κενές θέσεις από τις συνταξιοδοτήσεις, τις οικειοθελείς αποχωρήσεις και το πάγωμα των προσλήψεων.
Υπενθυμίζεται ότι η δέσμευση της χώρας μας που απορρέει από το μνημόνια είναι η παρουσίαση ενός πειστικού σχεδίου από την κυβέρνηση για το πως θα ενταχθούν στην κινητικότητα 12.500 υπαλλήλων έως τον Ιούνιο και άλλοι τόσοι ως το τέλος του χρόνου, με τη συμφωνία να προβλέπει ένα μεγάλο μέρος υπαλλήλων να οδηγηθεί στην έξοδο.